Պահքի շրջանում արգելվում է կենդանական ծագման սնունդ ընդունել: Դրա մեջ են մտնում նաեւ խմորեղենը, շոկոլադը, տարատեսակ աղանդերը, չէ՞ որ դրանց բաղադրության մեջ կաթ, ձու ու կենդանական ծագման այլ բաղադրանյութեր կան: Սակայն աշխարհի հմուտ խոհարարները մտածել են նաեւ քաղցրակեր պաս պահողների մասին եւ ստեղծել պասային համեղ աղանդերի բազմաթիվ բաղադրատոմսեր, որոնցից մի քանիսը ներկայացնում ենք ստորեւ:
Ստեպղինով տորթ
Բաղադրամասերը
3-4 հատ խոշոր ստեպղին
125 գրամ ընկույզ
100 գրամ խուրմա
40 գրամ կոկոսի փաթիլ
3/4 թեյի գդալ դարչին
1/2 թեյի գդալ մշկընկույզ
Աղ
Կրեմի համար
100 հնդկական ընկույզ
100 մլ կոկոսի կաթ
1 թեյի գդալ մեղր
Պատրաստման եղանակը
Ստեպղինները քերիչով անցկացնել, խուրման եւ ընկույզը հարել բլենդերով, ավելացնել կոկոսի փաթիլները, աղը, քերած ստեպղինները եւ խառնել գդալով: Տարայի հատակը թղթով պատել, ապա ստացված զանգվածը լցնել դրա մեջ եւ դրնե՜ սառնարանը՝ 30-60 րոպեով:
Կրեմը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է հնդկական ընկույզը, կոկոսի կաթը եւ մեղրը հարել բլենդերով: Ստացված զանգվածը քսել ստեպղինի զանգվածի վրա եւ թողել, որ սառչի եւս մի քանի ժամ, ապա մատուցել:
«Չիզքեյք»
Բաղադրամասերը
70 գրամ նուշ
60 գրամ հունական ընկույզ
4 հատ խուրմա՝ առանց կորիզի
1/2 բաժակ նարնջի մանրացրած կեղեւ
260 գրամ հնդկական ընկույզ
120 գրամ կոկոսի կաթ
2 թեյի գդալ մեղր
1 նարինջ
Պատրաստման եղանակը
Նուշը թրջել ջրի մեջ 5-10 րոպեով, կեղեւազրկել եւ հարել բլենդերիով խուրմայի ու հունական ընկույզի հետ միասին: Զանգվածը լցնել տարայի մեջ ու դնել սառնարանը:
Պատրաստել կրեմը, որի համար պետք է թրջել հնդկական ընկույզը մի քանի ժամով, այնուհետ առանձնացնել ջրից եւ հարել բլենդերով՝ կոկոսի կաթի, մեղրի եւ նարնջի մանրացված կեղեւի հետ:
Սառնարանից հանել տորթը, վրան քսել կրեմը եւ նորինց դնել սառնարանը՝ 30-60 րոպեով:
Շոկոլադե տրյուֆելներ
Բաղադրամասերը
250 գրամ առանց կորիզի խուրմա
125 գրամ հունական ընկույզ
4 ճաշի գդալ կակաոյի փոշի
1 ճաշի գդալ մեղր
1 նարինջ
1 կիտրոն
Պատրաստման եղանակը
Հունական ընկույզը եւ խուրման թրջել ջրում 30-60 րոպե, այնուհետ առանձնացնել ջրից եւ հարել բլենդերով՝ մեղրի հետ միասին:
Նարնջի մանրացրած կեղեւը, կակաոյի փոշին եւ աղը ավելացնել ընկույզային զանգվածի վրա, նորից հարել: Ստացված զանգվածը դնել սառնարան՝ 1 ժամով:
Ջեռոցում չորացնել կիտրոնի կեղեւը, մանրացնել եւ ստանալ փոշի: Հանել սառնարանից խմորը, գնդիկներ պատրաստել, ձեռքով տրյուֆել շոկոլադի տեսք հաղորդել դրանց, թաթախել կակոյի փոշու մեջ, վրան կիտրոնի փոշի ցանել եւ մատուցել:
Պատրաստեց՝ Շուշան Շատիկյանը