Էմմա Մկրտչյանը` մանկության վառ հուշերի, Երեւանում բնակվելու եւ իր սիրտը կոտրելու մասին

Գոհար Հարությունյանը` մանկության, հայրիկի բացի եւ 16 տարեկանում նշանադրությունը չեղարկելու մասին

«Խորոտիկ-մորոտիկ»․ Սոֆի Մխեյանը՝ իր նոր տեսահոլովակի մասին

«Չէի կարողանում պատկերացնել, որ մայրս չկա». Աղաս Մանուկյանը` իր մեծ կորստի եւ անցած ճանապարհի մասին

BACKSTAGE. Ինչպես են անցել «Սիրուն Սոնայի» վերջին նկարահանումները

«Հորս վերաբերմունքը փոխվեց իմ հանդեպ»․ Վիկտորիա Սահակյանը՝ դիպլոմ չստանալու եւ չստացված սիրո մասին

Ինչպես են ընթացել Արամեի նոր տեսահոլովակի նկարահանումները քաղաքից դուրս

Ամենամեծ կորուստը, կյանքի նպատակը եւ ծնողների խորհուրդը․ Բլից հարցեր Ժաննա Բուտուլյանի հետ

Լիա Զախարյանը՝ հայկական շոուբիզնեսի ամենահմայիչ մարդու, ամենամեծ կորստի և առօրյայի մասին․ ԲԼԻՑ ՀԱՐՑԵՐ

Քրիստինե Պեպելյանը՝ իր նոր նախագծի եւ որդու՝ Արեգի մասին

Քիմ Քարդաշյանի 60 մլն դոլորանոց առանձնատունը

Մանուկ Ալեքսանյանը՝ սեզոնի թրենդների, հակաթրենդների եւ Pillow Challenge-ի մասին

Մարիամ Ալեքսանյանը՝ մոլերից մեկում խայտառակ լինելու եւ ամուսնության հարցից խուսափելու մասին․ ԲԼԻՑ ՀԱՐՑԵՐ

Մանկության ամենավառ հուշից մինչեւ զավեշտալի սիրո խոստովանությունը․ բլից հարցեր՝ Դիանա Տոռեսի հետ

Մատնահարդարման 5 տարածված միֆեր

90-ականներին ծնողներս թույլ չեն տվել, որ ես ու քույրս մտածենեք տան հոգսերի մասին»․ Իրինա Թովմասյան

5 խորհուրդ առողջ մազեր ունենալու համար. Ջեք Թեքեյան

BACKSTAGE. Գոշը, Քրիստինա Եղոյանը, Լիանա Վանոյանը, Արուս Տիգրանյանը եւ այլ դերասաններ` «Կինստարգրամ» նոր սիթքոմում (ֆոտո/վիդեո)

Ինչով է վտանգավոր շատ թեյ խմելը

18:26, 18 մայիսի

Շատ ժողովուրդների մոտ թեյն ավանդական, անգամ ծիսական ըմպելիք  է համարվում, և թեյ խմելու արարողակարգը որոշակի վարքականոն է ենթադրում: Օրինակ՝ բրիտանացիները, ասիացիները հարյուրամյակներով թեյ են խմում՝ վստահ լինելով, որ այն օգտակար է և առողջարար: Եվ իսկապես, թեյն առույգացնում է, հագեցնում ծարավը, նվազեցնում խոլեստերինը, օգտակար է սրտի, անոթների համար, անգամ կանխում է վաղաժամ ծերությունը: Սակայն այդ ըմպելիքի չափաբաժնի չարաշահումը կարող է նաև բացասական հետևանքներ ունենալ:

Թունդ թեյը վնասակար է ատամների համար

Խիտ պատրաստված թեյի օգտագործումը մեծ քանակությամբ կարող է քայքայել ատամները և նպաստել ընդհանրապես բոլոր ոսկորների փխրունությանը: Ընդ որում՝ նման վնասակար հատկություն ունի ոչ միայն սև թեյը, որոշ դեղաբույսերից պատրաստված թեյերը նույնպես ատամների էրոզիա են առաջացնում ցածր PH-ի՝ թթվայնության պատճառով՝ վնասելով էմալը: Խոտաբույսերով թեյերն ավելի վնասակար են, քան, օրինակ, նարնջի խտահյութը: Այս նկատառումով հատկապես նրանք, ովքեր նիհարելու կամ այլ նպատակներով հաճախ են խոտաբույսերից թեյեր խմում, պետք է զգույշ լինեն՝ նախապատվությունը տալով բարձր թթվայնությամբ թեյերին:

Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս օրվա մեջ 4 թեյ բաժակից ավելին չօգտագործել:

Թեյի թուրմը ծանր մետաղներ է պարունակում

Որքան երկար է թեյը թրմվում, այնքնան այն թունավոր է դառնում: Թրմելու անվտանգ ժամանակահատվածը երեք րոպե է: Դրանից երկար թողնելու դեպքում թեյի տերևներից ջրի մեջ են ներթափանցում ծանր մետաղները:

Դրանից խուսափելու  համար որպես այլընտրանք կարելի է սպիտակ թեյի տերևներն օգտագործել, քանի որ այդ թեյը բավական վաղ են հավաքում, և ծանր մետաղները չեն հասցնում ներթափանցել տերևների մեջ:

Կանաչ թեյը վտանգավոր է լյարդի համար

Որքան էլ տարօրինակ է, օրգանիզմը մաքրելու համար նախատեսված թեյը մեծ քանակությամբ օգտագործելու դեպքում կարող է վնասել լյարդը: Նյու Ջերսիի համալսարանի գիտնականներն ապացուցել են, որ օրվա մեջ երկու բաժակ կանաչ թեյի օգտագործումը կարող է լյարդի քայքայման պատճառ դառնալ:

Իսկ իսպանացի գիտնականերն ապացուցել են, որ օրգանիզմը դժվարությամբ է յուրացնոմ կանաչ թեյում առկա ֆոլաթթուն: Ի տարբերություն ավելի երկար մշակման ենթարկվող սև թեյի՝ կանաչ թեյի մեջ պոլիֆենոլներ են պարունակվում, որոնք էլ ծանրաբեռնում են լյարդը:

Թեյը վիտամինների և միկրոտարրերի պակաս է առաջացնում

Հաճախակի օգտագործելու դեպքում թե սև և թե կանաչ թեյը օրգանիզմից դուրս են բերում օգտակար տարրերը՝ մագնեզիումը, կալցիումը, երկաթը, ինչպես նաև վիտամինները, ինչը կարող է տարբեր հիվանդությունների առաջացման պատճառ դառնալ: Պատճառը թեյի մեջ եղած կոֆեինն է: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս թեյը երկար չեփել, այդ դեպքում դրա մեջ կոֆեինի քանակությունը չի ավելանա: Ինչպես նաև խորհուրդ չի տրվում թեյը խմել սնվելու ժամանակ կամ դրանից անմիջապես հետո: Այն կարելի է խմել սնվելուց առնվան 20 րոպե հետո:

Ինչով է վտանգավոր տաք թեյը

Թեյի համար լավագույն ջերմությունը 50 աստիճանն է: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս թեյն ըմպել այն պատրաստելուց 5-10 րոպե հետո, երբ հեղուկը կհասցնի բավականաչափ սառչել: Հակառակ դեպքում չափից տաք թեյի հաճախակի օգտագործումը կարող է ստամոքսաղիքային համակարգի օրգանների հիվանդություններ առաջացնել:

Ջերմելու դեպքում մեր մեծերը խորհուրդ են տալիս տաք թեյ խմել՝ վստահ լինելով, որ այն օգտակար է: Իրականում դա առասպել է: Բրիտանացի դեղագործները պարզել են, որ տաք թեյը ավելի շատ վնասակար է, քանի որ դրանում առկա թեոֆիլլինը բարձրացնում է ջերմությունը, ինչը կարող է վատացնել հիվանդի վիճակը:

Սահմանափակ քանակությամբ և համապատասխան թնդությամբ, ջերմությամբ թեյը, սակայն, բավականին օգտակար է, այնպես որ պահպանեք չափը և շարունակեք վայելել ձեր սիրելի թեյերը:

Աղբյուր՝ Elle.ru 

Լուսանկարներ՝ puer-house.livejournal.com

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում






  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել
  • Հարցում
Հայաստանի ամենահայտնի տղամարդը
Նիկոլ Փաշինյան
Սերժ Թանկյան
Մկրտիչ Արզումանյան
Հայկ Մարության