Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

Ինչո՞վ է օգտակար եւ վնասակար աղը

19:15, 19 հոկտեմբերի

Աղը բնական հանքային նյութ է։ Վկայություններ կան, որ աղը հայտնաբերվել է դեռեւս մ.թ.ա. 3-4 հազարամյակում Լիբիայում: Աղ ստանում են ծովի ջրից, ինչպես նաեւ հանում են երկրի ընդերքից։

Հավանաբար, շատ քիչ մթերքներ կան, որոնք անփոխարինելի են մարդու համար։ Դրանից մեկն էլ աղն է, որը ցանկացած խոհանոցի անբաժանելի մասն է կազմում, քանի որ առանց աղի ոչ մի համեղ ու անուշաբույր ուտեստ չես կարող պատրաստել (իհարկե, բացառությամբ քաղցրեղենի)։

Պետք է նշել, որ տաբեր ժամանակաշրջաններում աղին տարբեր կերպ են «վերաբերել»։Հնագույն ժամանակներում այն մի շարք այլ համեմունքների հետ միասին բավականին թանկարժեք նյութ է եղել։ Իսկ այժմ գիտնականները փորձում են ապացուցել, որ աղը վնասակար է մեր օրգանիզմի համար եւ այն անվանում «սպիտակ մահ»։

Նախ եւ առաջ չպետք է մոռանալ, որ աղն օգտագործում են պատրաստելիս, մթերքները տեւական ժամանակ պահելիս՝ որպես կոնսերվանտ։ Բացի այդ, աղն իսկապես մեզ անհրաժեշտ է օրգանիզմի նորմալ կենսագործունեության համար, քանի որ մեր օրգանիզմը ունակ չէ միայնակ արտադրել այս նյութը եւ պետք է դրսից ստանա դրա որոշակի, անհրաժեշտ քանակությունը։ Աղի պակասը կարող է առողջական մի շարք խնդիրներ ի հայտ բերել՝ թթվածնի եւ օգտակար նյութերի մատակարարման խանգարումներ, նյարդային ազդակների փոխանցման խնդիրներ, հնարավոր է նաեւ արյան ճնշման նվազում եւ երիկամների աշխատանքի խաթարում։

Սակայն մյուս կողմից պետք չէ նաեւ գերագնահատել եւ չափից շատ օգտագործել աղը, քանի որ այն կարող է նաեւ վնասակար ազդեցություն ունենալ օրգանիզմի վրա։ Չարաշահելով աղի օգտագործումը՝ օրգանիզմում հավելյալ աղ է կուտակվում, ինչից նստվածք է առաջանում հոդերում, արյան անոթների պատերին, եւ այն մի շարք հիվանդությունների առաջացման պատճառ է դառնում։

Հետեւաբար, աղը պետք է չափավոր օգտագործել՝ օրական 15գր.։

Ի դեպ, 300 գրամից ավել աղ օգտագործելու փորձը կարող է մահվան ելքով ավարտվել։

 

 

Աղբյուրը՝ medicinform.net


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել