«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Wine Story. Երկրի արյուն. ծանոթություն հայկական նռան գինիներին

20:14, 23 հունվարի

Հին ժամանակներից նուռը համարվում էր պտղաբերության և բարգավաճման սուրբ խորհրդանիշ: Ավելին, դարեր շարունակ ամբողջ աշխարհի ժողովուրդները նուռն օգտագործել են որպես տարբեր հիվանդությունների դեմ դեղամիջոց։ Այս ժողովուրդներից ոմանք տիրապետել են համեղ ըմպելիք պատրաստելու արվեստին, որը հայտնի է որպես նռան գինի: Նրանց թվում էին հայերը, որոնք առաջին հերթին են ասոցացվում նռան գինու հետ: Հետագայում գինին այնքան օրիգինալ և հիշարժան է ստացվել, որ այն առանձնացել է այլ մրգային գինիներից և այս պահին գոյություն ունի և ընկալվում է, գրեթե, որպես գինու առանձին կատեգորիա։

NEWS.am STYLE-ի գինու սյունակագիր Լիանա Աղաջանյանը ձեզ կծանոթացնի նռան գինու պատրաստման տեխնոլոգիային ու առանձնահատկություններին, ինչպես նաև կպատմի, թե այս կատեգորիայի որ գինիներն անպայման արժե փորձել։

гранат.jpg (61 KB)

Նախ, հարկ է նշել, որ ոչ բոլոր նռներն են հավասարապես պիտանի գինեգործության համար. պտուղները պետք է լինեն բավականին հյութալի, ինչպես նաև պահպանեն շաքարի և թթվայնության բարձր մակարդակ։ Նռան ծառերի լավագույն և ամենահին տնկարկներից մի քանիսը գտնվում են Սյունիքի մարզի հարավում՝ հայկական Մեղրի քաղաքի շրջակայքում: Այս քաղաքի անունը կարելի է թարգմանել որպես «մեղր»՝ հավանաբար նկատի ունենալով այս տարածաշրջանում հազարավոր տարիներ աճող նռան քաղցրությունը։ Ինչպես սովորական խաղողի գինին, նռան պտուղները ճզմում են, սեղմում և հետո ֆերմենտացնում։ Այստեղ ամենակարեւորը ճզմելիս նռան կեղեւը չվնասելն է, այլապես դրա դառնությունը կփոխանցվի հյութին։ Ֆերմենտացումը սովորաբար դադարեցվում է տակառը սառեցնելով, որպեսզի պահպանվի բնական շաքարի մի մասը և հասնի այն հաճելի, նուրբ քաղցրությանը, որով հայտնի է նռան գինին: Խմորումը ընդհատվում է մոտ մեկ ամիս հետո, երբ ալկոհոլի պարունակությունը հասնում է 6-7%-ի:

Կարծիք կա, որ նռան գինին օգտակար է առողջությանը։ Եվ իզուր չէ՝ նուռը հարուստ է սննդարար նյութերով. այն պարունակում է C և K վիտամինների, ֆոլաթթվի և կալիումի մեծ քանակություն: Փաստացիորեն, գիտնականներն ապացուցել են, որ նռան գինին երեք անգամ ավելի շատ հակաօքսիդանտներ է պարունակում, քան կարմիր գինին կամ նույնիսկ կանաչ թեյը։ Այս հակաօքսիդանտներն ունեն հզոր հակատարիքային ազդեցություն, օգնում են բարելավել մաշկի վիճակը և իջեցնում խոլեստերինի մակարդակը: Այլ կերպ ասած, մարդիկ հիմքեր ունեն նռան գինին ոչ միայն համեղ, այլեւ առողջարար անվանելու։

Իսկ հիմա կանցնենք գործնական մասին՝ ինչպե՞ս և ինչի՞ հետ խմել նռան գինին․

Նռան գինին պետք է խմել կիսաքաղցր և հարստացված գինիներ խմելու ավանդույթին համապատասխան՝ սառը վիճակում, և այն կարելի է համադրել, գրեթե, ցանկացած ուտեստի հետ, քանի որ այն բավականաչափ հագեցած է համեմունքների վառ համին դիմակայելու համար և, միևնույն ժամանակ, դրա նրբագեղ քաղցրությունն ու հյութեղ թարմությունն ընդգծում և չեն ընդհատում ուտելիքի համը։ Անպայման փորձեք շիշ քյաբաբի կամ լուլա քյաբաբի հետ։

Voskevaz Pomegranate

воскеваз-1.jpg (245 KB)

Հավանաբար հայկական նռան ամենահայտնի գինիներից մեկը՝ հատկապես սիրված զբոսաշրջիկների շրջանում, ովքեր որսում են Հայաստանի մրգային կիսաքաղցր գինիները: Այն պատրաստվում է Արագածոտնի մարզում աճող նռան ընտիր, հասած և անուշաբույր մրգերից։ Դրա համն ինտենսիվ է, ոմանք նույնիսկ ասում են, որ առաջին կումից հետո բերանում սուր կծու զգացում են զզում, հետհամը շոկոլադի հաճելի նրբերանգներ ունի։ 

Akoom Pomegranate Semi-Sweet

акум.jpg (54 KB)

Գինի՝ Mijnaberd ապրանքանիշից, որը հայտնի է իր պրեմիում թորումներով։ Գինին ունի նռան հյութի ոչ շատ մուգ գույն, մրգերի և կեռասի վառ բուրմունք, համում առկա է կեղևի տտիպություն և հատիկների թթվայնություն։ Հետհամը թթու է՝ թեթևակի մածուցիկ քաղցրությամբ: Այն դուր կգա նրանց, ովքեր իրականում չեն սիրում քաղցրություն, այլ նախընտրում են թեթև դառնություն ու տտիպ զգացողություն բերանում:

Gevorkian «Meghri» Pomegranate Reserve

геворкян.jpg (78 KB)

Սա վառ և, հավանաբար, ամենահզոր հայկական նռան գինին է, որը պատրաստված է Gevorkian Winery ընկերության գինեգործների կողմից՝ եզակի տեխնոլոգիայով։ Գինու պատրաստման համար օգտագործում են հասուն նռներ, որոնք աճում են Մեղրի քաղաքի այգիներում՝ կիզիչ արեւի տակ։ Արտադրության ընթացքում նռան հյութը ֆերմենտացվում է 15-16 ºC ջերմաստիճանում։ Գինին այնուհետև հնեցվում է ղարաբաղյան կաղնե տակառներում 6 ամսվա ընթացքում։ Գինու գույնը մուգ է, հիշեցնում է կոնյակ, բույրը կարող է թունդ թվալ, բայց համը փափուկ թավշյա դաբաղանյութերով է, թեթև թթվայնությամբ և նռան կեղևի դառնությամբ։

Լիանա Աղաջանյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել