Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք կկարողանայի՞ք պատասխանել այս հարցերին

Pop NEWS. Շաբաթվա ամենաքննարկված իրադարձությունները

Սիրո տոնը՝ Սիրուշոյի հետ. բացառիկ կադրեր՝ երգչուհու համերգից, որի տոմսերն անմիջապես սպառվել էին

Տիհանա Vibes. փեսացուն հյուսիսից եւ Տրնդեզի խարույկի բոցերը

Kinodaran-ի՝ մեծ աղմուկ հանած «Սուրբը» սերիալը նոր իրականություն է սահմանում Հայաստանում

«2024-ին, վերջապես, կամուսնանանք». Գևորգ Մկրտչյան

Ինչով է վտանգավոր շատ թեյ խմելը

18:26, 18 մայիսի

Շատ ժողովուրդների մոտ թեյն ավանդական, անգամ ծիսական ըմպելիք  է համարվում, և թեյ խմելու արարողակարգը որոշակի վարքականոն է ենթադրում: Օրինակ՝ բրիտանացիները, ասիացիները հարյուրամյակներով թեյ են խմում՝ վստահ լինելով, որ այն օգտակար է և առողջարար: Եվ իսկապես, թեյն առույգացնում է, հագեցնում ծարավը, նվազեցնում խոլեստերինը, օգտակար է սրտի, անոթների համար, անգամ կանխում է վաղաժամ ծերությունը: Սակայն այդ ըմպելիքի չափաբաժնի չարաշահումը կարող է նաև բացասական հետևանքներ ունենալ:

Թունդ թեյը վնասակար է ատամների համար

Խիտ պատրաստված թեյի օգտագործումը մեծ քանակությամբ կարող է քայքայել ատամները և նպաստել ընդհանրապես բոլոր ոսկորների փխրունությանը: Ընդ որում՝ նման վնասակար հատկություն ունի ոչ միայն սև թեյը, որոշ դեղաբույսերից պատրաստված թեյերը նույնպես ատամների էրոզիա են առաջացնում ցածր PH-ի՝ թթվայնության պատճառով՝ վնասելով էմալը: Խոտաբույսերով թեյերն ավելի վնասակար են, քան, օրինակ, նարնջի խտահյութը: Այս նկատառումով հատկապես նրանք, ովքեր նիհարելու կամ այլ նպատակներով հաճախ են խոտաբույսերից թեյեր խմում, պետք է զգույշ լինեն՝ նախապատվությունը տալով բարձր թթվայնությամբ թեյերին:

Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս օրվա մեջ 4 թեյ բաժակից ավելին չօգտագործել:

Թեյի թուրմը ծանր մետաղներ է պարունակում

Որքան երկար է թեյը թրմվում, այնքնան այն թունավոր է դառնում: Թրմելու անվտանգ ժամանակահատվածը երեք րոպե է: Դրանից երկար թողնելու դեպքում թեյի տերևներից ջրի մեջ են ներթափանցում ծանր մետաղները:

Դրանից խուսափելու  համար որպես այլընտրանք կարելի է սպիտակ թեյի տերևներն օգտագործել, քանի որ այդ թեյը բավական վաղ են հավաքում, և ծանր մետաղները չեն հասցնում ներթափանցել տերևների մեջ:

Կանաչ թեյը վտանգավոր է լյարդի համար

Որքան էլ տարօրինակ է, օրգանիզմը մաքրելու համար նախատեսված թեյը մեծ քանակությամբ օգտագործելու դեպքում կարող է վնասել լյարդը: Նյու Ջերսիի համալսարանի գիտնականներն ապացուցել են, որ օրվա մեջ երկու բաժակ կանաչ թեյի օգտագործումը կարող է լյարդի քայքայման պատճառ դառնալ:

Իսկ իսպանացի գիտնականերն ապացուցել են, որ օրգանիզմը դժվարությամբ է յուրացնոմ կանաչ թեյում առկա ֆոլաթթուն: Ի տարբերություն ավելի երկար մշակման ենթարկվող սև թեյի՝ կանաչ թեյի մեջ պոլիֆենոլներ են պարունակվում, որոնք էլ ծանրաբեռնում են լյարդը:

Թեյը վիտամինների և միկրոտարրերի պակաս է առաջացնում

Հաճախակի օգտագործելու դեպքում թե սև և թե կանաչ թեյը օրգանիզմից դուրս են բերում օգտակար տարրերը՝ մագնեզիումը, կալցիումը, երկաթը, ինչպես նաև վիտամինները, ինչը կարող է տարբեր հիվանդությունների առաջացման պատճառ դառնալ: Պատճառը թեյի մեջ եղած կոֆեինն է: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս թեյը երկար չեփել, այդ դեպքում դրա մեջ կոֆեինի քանակությունը չի ավելանա: Ինչպես նաև խորհուրդ չի տրվում թեյը խմել սնվելու ժամանակ կամ դրանից անմիջապես հետո: Այն կարելի է խմել սնվելուց առնվան 20 րոպե հետո:

Ինչով է վտանգավոր տաք թեյը

Թեյի համար լավագույն ջերմությունը 50 աստիճանն է: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս թեյն ըմպել այն պատրաստելուց 5-10 րոպե հետո, երբ հեղուկը կհասցնի բավականաչափ սառչել: Հակառակ դեպքում չափից տաք թեյի հաճախակի օգտագործումը կարող է ստամոքսաղիքային համակարգի օրգանների հիվանդություններ առաջացնել:

Ջերմելու դեպքում մեր մեծերը խորհուրդ են տալիս տաք թեյ խմել՝ վստահ լինելով, որ այն օգտակար է: Իրականում դա առասպել է: Բրիտանացի դեղագործները պարզել են, որ տաք թեյը ավելի շատ վնասակար է, քանի որ դրանում առկա թեոֆիլլինը բարձրացնում է ջերմությունը, ինչը կարող է վատացնել հիվանդի վիճակը:

Սահմանափակ քանակությամբ և համապատասխան թնդությամբ, ջերմությամբ թեյը, սակայն, բավականին օգտակար է, այնպես որ պահպանեք չափը և շարունակեք վայելել ձեր սիրելի թեյերը:

Աղբյուր՝ Elle.ru 

Լուսանկարներ՝ puer-house.livejournal.com

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել