Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք կկարողանայի՞ք պատասխանել այս հարցերին

Pop NEWS. Շաբաթվա ամենաքննարկված իրադարձությունները

Wine Story. բնական գինիների վերելքը Հայաստանում

19:19, 18 օգոստոսի

Պատկերացրեք գինին այնպիսին, ինչպիսին պետք է լիներ՝ հում, չզտված խառնուրդ հողի եւ ձեր բաժակի միջեւ: Բնական գինիները հարգանքի տուրք են անցյալին, վերադարձ գինեգործությանը մինչ արդյունաբերականացման ի հայտ գալը: Այս գինիները պահանջում են նվազագույն միջամտություն՝ ցուցադրելով խաղողի մաքուր էությունը եւ դրա տեռուարը: Հայաստանում իր տեղն ունի նաեւ բնական գինիների թրենդը, եւ տարեցտարի ավելանում են այս խմիչքի սիրահարները։ NEWS.am STYLE-ը կազմել է Հայաստանում արտադրողների փոքր ընտրություն, ովքեր սկսել են ակտիվորեն զարգացնել բնական գինիների միտումը երկրում։

Սկսենք նրանից, թե ինչում է կայանում գինու «բնականությունը», չէ՞ որ բոլոր գինիներն են պատրաստվում ֆերմենտացված խաղողի հյութից: Գինին մեծ մասամբ կոչվում է բնական այն պատճառով, որ պատրաստման գործընթացում դրան ոչ մի լրացուցիչ բաղադրիչ չի ավելացվում, բացառությամբ հենց խաղողի հյութի։ Խաղողը, փաստորեն, գինի է պատրաստում իրենից։ Արտադրողը միայնակ է մնում իր խաղողի որակի, բնական բնութագրերի եւ տերուարի առանձնահատկությունների հետ եւ ոչ մի կերպ չի կարող «ռետուշ» անել այն, ինչ կստացվի ի վերջո:

Alluria Natural Wine

Alluria-ն ընտանեկան գինեգործարան է, որն արտադրում է բացառապես բնական գինիներ: Գինիները պատրաստվում են հայկական սորտերից՝ օգտագործելով վայրի տեղական խմորիչներ, ինքնաբուխ խմորում։ Նրանց գինիների բույրը, որպես կանոն, պարունակում է երկրային նոտաներ՝ նոսրացված մրգային երանգներով, իսկ համի մեջ բացահայտվում է բնական թթվայնությունն ու թեթեւ դառնությունը։ Եթե շշի մեջ նստվածքներ եք նկատում, թույլ մի տվեք, որ դրանք ձեզ վանեն, դրանց առկայությունը պայմանավորված է նրանով, որ գինին քիչ է ֆիլտրացված։

Yerevak Saturn Natural Orange Wine

еревак.jpg (239 KB)

Այս բնական նարնջագույն գինիները պատրաստվում են Արարատյան դաշտի խաղողի այգիներում աճեցված հայկական Մսխալի սորտից եւ Ռկացիթելիից՝ բնական եղանակով. խմորում բնական վայրի խմորիչներով, առանց հավելումների եւ գինեգործի հավելյալ միջամտության: Արտադրողի գինիների համը զուսպ է, առանց ընդգծված համային նոտաների: Նման ըմպելիքով սառը բաժակը կաշխուժացնի ձեզ ամառային շոգ օրերին։

ACOL Natural Wine

акол.jpg (139 KB)

Այս արտադրողի գինիներն ըստ հզորության չեն գերազանցում 10%-ը եւ պատրաստվում են ոչ միայն խաղողից, այլեւ նուռից, բալից եւ սերկեւիլից։ Թորման արտադրամասն արտադրում է բնական գինիներ 6 քայլ համակարգով հետեւյալ հաջորդականությամբ. բերքահավաք – աղում - ստացված զանգվածի ձեռքով խառնում, տեղադրում է հողի մեջ թաղված 80% կավե ամֆորաներում - 12-16 ամիս հնեցում նույն ամֆորայում ազդեցության տակ - 5℃ ջերմաստիճանում տարաների տասնօրյա մաքրում  - զտում եւ շշալցում:

Khme Orange Wine

Khme (ԽՄԷ) ապրանքանիշի նարնջագույն գինիների բերքի մեծ մասը ստացվում է անձրեւային խաղողի այգիներից, որը Հայաստանում հազվադեպ է, բայց բավականին տարածված է Լեռնային Ղարաբաղում (Արցախում), եւ հենց այնտեղ է սկսվել այդ բնական գինիների արտադրությունը․ Ոսկեհատ, Խաթուն Խարջի, Չիլլար, Բանանց եւ Կանգուն։ Մինչ կարասի մեջ մտնելը խաղողը հավաքում եւ տեսակավորում են ձեռքով, այնուհետեւ թողնում խմորման՝ նվազագույնի հասցնելով գինեգործների միջամտությունը գործընթացին։ Այժմ գինիները կարելի է գտնել մասնագիտացված գինեգործարաններում եւ գինու համտեսներում:

Լիանա Աղաջանյան

 

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել