Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

Հինգ մթերք, որոնք չեն հագեցնում

23:10, 18 մայիսի

1. Թարմ քամված հյութ

«Հյութային սննդակարգերը ժողովրդականություն են վայելում արդեն մի քանի տարի, բայց դրանք հազիվ թե կարելի է օգտակար անվանել,-ասում է դիետոլոգ Ջանել Ֆանկը (Janel Funk): Քամման գործընթացը հյութը զրկում է բջջանյութից, իսկ առանց դրա, այն ուղղակի քաղցր ըմպելիք է դառնում»: Ստացվում է, որ մի բաժակ թարմ քամված նարնջի հյութից մենք ընդամենը կալորիաներ ենք ստանում, իսկ արյան մեջ շաքարի մակարդակը վայրկենապես բարձրանում է: Դրանից հետո օրգանիզմի մշակած ինսուլինը նվազեցնում է շաքարի անբնականորեն բարձր մակարդակը: Եվ մեզ մնում է միայն քաղցի ավելի սրված զգացումը: Հյութքամիչը փոխարինեք հարիչով, իսկ ստացված խյուսին մեկ թեյի գդալ սպիտակուց ավելացրեք:

2. Յուղազուրկ յոգուրտ

«Գովազդը հաճախ նման յոգուրտը ներկայացնում է որպես առողջ եւ դիետիկ սնունդ, սակայն ջանացեք ավելի ուշադիր վերաբերվել ուտելու մի թեթեւ բան ընտրելիս,-զգուշացնում է դիետոլոգ Քեյլին Սենթ Ջոնը (Kayleen St. John): 170 մլ տարայով քիչ ճարպայնությամբ յոգուրտը թարմ հատապտուղների հետ 150 կալորիա է պարունակում, 6 գ սպիտակուց, 1,5 գ ճարպ եւ 25 գ շաքար: Ածխաջրերի բարձր մակարդակը եւ ճարպերի ցածր մակարդակը ձեզ կստիպեն ուտելիք փնտրել նույնիսկ այն բանից հետո, երբ ուտեք յուղազուրկ յոգուրտի վերջին գդալը»: Դրա փոխարեն ընտրեք սովորական հունական յոգուրտ եւ դրան ավելացրեք հատապտուղներ եւ ընկույզ: Այդ քաղցրեղենի ստանդարտ չափաբաժնում սպիտակուցները երկու անգամ ավելի շատ են, իսկ հավելումը կապահովի բջջանյութի եւ հակաօքսիդանտների անհրաժեշտ մակարդակը: Բայց նույնիսկ նման ուտեստով չարժե փոխարինել սննդի լիարժեք ընդունումը: «Յոգուրտը ծամում չի պահանջում, բացատրում է դիետոլոգ Լիզա Հայիմը (Lisa Hayim), իսկ առանց այդ պարզ գործողության, մեր օրգանիզմը հագեցում չի զգում»:

3. Ձվային սպիտակուց

Ձվի միայն սպիտակուցից ձվածեղը բացառիկ կերպով ժողովրդական է նիհարողների շրջանում, սակայն դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս այնուամենայնիվ դեն չնետել դեղնուցները: «Սպիտակուցային ձվածեղից հետո շատ շուտով ձեզ դարձյալ քաղցած կզգաք,-ասում է Քեյլին Սենթ Ջոնը: Եվ չնայած ձվի սպիտակուցը սեփական սպիտակուցի հրաշալի աղբյուր է, հանքանյութերի, օգտակար ճարպերի եւ վիտամինների հիմնական պահուստը հենց դեղնուցում է: Միաժամանակ դուք կարող եք չհուզվել. դեղնուցով ձվածեղը ձեր կազմվածքը չի փչացնի»:

4. Յուղազուրկ աղցանային հավելում

Երբ մենք առեւտրի սայլակի մեջ սոուսի շիշ ենք դնում, որի վրա գրված է «0 տոկոս ճարպայնություն», մեզ թվում է, թե ճիշտ եւ առողջ ընտրություն ենք կատարում: Դիետոլոգները համաձայն չեն դրան: «Բոլոր իբր ցածր կալորիականությամբ հավելումներն իրականում լի են շաքարով եւ աղով,-զգուշացնում է Լիզա Հայիմը: Այդ պատճառով ճաշից հետո մեզ շարունակում է տանջել քաղցի զգացումը»:

5. Շաքար

Շաքարը ցանկացած ձեւում ընտելացում է առաջացնում, որովհետեւ բարձրացնում է դոֆամինի մակարդակը: «Հաշվի առնելով, որ մեզ պատմականորեն շաքար է անհրաժեշտ եղել գոյատեւման համար, իսկ շաքարի մեծ քանակությամբ մթերքները այժմ ամենուր հասանելի են, շաքարային կախվածությունը գնալով ավելի տարածված ու վտանգավոր է դառնում», – ասում է Ջուլիանա Հիվերը (Julieanna Hever), դիետոլոգ եւ «Բուսակերական սննդակարգ» գրքի հեղինակ: Շաքարի բարձր պարունակությամբ մթերքները շատակերություն են առաջացնում եւ ոչ օգուտ են բերում, ոչ հագեցում: Այդ իրավիճակից փրկությունը թարմ մրգերն են: «Երբ մենք քաղցր ենք ուզում, ավելի հեշտ է շոկոլադի բատոն կամ թխվածքաբլիթ ուտելը,-ասում է դիետոլոգը: Այն փոխարինեք խնձորով կամ տանձով, որոնցում շաքարից բացի, բջջանյութ եւ վիտամիններ կան»»


Աղբյուրը` Creu


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել