Հայտնի է, որ մարդը օրական պետք է առնվազն 12 գրամ ճարպ օգտագործի։ Ճարպն անհրաժեշտ է օրգանիզմին խոլեստերինի առաջացման համար՝ նյութ, որը բարերար ազդեցություն ունի սրտանոթային համակարգի վրա ու անոթների պատերը դարձնում է առաձգական ու ամուր։
Սակայն ճարպի օգտագործման նորման ազատ սնվող մարդու մոտ տասնապատիկ կամ նույնիսկ ավելի շատ է։ Ճարպ է պարունակվում արագ սննդի, քաղցրավենիքի եւ շատ այլ վնասակար սնեքերի մեջ։ Բնականաբար օրգանիզմին այդքան շատ խոլեստերին պետք չէ, դրա ավելցուկը վնասակար է ու այն սկսում է որպես ինքնուրույն հյուսվածք կուտակվել հետույքի, կոնքերի ու փորի մասում։ Երբեմն էլ վտանգավոր ճարպակալման պատճառ է դառնում։
Կոնքերի մասում ավելորդ ճարպային կուտակումների դեմ դիետան նախատեսում է օրական ոչ ավելին քան 12 գրամ ճարպի գործածում։ Ընդ որում տեղի է ունենում նյութափոխանակության կարգավորում, արդեն կուտակված ճարպերը այրվում են, իսկ էներգիան ծախսվում է մարսողության վրա։ Դիետան հատուկ ներառում է այնպիսի մթերքներ, որոնք մարսելը մարդու համար ամենաբարդն է։
Սննդակարգ
Դիետան ցիկլային է, ցիկլի տեւողությունը 4 օր է։ Բժիշկները խորհուրդ են տալիս այս ցիկլը երկու անգամ կրկնել, այսինքն ամբողջ դիետայի տեւողությունը ընդամենը ութ օր է։ Իհարկե այս ժամկետում ճարպակալումը հաղթահարելը դժվար է, բայց կոնքերի հաստությունը մի քանի սանտիմետրով փոքրացնելը միանգամայն հնարավոր է։
Օր առաջին։ Նախաճաշ՝ յոգուրտ, խնձոր, լոլիկով բուտերբրոդ։ Ճաշ՝ ջեռոցում պատրաստված հավի բուդ՝ առանց կաշվի, վարունգով ու լոլիկով աղցան, մի կտոր հաց՝ խոշոր աղացած այլուրից։ Հետճաշիկ՝ կաղամբ, լոբի,լոլիկ, որպես աղանդեր կարելի է ուտել խորոված խնձոր մեղրով ու հաղարջով։
Օր երկրորդ։ Նախաճաշ՝ մեկ նրբերշիկ՝ առանց յուղի տապակած, մի քիչ եփած սունկ, ջեմով բուտերբրոդ։ Ճաշ՝ պանրով բուտերբրոդ, բանջարեղենային աղցան։ Հետճաշիկ՝ առանց մսի ապուր, մի քիչ հաց ու խնձոր։ Ընթրիք՝ մի բաժակ սանգրիա, մի քիչ սպիտակ ձուկ, բանջարեղենային ռագու կարտոֆիլով, դդմիկով ու կաղամբով։
Երրորդ օր։ Նախաճաշ՝ եփած ձու ու հաց։ Ճաշ՝ եփած լոբի, սեխ, բանջարեղենային աղցան ու մի կտոր հաց։ Հետճաշիկ՝ բանան ու յոգուրտ։ Ընթրիք՝ բանջարեղենային ռագու բրոկոլիով, լոլիկ, հաց ու մի բաժակ սեղանի գինի։
Օր չորրորդ։ Նախաճաշ՝ պանրով ու լոլիկով բուտերբրոդ։ Ճաշ՝ աղցանով ու խոզապուխտով աղցան, խնձոր։ Հետճաշիկ՝ կես տուփ ձկան պահածո, բանջարեղենային աղցան ու հաց։ Ընթրիք՝ բանջարեղենային ռագու, պանրով բուտերբրոդ ու մի բաժան ապերատիվ։
Դիետայի ժամանակ խորհուրդ է տրվում հրաժարվել թեյից ու սուրճից, կամ խմել առանց շաքարի, ոչ այդքան թունդ, որքան սովորաբար։ Այդուհանդերձ, ըմպելիքն այս դիետայի կարեւոր մասն է՝ նախապատվություն պետք է տալ ոչ գազավորված հանքային ջրին, խմելով օրական առնվազն երկու լիտր։
Տղամարդկանց դեպքում դիետան գրեթե նույնն է, սակայն տղամարդկանց թույլատրվում է ամենօրյա սննդակարգում ներառել մեկ միջին չափի կարտոֆիլ՝ կեղեւով եփված։
Աղբյուր՝ Otvatnavse.com
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
11:30, 25 ապրիլի
Ջո Մանգանիելոն խոսել է Հայոց ցեղասպանությունից փրկված իր մեծ տատի մասին11:00, 25 ապրիլի
«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE10:40, 25 ապրիլի
Քրիստի Թարլինգթոնի մերկ լուսանկարներն օգտագործվել են նրա որդուն ծաղրելու եւ հալածելու համար10:11, 25 ապրիլի
Եվա Բաղդասարյանն ու ամուսինը, 2 տարվա համատեղ կյանքից հետո, օրինականացրել են հարաբերությունները09:00, 25 ապրիլի
ԱՊՐԻԼԻ 25-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ23:13, 24 ապրիլի
«Ցեղասպանությունը եղել է․ իմ մեծ տատն ու պապը զոհ են գնացել այդ սարսափելի ոճրագործությանը»․ Գեւ Օրկյան22:17, 24 ապրիլի
Վահե Բերբերյանը հրապարակել է Հայոց ցեղասպանության զոհ դարձած իր պապի միակ լուսանկարն ու խոսել իր խոստման մասին21:30, 24 ապրիլի
«Մենք ոգեկոչում ենք 1915 թվականին զոհված հայերի հիշատակը: Նրանց թվում են իմ նախնիները»․ ամերիկահայ դերասանուհի Դիանա Մեդիսոն20:48, 24 ապրիլի
«Ուզում եմ հիշել իմ նախնիներին, ովքեր զոհվել են, եւ նրանց, ովքեր ողջ են մնացել»․ Սերժ Թանկյանի գրառումը՝ Հայոց ցեղասպանության 109-րդ տարելիցի կապակցությամբ19:46, 24 ապրիլի
«Այս ողբերգությունը նրա կյանքի անբաժան մասն է եղել»․ Քրիստինա Ազնավուրը արխիվային լուսանկարներ է հրապարակել Շառլ Ազնավուրի՝ Հայաստան կատարած այցից16:33, 24 ապրիլի
«Հայոց պատմության ուսուցիչս նույնիսկ մեր ավարտական երեկոյի ժամանակ ասաց՝ թուրքին բարեկամ չկարծեք…». Ժաննա Բուտուլյան15:04, 24 ապրիլի
«Երբ մենք հիշում ենք Հայոց ցեղասպանությունը, մենք երդվում ենք երբեք չմոռանալ պատմության դասերը»․ լիբանանահայ դիզայներ Գրիգոր Ջաբոտյան