Ամռանն ընդառաջ նիհարում ենք

19:13   15 մարտի, 2014

Ամռան մոտենալուն զուգահեռ, ցանկանում ենք ավելի սլացիկ ու գրավիչ տեսք ունենալ: Կանայք կատարելության հասնելու ճանապարհին չեն ձանձրանում, երանելի 90-60-90-ին հասնելու համար երեւակայությունն ու հնարամտությունը սահման չունեն: Դիետոլոգները նիհարելու նորանոր միջոցներ են հնարում, որոնք կարճ ժամանակահատվածում բացառիկ արդյունքներ են խոստանում:

Նորաձեւության վերջին միտումները ենթադրում են ոչ միայն սննդի սահմանափակում, այլեւ սննդակարգի ընդունման փիլիսոփայություն: Առաջարկում ենք ծանոթանալ դիետոլոգիայի բնագավառի վերջին միտումներին:

Համաշխարհային ֆինանսական ճգնաժամն ամերիկացի Էմմի Գրոսմանին ստիպեց խնայողության տեսանկյունից վերանայել իր սննդակարգը: Այդպիսով էլ առաջացավ «սպարտայական դիետան»:

Վերջինը հիմնված է սպարտայական ավանդույթների վրա, որոնք, ինչպես հայտնի է, աչքի էին ընկնում խիստ ասկետիզմով: Այդ վերաբերում էր ինչպես սննդին, այնպես էլ հագուստին ու հարմարություններին: Դրա հետ մեկտեղ, սպարտացիներն առանձնանում էին ամուր առողջությամբ եւ տոկունությամբ: Սպարտայական դիետայի կողմնակիցները վստահ են, որ սննդի չափից շատ օգտագործումը հանգեցնում է հոգեւոր ու մտավոր թերզարգացման:

Սպարտայական դիետան ենթադրում է պարզ ցածր սննդարարություն ունեցող մթերքների օգտագործում, որոնց ընդհանուր սննդարարությունը կազմում է օրական 1500 կալորիա: Այդ բավական է ինչպես ակտիվ կյանքի, այնպես էլ ավելորդ կիլոգրամներից ազատվելու եւ օրգանիզմի վիճակը բարելավելու համար:

Մակրոբիոտիկ դիետան ոչ միայն դիետա է, այլեւ փիլիսոփայական համակարգ, որի հիմքում արեւելյան մշակույթն է: Այս մեթոդի համաձայն, բոլոր մթերքներն ին եւ յան են: Ինը կանացի սկզբունք է, ներսից բխող էներգիա, որը թուլացնում է, սառնություն բերում, խոնավություն, բնորոշվում է պասիվ ու քաղցր համով։ Յանն իր հերթին տղամարդկային տարր է, ամրացնող ու ջերմացնող։ Ուտել թույլատրվում է բացառապես բուսական մթերք, դրա հետ մեկտեղ, կարեւոր է ինչպես ինի եւ յանի հարաբերակցությունն ուտեստների մեջ, այնպես էլ դրանք պատրաստելու մշակույթն ու ուտելու ընթացքում վարքագիծը։ Ուտեստների պատրաստումն ազդում է դրանց էներգիայի վրա, մթերքների երկար պատրաստումը մեծացնում է նրանց յանը։ Այն նվազագույնի հասցնելու համար անհրաժեշտ է դրանք գոլորշու վրա պատրաստել։ Ամեն ինչ պետք է փորձել հում ուտել։ Այս դիետային հետեւելիս պետք է հրաժարվել մսից, հավից, ձվից եւ կաթնամթերքից։ Կարելի է քիչ քանակությամբ ձուկ ուտել, խեցգետնազգիներ եւ մրգեր։ Կարելի է բարդ ածխաջրեր օգտագործել, օրինակ՝ շագանակագույն բրինձ, ցորեն, գարի, եգիպտացորեն, հնդկաձավար։

«5:2 դիետա». նիհարելու այս միջոցը շատերին է հարմար, քանի որ այն, ըստ էության, չի ենթադրում սննդի լուրջ սահմանափակումներ՝ բացառությամբ երկու շաբաթի։ Դիետայի էությունն այն է, որ շաբաթը 5 օր կարելի է սովորական սննդակարգով սնվել, իսկ 2 օր անհրաժեշտ է բեռնաթափվել։ Տղամարդկանց այդ օրերին թույլատրվում է 600 կկալ ընդունել, իսկ կանանց՝ մինչեւ 500 կկալ։ Մթերքների ընտրությունը դուք եք կատարում, կարելի է ուտել մեկ կալորիական ուտեստ կամ մի քանիսը՝ ցածր կալորիականությամբ:

Յուլիա Վարդանյան



© NEWS.am STYLE