Գաստրոնոմիայի աշխարհում արգելված համակցություններ չկան, կան միայն համերի անսպասելի ու զարմանալի հանդիպումներ։ Ամենանսովոր միություններից մեկը, որը կարող է հաճելիորեն զարմացնել ձեզ, գինու և հայկական ֆասթ-ֆուդի համադրությունն է։
Քյաբաբ ու կարմիր գինի
Անսպասելի, բայց զարմանալիորեն հաջող կոմբինացիաներից մեկը։ Առաջին հայացքից խոհարարական արվեստի այս երկու տարրերը անհամատեղելի են թվում, սակայն գործնականում պարզ է դառնում, թե ինչու է դրանց համադրությունն այդքան հրաշալի։ Հյութալի քյաբաբը կարմիր գինու մեջ իդեալական զուգընկեր է գտնում։ Կարմիր գինու մեջ պարունակվող տանինները մսի սպիտակուցները փափկացնելու հատկություն ունեն, ինչը քյաբաբին էլ ավելի նուրբ համ է հաղորդում։ Կարմիր գինին, հատկապես արտահայտված տանիններ ունեցող տեսակներից, ինչպիսիք են Կաբերնե Սովինյոնը, Մերլոն կամ հայկական Հաղթանակը, ընդգծում է մսի հյութալի համը, մրգերի, համեմունքների և նույնիսկ կաղնու նուրբ նոտաները (հնեցված գինիների դեպքում) հետաքրքիր կերպով համակցվում են սոուսների, սոխի և կանաչիների հետ, որոնք ուղեկցում են ճաշատեսակը։
Լահմաջո և փրփրուն գինի
Լահմաջոն արևելյան պիցցա է՝ պատրաստված բարակ հացից և աղացած միսից, որը գրավել է ողջ աշխարհի գուրմանների սրտերը: Խրթխրթան խմոր, հյութալի միս, համեմունքներ և, ցանկության դեպքում, մածուցիկ պանիր՝ այսպիսին է լահմաջոն Հայաստանում։ Փրփրուն գինին հիանալի հավասարակշռված է իր համով, առաջարկելով քաղցր և թթու նոտաներ. այս ներդաշնակությունը հիանալի կերպով լրացնում է աղացած մսի համեմունքները: Գինու պղպջակները, նրբորեն շոյելով ձեր կոկորդը, ստեղծում են թեթևության և թարմության զգացում, որը հիանալի հակադրվում է լագմաջոյի խիտ և հարուստ համին: Այս ուտեստի հետ փորձեք հավասարակշռված և հանքային փրփրուն Fantini Gran Cuvee-ն՝ Իտալիայից կամ վառ ու ծաղկավոր հայկական Keush Origins Brut-ը:
Ժենգյալով հաց և սպիտակ գինի
Այս դուետը հատկապես տեղին կլինի ամառային սեզոնին՝ նուրբ բլիթ՝ լցոնված տարբեր խոտաբույսերով և կանաչեղենով, և թարմացնող սպիտակ գինի: Սպիտակ գինիները, հաճախ օժտված թարմությամբ և մրգային նոտաներով, հիանալի հակադրություն են հաղորդում Ժենգյալով հացի հարուստ համերին: Օրինակ՝ Vinho Verde-ն, Sauvignon Blanc-ը կամ Armenian Kangun-ը կարող են ավելացնել թթվայնություն և ցիտրուսային նոտաներ, որոնք հիանալի կերպով լրացնում են այս ուտեստի համեղ կանաչ խոտաբույսերը:
«Ղարսի խորոված» և նռան գինի
«Ղարսի խորովածը» կամ շաուրման շատերի կողմից սիրված ուտեստ է՝ հյութալի միս՝ փաթաթված բարակ պիտայի հացով, բանջարեղեն և, իհարկե, անուշաբույր սոուսներ։ Նռան գինին իր մեջ համատեղում է թթվայնությունն ու քաղցրությունը, ինչը հիանալի հակադրվում է շաուրմայի հարուստ համին, իսկ թեթևությունը հիանալի կերպով հավասարակշռում է մսի ծանրությունը։ Բացի այդ, նռան գինին իր հարուստ համով աջակցում և նույնիսկ ուժեղացնում է համեմունքների համը` յուրաքանչյուր պատառը դարձնելով ավելի հարուստ և հետաքրքիր: Եթե դեռ ծանոթ չեք հայկական նռան գինիներին կամ չգիտեք, թե որն ընտրել, ապա ահա մեր ընտրությունը ձեզ համար։
Բրդուճ և վարդագույն գինի
Բրտուճն, իհարկե, չի կարելի անվանել ֆասթֆուդ, բայց օտարերկրացիները հաճախ այն համեմատում են մեքսիկական բուրիտոյի հետ, և որոշ հաստատություններ սկսել են վաճառել «բրդուճի» տարբեր տարբերակներ՝ առաջարկելով միջուկ մսով, կանաչիներով, ձվով և մնացած ամեն ինչով, ինչ կարելի է փաթաթել լավաշի մեջ, գլխավորն այն է, որ այն համեղ է: Եվ ավելի համեղ կլինի, եթե դրա հետ վերցնեք մի բաժակ վառ ծաղկային վարդագույն գինի։
Վարդագույն գինին կարող է լինել ինչպես չոր, այնպես էլ թեթևակի քաղցր՝ ըստ ձեր նախընտրության. չոր վարդագույն գինին կառուցվածքը և թարմացնող թթվայնություն կավելացնի, իսկ թեթևակի քաղցրները կընդգծեն բրդուճի կծու և մսային նոտաները: Շատ հարմար են չիլիական հարուստ վարդագույն կամ հայկական Արենի և Տիգրան սորտերի գինիները։
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
20:21, 19 մայիսի
Ինչո՞ւ է Մեգան Մարքլը թաքցնում ոտքերը. ոճաբանը բացատրում է19:24, 19 մայիսի
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Նիդերլանդների մասնակցը հունիսի սկզբին կարող է հայտնվել Շվեդիայի դատարանում16:04, 19 մայիսի
Բեն Աֆլեքին առաջին անգամ տեսել են առանց ամուսնական մատանու14:05, 19 մայիսի
Աննա Մանուչարյանի սլացիկ կազմվածքը՝ մինի տոպով ու կարճ կիսատաբատով12:08, 19 մայիսի
Սելենա Գոմեսը եւ Զոի Սալդանան Կաննում մասնակցել են «Էմիլիա Պերես» մյուզիքլի դիտմանը10:25, 19 մայիսի
Բենի Բլանկոն պատմել է Սելենա Գոմեսից երեխաներ ունենալու ծրագրերի մասին09:00, 19 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 19-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ20:23, 18 մայիսի
Իվետա Մուկուչյանը գայթակղիչ կերպարով հանդես է եկել հայտարարությամբ (VIDEO)16:23, 18 մայիսի
«Խաչմերուկներ» միջազգային փառատոնը հատեց եզրագիծը15:56, 18 մայիսի
«Ոստիկանները որոշեցին, որ մենք մերկ ենք եւ հեռացրին այնտեղից». Սարիկ Անդրեասյանն ու նրա կինը Իտալիայում հայտնվել են անհարմար իրավիճակում14:11, 18 մայիսի
«Փարաջանովը եւ նորաձեւությունը». Երեւանում բացվել է անվանի կինոռեժիսորի ստեղծագործություններից ոգեշնչված ցուցահանդես12:33, 18 մայիսի
Կապուչինոյի փորձարկում՝ Երեւանում. փնտրում ենք համեղ սուրճ