Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

Խոզի բուդ՝ հայկական ամանորյա սեղանի համար. բաղադրատոմս NEWS.am STYLE-ից

20:06, 22 դեկտեմբերի

Հայաստանում ամանորյա սեղանի գլխավոր զարդը սովորաբար հավի բուդն է լինում: Յուրաքանչյուր «նորմալ» հայկական ընտանիքի սեղանին պետք է այն լինի, եւ բոլոր հյուրերն անպայման գոնե մեկ կտոր պետք է համտեսեն: Առանց խոզի բդի ամանորյա տոնի զգացողություն չկա՝ չնայած արդեն հունվարի 2-ին շատերը չեն կարողանում նայել դրան: Բայց առանց այդ ուտեստի անհնար է պատկերացնել ամանորյա սեղանը:

Այդ առիթով որոշեցի խոզի բդի պատրաստման մի քանի ինքնատիպ բաղադրատոմս առաջարկել, որպեսզի «մեր բուդն ուրիշ է» պնդումը մերկապարանոց չլինի:

Եվ այսպես, ես անձամբ հավի բուդը լցոնում եմ սխտորով եւ կոճապղպեղով: Բացի այդ, այն գիշերը (իսկ երբեմն նույնիսկ մի ամբողջ օր) թողնում եմ մարինացվելու: Մարինացնելու համար մեզ անհրաժեշտ է մի քանի շիշ գարեջուր՝ կախված բդի չափսից, որպեսզի այն ամբողջությամբ գարեջրով պատվի: Մեկ սխտոր ու եւս 50 գրամ անցկացնում ենք քերիչով, ավելացնում աղ, պղպեղ, դափնու տերեւ, ուրց, չիլի պղպեղ: Այս ամենը լցնում ենք կաթսայի մեջ, մեկ շիշ գարեջուր լցնում, ստացված զանգվածի մեջ դնում լցոնված բուդն ու էլի գարեջուր ավելացնում:

Բուդը ջեռոցը դնելուց առաջ սոուս ենք պատրաստում: Դրա համար մեզ հարկավոր է մեղր, սոյայի սոուս, կիտրոնի հյութ, 2 ճ/գ մանանեխ: Բոլոր բաղադրիչները խառնում ենք այնքան, մինչեւ միասեռ զանգված ստացվի, քսում բդին, փաթաթում փայլաթիթեղով եւ ջեռոցը դնում: Փայլաթիթեղը բացելուց հետո բուդը պատում ենք պատրաստ սոուսով՝ կարմրացնելու համար:

Կարելի է խոզի բուդը պատրաստել նաեւ նարնջի սոուսով: Ինքնատիպ, նուրբ համ է ստացվում: Դրա համար առաջարկում եմ մսի վրա ճարպի բարակ շերտ թողնել: Սխտորով լցոնելու կարիք չկա: Այս տարբերակի պարագայում նույնպես հարկավոր է մարինացնել բուդը, այս անգամ՝ նարինջով:

Այսպես. հարկավոր է պատրաստել միսն ու դնել խորը տարայի մեջ՝ վրան 2-3 չկտրատած սխտոր դնելով: 2 նարնջի կեղեւը պարույրաձեւ մաքրել, 1 նարինջը շրջանակաձեւ կտրատել: 3 նարնջի եւ 1 կիտրոնի հյութ քամել, լցնել մսի վրա եւ 1-2 ժամ մարինացնել՝ պարբերաբար շրջելով բուդը: Այդ ընթաքում 3-4 պճեղ սխտոր մաքրեք, ավելացրեք աղ, պղպեղ, մեղր եւ պրովանսյան կանաչեղեն (կարող եք գտնել ցանկացած սուպերմարկետում): Մարինացնելուց հետո բուդը պատեք մեղրա-սխտորային խառնուրդով, դրեք ջեռոցը եւ ժամանակ առ ժամանակ ավելացրեք մնացյալ մարինադը: Ջեռոցից հանելուց 20 րոպե առաջ միսը պատեք նարնջի շրջանակներով եւ կեղեւով:

Բարի ախորժակ...

Յուլյա Վարդանյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել