Սիսեռով դիետա

19:33   1 հուլիսի, 2016

Անհրաժեշտ է կանոնավոր կերպով սիսեռ օգտագործել, որովհետեւ այն հարուստ է սպիտակուցով, անփոխարինելի ամինաթթուներ է պարունակում, ինչպես նաեւ օսլա, բջջանյութ, բուսական ճարպեր, հանքային աղեր եւ վիտամիններ: Նույնքան օգտակար է նաեւ կանաչ սիսեռը` սննդարար եւ համեղ մթերք: Կալորիականությամբ այն գերազանցում է մնացած բոլոր բանջարեղեններին, ներառյալ կարտոֆիլը: Խորհուրդ է տրվում տարեկան առնվազն   3 կգ ուտել:

Սննդակարգի հիմքում այնպիսի ուտեստներ են, որոնք պատրաստվում են սիսեռից: Ստիպված կլինեք պատրաստել օրական մեկ անգամ` ճաշի համար: Ցանկության դեպքում հնարավոր է 2 չափաբաժին անել, երկրորդը թողնելով ընթրիքին: Օրվա ընթացքում թույլատրվում է ջուր խմել կամ առանց շաքարի թեյ ցանկացած քանակությամբ: 

Հիմնական ուտեստից բացի, առաջարկվում է մթերքների հետեւյալ հավաքածուն. 

Նախաճաշ (առաջարկված տարբերակներից մեկը).

- 30 գ մյուսլի, 100 մլ կաթ, 1 խնձոր,

- 1 բուլկի թեփուկներով, 30 գ կաթնաշոռ, կանաչի,

- մի կտոր սեւ հաց, 10 գ կարագ կամ մարգարին, 2 թ գդալ մեղր կամ ջեմ:

2-րդ նախաճաշ եւ հետճաշիկ (մեկական տարբերակով).

- տանձ.

- 125 գ խաղող,

- 150գ յոգուրտ, 

- 200 գ սալոր,

- մեկ բաժակ մածուն, նարնջի կամ խնձորի հյութ:

Ընթրիք 

-Ճաշին կերած հիմնական ուտեստի երկրորդ բաժինը,

-մի կտոր թեփուկներով հաց, մի շերտիկ պանիր, բողկ,

- մի կտոր սեւ հաց, աղցան 1 քերած խնձորից եւ խաղողի մի քանի ողկույզից, որի վրա կիտրոնի հյութ է լցրած, մի պտղունց աղ եւ 1 թ.գ. բուսական յուղ:

Հիմնական ուտեստներ 

Օր 1. Սիսեռով ապուր կարտոֆիլի հետ

2 բաժնի համար. 300 գ կարտոֆիլ, 100 գ քաղցր պղպեղ, 100 գ պրաս, 1 թ.գ. բուսական յուղ, 500 մլ արգանակ, 2 սարդելկա, 150 գ կանաչ ոլոռ, աղ, աղացած կանաչ պղպեղ, 1 թ.գ. մայորանի տերեւներ:

Կարտոֆիլը լվանալ, մաքրել եւ խորանարդաձեւ կտրատել: Քաղցր պղպեղի  պատիճները կիսել, մաքրել սերմից եւ խորանարդաձեւ կտրատել: Պրասը մաքրել, մանր կտրատել:  Կարտոֆիլը, քաղցր պղպեղը եւ պրասը տապակել հաստ պատերով կաթսայում   1 թ.գ. բուսական յուղով: Վրան արգանակ լցնել, ծածկել կափարիչով եւ  20 րոպե եփել թույլ կրակով: Սարդելկաները կտրատել ոչ այնքան մանր կլորակներով եւ ավելացնել սուպին կանաչ ոլոռի հետ միասին: Հասցնել եռման: Աղ լցնել, պղպեղ եւ մայորան ավելացնել: 

Օր 2. Կանաչ ոլոռով ձվածեղ

2 չափաբաժին. 150 գ կանաչ ոլոռ, 2 ձու, աղ, աղացած սեւ պղպեղ, 2 թ.գ. բուսական յուղ, խոզապուխտի 2 բարակ կտոր:

Կանաչ ոլոռը թեթեւակի տաքացնել փոքր կաթսայում: Ձվերը խառնել 2 ճ.գ. ջրի հետ, խփել, աղ լցնել, պղպեղ, փոքրիկ թավայի վրա երկու ձվածեղ պատրաստել:  Միաժամանակ կաթսան ամեն անգամ յուղել 1 թ. գ. բուսական յուղով: Երբ ձվածեղները սկսեն սառել, յուրաքանչյուրի վրա 75 գ ոլոռ լցնել, ծածկել եւ թույլ կրակի վրա պահել   2 րոպե: Ձվածեղը ոլոռի հետ լցնել ափսեն` խոզապուխտի կտորների հետ միասին: 

Օր 3. Սիսեռով սուպ-պյուրե

2 չափաբաժին. պրասի 1 ցողուն, 10 գ կարագ, 300 գ կանաչ ոլոռ, 500 մլ արգանակ, 2 ճ.գ թթվասեր, աղ, աղացած սեւ պղպեղ, կես կապ ռեհան: 

