Գաստրոնոմիական Օլիմպիական խաղեր. Դանիան հաղթում է 2024 թվականի Bocuse d'Or-ը

17:04   25 մարտի, 2024

20 թիմեր պայքարում էին Նորվեգիայում տեղի ունեցած խոհարարական աշխարհի գլխավոր խոհարարական մրցույթի` Bocuse d'Or-ի եզրափակչում տեղի համար: Սկանդինավյան երկրները հաղթող դուրս եկան։

Bocuse d'Or-ը աշխարհի ամենակարևոր խոհարարական մրցույթն է, հայտնում է Falstaff ամսագիրը։ Նորվեգիան բրոնզե մեդալ է նվաճել շեֆ-խոհարար Հովարդ Վերքլենդի շնորհիվ, իսկ շվեդ Գուստավ Լեոնհարդտը նվաճեց արծաթե մեդալ: Երկրորդ տարին անընդմեջ ոսկե Bocuse d'Or-ը ստացավ Դանիան, որը շեֆ-խոհարար Սեբաստիան Հոլբերգ Սվենդսգարդի շնորհիվ հաղթեց ժյուրիին և ապահովեց առաջին տեղը նորվեգական խոհանոցի իր մեկնաբանությամբ։

Bocuse d'Or-ը, որը հաճախ անվանում են գաստրոնոմիայի օլիմպիական խաղեր, ստեղծվել է ֆրանսիացի խոհարարական լեգենդ Փոլ Բոկուզի կողմից: Մրցույթը 1987 թվականից սկսած երկու տարին մեկ համախմբում է միջազգային խոհարարական տեսարանի էլիտան։ Եվրոպական նախնական փուլում յուրաքանչյուր թիմ ուներ հինգուկես ժամ երկու մրցութային խնդիր լրացնելու համար։

Առաջին առաջադրանքը պահանջում էր թեկնածուներից պատրաստել ուտեստ՝ օգտագործելով հյուսիսային եղջերուների միս Ռորոս շրջանից:

Երկրորդ առաջադրանքը՝ «ափսե»-ն, նույնպես նշում էր տարածաշրջանի գաստրոնոմիական ժառանգությունը՝ կենտրոնանալով սկրեյ-ի (հյուսիսեվրոպական ձողաձուկ), Ֆրոյայի-ի ճարմանդների և չորացրած ձկների վրա՝ ուղեկցվելով երեք ճաշատեսակներով, որոնցից երկուսը պետք է լինեին բուսական հիմքով: Բացի այդ, բաղադրատոմսերը պետք է ներառեին մի բաղադրիչ, որը հստակորեն նույնական էր յուրաքանչյուր մասնակից երկրի խոհանոցի հետ: Ի վերջո, բոլոր բաղադրատոմսերը պետք է ներառեին Ակվավիտ, ավանդական նորվեգական ալկոհոլային խմիչք, որը որպես հարգանքի տուրք է մատուցվում Նորվեգիայի խոհարարական ժառանգությանը:



© NEWS.am STYLE