Կարո՞ղ է կարտոֆիլ ֆրին դեպրեսիա առաջացնել

23:22   10 օգոստոսի, 2023

Շատերի կողմից սիրված կարտոֆիլը կարող է դեպրեսիա առաջացնել: Չինաստանի Հանչժոու քաղաքում հետազոտական ​​թիմը պարզել է, որ տապակած մթերքների, հատկապես տապակած կարտոֆիլի հաճախակի օգտագործումը, համապատասխանաբար 12%-ով եւ 7%-ով բարձրացնում է անհանգստության եւ դեպրեսիայի ռիսկը: Այս ասոցիացիան ավելի ընդգծված է եղել երիտասարդ տղամարդկանց եւ երիտասարդ սպառողների շրջանում, հաղորդում է CNN-ը։

Այնուամենայնիվ, փորձագետները հայտարարել են, որ դրանք նախնական արդյունքներ են, եւ դեռ պարզ չէ, թե տապակած ուտելիքները հոգեկան առողջության հետ կապված խնդիրներ են առաջացնում, թե այն մարդիկ, ովքեր զգում են դեպրեսիայի կամ անհանգստության ախտանիշներ, ավելի հաճախ են ուտում դրանք:

Հետազոտությանը մասնակցել է 140728 մարդ 11,3 տարվա ընթացքում: Առաջին երկու տարվա ընթացքում դեպրեսիա ախտորոշված ​​մասնակիցներին բացառելուց հետո, ընդհանուր առմամբ հայտնաբերվել է անհանգստության 8294 դեպք եւ դեպրեսիայի 12735 դեպք, ովքեր կերել են տապակած սնունդ, մինչդեռ տապակած կարտոֆիլի դեպքում տապակած մսի համեմատ դեպրեսիայի ռիսկի աճել է 2%-ով։

Նոր ուսումնասիրության ընթացքում հետազոտողները ենթադրում են, որ ակրիլամիդը՝ քիմիկատը, որն արտադրվում է տապակման գործընթացում, հատկապես տապակած կարտոֆիլի մեջ, պատասխանատու է անհանգստության եւ դեպրեսիայի բարձր ռիսկի համար: «Կարտոֆիլը մտահոգություն է առաջացնում տրամադրության վրա դրանց պոտենցիալ ազդեցության համար, քանի որ դրանք կարող են արյան մեջ շաքարի մակարդակի բարձրացում առաջացնել, իսկ հետո՝ հորմոնալ ռեակցիաներ: Այնուամենայնիվ, այս պոռթկումները մասամբ բթանում են տապակելու ճարպից»:

Չժեցզյան համալսարանի գիտաշխատող Յու Չժանը նշել է, որ «տապակած մթերքների կողմնակի ազդեցություններից խուճապի մատնվելու կարիք չկա»։ Սակայն առողջ ապրելակերպ վարելը եւ տապակած մթերքների օգտագործումը կրճատելը կարող է օգտակար լինել:



© NEWS.am STYLE