Պրասը մաքրել, կլորակներով կտրատել: Սոխը  կարագով տապակել հաստ պատերով կաթսայում: 200 գ կանաչ ոլոռ ավելացնել, վրան արգանակ լցնել եւ եփել  10 ր:

Միքսերի օգնությամբ պյուրե պատրաստել, կաթնասեր ավելացնել եւ մնացած կանաչ ոլոռը: Սուպը եւս մեկ անգամ տաքացնել, աղ, պղպեղ լցնել, լցնել ափսեների մեջ եւ վրան ռեհան ցանել: 

Օր 4. Կանաչ ոլոռով եւ եգիպտացորենով աղցան

2 չափաբաժին. 1 խնձոր, 1 թ.գ. կիտրոնի հյութ, 1 կապ կանաչ սոխ սոխուկներով, 150 գ կանաչ ոլոռ, 150 գ եգիպտացորեն, 100 գ դիետիկ յոգուրտ, 1 թ.գ. կարրի համեմունք, աղ, աղացած կանաչ պղպեղ, 50 գ խոզապուխտ:

Խնձորը մաքրել, կտրել չորս մասի, հեռացնել կենտրոնի մասը եւ մանր կտրատել: Անմիջապես վրան կիտրոնի հյութ լցնել, որպեսզի չմգանա: Կանաչ սոխը մաքրել, կտրել մանր կլորակներով եւ խառնել ոլոռի, եգիպտացորենի եւ խնձորի հետ: Յոգուրտին կարրի, աղ եւ պղպեղ ավելացնել: Բեկոնը մանր կտրատել եւ ավելացնել աղցանին սոուսի հետ միասին: 

Օր 5. Կարտոֆիլ ոլոռի եւ սոուսի հետ

2 չափաբաժնի համար. 2 խոշոր կարտոֆիլ, 1 սոխ, 200 գ կանաչ ոլոռ, 10 գ կարագ կամ մարգարին, 100 մլ արգանակ, 2 թ.գ. կաթնասեր, 2 թ.գ. կերվելի տերեւներ, աղ:  

Կարտոֆիլը կճեպով խաշել աղի ջրում: Գլուխ սոխը մանր կտրատել եւ տապակել կարագի մեջ 150 գ կանաչ ոլոռի հետ: Արգանակ լցնել եւ եփել   10 րոպե: Հավելել 1 թ.գ. կաթնասեր, մանր կտրատած կերվել եւ հարիչի օգնությմաբ պյուրե պատրաստել: 

Սոուսին ավելացնել մնացած ոլոռը: Կարտոֆիլը կտրատել, վրան սոուս լցնել եւ մնացած կաթնասերը: 

Օր 6. Բանջարեղենով շնիցել 

2 չափաբաժնի համար. 1 գլուխ սոխ, 10 գ կարագ, 300 գ ոլոռ, 100 մլ արգանակ, 1 թ.գ. կաթ, 1 թ.գ. ալյուր, 1 թ.գ. պահածոյացված բողկ, 1 թ.գ. մանր կտրատած մաղադանոս, հորթի մսից  2 շնիցել (80 գ), 1 թ.գ. բուսական յուղ, աղ, աղացած սեւ պղպեղ: 

Գլուխ սոխը մանր կտրատել եւ տապակել կարագի մեջ: Վրան կանաչ ոլոռ ավելացնել, վրան արգանակ լցնել եւ եփել 10 րոպե:

Կաթը խառնել ալրի եւ բողկի հետ, ավելացնել ոլոռին, հասցնել եռման, վրան աղ եւ պղպեղ լցնել եւ մատուցել ոլոռի հետ: 

Շնիցելը տապակել բուսական յուղում, վրան աղ, պղպեղ լցնել եւ մատուցել ոլոռի հետ: 

Օր 7. Ոլոռով ռիզոտտո

2 չափաբաժին. 2 գլուխ սոխ, 100 գ կարմիր քաղցր պղպեղ, 80 գ բրինձ, 1 թ.գ. բուսական յուղ, 200 մլ արգանակ, 150 գ կանաչ ոլոռ, 20 գ պանիր, 10 գ կարագ կամ մարգարին, մի քիչ կանաչ սոխ, աղացած կանաչ պղպեղ: 

Գլուխ սոխը մաքրել եւ մանր կտրատել: Պղպեղի պատիճները կիսել եւ խորանարդաձեւ կտրատել: Կաթսայում  բուսական յուղով տապակել գլուխ սոխը քաղցր պղպեղի եւ բրնձի հետ: Արգանակ լցնել, ծածկել եւ եփել մոտ   15—20 րոպե: Ոլոռ ավելացնել եւ քերած պանիր, աղ եւ պղպեղ լցնել: Կարագով ձվածեղ պատրաստել, աղ եւ պղպեղ լցնել: Ռիզոտտոն մատուցել` վրան կանաչ սոխ լցնելով: 

 

Աղբյուրը` Dieta.ru



© NEWS.am STYLE