Wine Story. Ինչպես ընտրել ճիշտ գինի Սուրբ Զատիկին

19:47   28 մարտի, 2024

Մարտի 31-ին Հայաստանում նշվում է Սուրբ Զատիկի պայծառ տոնը։ Քրիստոնյաները Քրիստոսի Հարությունը տոնում են տոնական սեղանի շուրջ, միասնության և ուրախության մթնոլորտում։ Նման պահին հատկապես հաճելի է գինի լցնել Հիսուս Քրիստոսի արյունը խորհրդանշող բաժակների մեջ և համտեսել այն երախտագիտությամբ մեղքերի թողության և նոր կյանքի համար։ NEWS.am STYLE-ը կկիսվի, թե ինչպես ընտրել ճիշտ գինի և պահպանել կրոնական կանոնները։

Ինչպիսի գինի է ընդունված խմել Զատկի տոնին

Հետխորհրդային պահպանողականները միաձայն կկոչեն «Կագոր»՝ հարստացված գինի, որն արտադրվում է ջերմային մշակմամբ: Նախկին Խորհրդային Միության հսկայական տարածքներում, այն հանրապետություններում, որտեղ ծաղկում է գինեգործության արվեստը, կագորը պատրաստվում է խաղողի բազմազան տեսակներից. որոշ տեղերում նախապատվությունը տրվում է Cabernet Sauvignon-ին, մի շարք երկրներում՝ Merlot-ին և Saperavi-ն, մինչդեռ Malbec-ը, չնայած դասական ֆրանսիական կագորի հիմնական բաղադրիչն է, հազվադեպ է հանդիպում տեղական արտադրողների շրջանում: Միջնադարում կագորի գինիները կոչվում էին «սև», և շատերը ենթադրում են, որ գուցե հենց իր խիտ, հարուստ գույնի պատճառով էր, որ այս գինին ընտրվեց եկեղեցական արարողությունների համար որպես Քրիստոսի արյան խորհրդանիշ: Նրանք, ովքեր այնքան էլ խստորեն չեն պահպանում կանոնները կամ պարզապես քաղցր գինու սիրահար չեն, որն այսօր շատ տարածված է սպառողների շրջանում, կարող են իրենց թույլ տալ ավելի նուրբ գինու ուղեկցություն՝ չխախտելով սուրբ տոնի կանոնները։

Ընտրում ենք գինի Զատկի սեղանի ճաշացանկին

Տոնական սեղանին ընդունված է թխել զատկական թխվածքաբլիթներ, ձու ներկել, ձուկ պատրաստել, իսկ հայկական Զատկի սեղանը, ավանդույթի համաձայն, պետք է զարդարել չամիչով բրնձով փլավով։ Մարդիկ ասում են, որ սպիտակ բրինձը խորհրդանշում է մարդկությունը, իսկ չամիչը՝ քրիստոնյաներին, ովքեր հավատացել են Փրկչին: Զատկի ճաշացանկը կազմելիս նախ պետք է ուշադրություն դարձնել փրփրուն գինիներին։ Դրանք իսկական փրկություն կլինեն, եթե սեղանին լինեն քաղցրության ավելցուկով ու ումամի համով ուտեստներ։ Խորհուրդ ենք տալիս ընտրել փրփրուն գինիներ փոքր քանակությամբ շաքարով և թեթև մրգային բույրով. դրանք հիանալի կերպով կլրացնեն օդային տորթը չամիչով, կամ ուշադրություն դարձնեն դասական փրփրուն գինիներին, որտեղ գինու և տորթի խմորիչ նոտաները ներդաշնակորեն կմիավորվեն միմյանց հետ:

Codorniu «Classico» Cava Semi Seco

Հրավիրում ենք ձեր ուշադրությունը Իսպանիայի այս փրփրուն գինին, որն ունի նուրբ մրգային բուրմունք խնձորի և գրեյպֆրուտի դասական կավայի երանգներով, ինչպես նաև տապակած սպիտակ հացի նոտաներով: Ըմպելիքի թարմացնող համը հաճելի թթվայնություն է վայելում, այն լցված է ծաղկային երանգներով, դեղձի նոտաներով և յուղալի կոնֆետներով:

кордо.jpg (12 KB)

Եփած ձվերի հետ համադրվող ճիշտ գինի գտնելը կարող է դժվար գործ թվալ։ Ձվի համի յուրահատկությունը սահմանափակում է գինու տեսականիը՝ համապատասխանելու իր հատուկ կարիքներին, սակայն չպետք է հուսահատվել: Օպտիմալ ընտրությունը կլինի թեթև սպիտակ գինիները՝ փափուկ թթվայնությամբ և առանց ընդգծված կաղնու հնեցման, ինչպես օրինակ՝ Pinot Blanc-ը, Pinot Grigio-ն կամ մեր հայկական Ոսկեհատը:

Zulal Voskehat Dry

Այս գինին ունի գրավիչ բույր՝ սպիտակ ծաղիկների երանգներով և արևադարձային մրգերի երանգներով: Քիմքի վրա այն հիանալի հավասարակշռված է, հաճելի է ներդաշնակ թթվայնությամբ և պարուրող յուղոտ հյուսվածքով: Գերակշռում են դեղձի և ծիրանի երանգները, հետհամը թարմացնող և հանքային է։

зулал-1.jpg (37 KB)

Կարմիր գինիներ ընտրելիս պետք է խուսափել տանինի բարձր պարունակությամբ գինիներից, քանի որ դրանք կարող են տհաճորեն աղավաղել խաշած դեղնուցի համը։ Փոխարենը խորհուրդ է տրվում ուշադրություն դարձնել պարզ, մրգային ու թեթեւ գինիներին։

Rigal «L'Esquisse» Cahors

ригал.jpg (27 KB)

Չոր կարմիր գինի Malbec սորտից, արտադրված Կաորում, որը գտնվում է Ֆրանսիայի հարավ-արևմուտքում, որը, ի թիվս այլ բաների, ներկայացնում է քաղցր Կագորի առաջին կարգի այլընտրանք, արդարացված և տրամաբանորեն և պատմականորեն: Չպետք է ակնկալել, որ այս գինին ավելորդ կլանում է, համտեսելիս կնկատեք սև հաղարջի, բալի և սև սալորի երանգների նուրբ խաղ՝ միահյուսված կծու համեմունքների նրբերանգներով:

 

Լիանա Աղաջանյան



© NEWS.am STYLE