Wine story. հայկական «ֆասթ ֆուդ»-ն ու գինի

19:35   31 հունվարի, 2024

Գաստրոնոմիայի աշխարհում արգելված համակցություններ չկան, կան միայն համերի անսպասելի ու զարմանալի հանդիպումներ։ Ամենանսովոր միություններից մեկը, որը կարող է հաճելիորեն զարմացնել ձեզ, գինու և հայկական ֆասթ-ֆուդի համադրությունն է։

Քյաբաբ ու կարմիր գինի

кебаб.jpg (66 KB)

Անսպասելի, բայց զարմանալիորեն հաջող կոմբինացիաներից մեկը։ Առաջին հայացքից խոհարարական արվեստի այս երկու տարրերը անհամատեղելի են թվում, սակայն գործնականում պարզ է դառնում, թե ինչու է դրանց համադրությունն այդքան հրաշալի։ Հյութալի քյաբաբը կարմիր գինու մեջ իդեալական զուգընկեր է գտնում։ Կարմիր գինու մեջ պարունակվող տանինները մսի սպիտակուցները փափկացնելու հատկություն ունեն, ինչը քյաբաբին էլ ավելի նուրբ համ է հաղորդում։ Կարմիր գինին, հատկապես արտահայտված տանիններ ունեցող տեսակներից, ինչպիսիք են Կաբերնե Սովինյոնը, Մերլոն կամ հայկական Հաղթանակը, ընդգծում է մսի հյութալի համը, մրգերի, համեմունքների և նույնիսկ կաղնու նուրբ նոտաները (հնեցված գինիների դեպքում) հետաքրքիր կերպով համակցվում են սոուսների, սոխի և կանաչիների հետ, որոնք ուղեկցում են ճաշատեսակը։

Լահմաջո և փրփրուն գինի

лагм.jpg (81 KB)

Լահմաջոն արևելյան պիցցա է՝ պատրաստված բարակ հացից և աղացած միսից, որը գրավել է ողջ աշխարհի գուրմանների սրտերը: Խրթխրթան խմոր, հյութալի միս, համեմունքներ և, ցանկության դեպքում, մածուցիկ պանիր՝ այսպիսին է լահմաջոն  Հայաստանում։ Փրփրուն գինին հիանալի հավասարակշռված է իր համով, առաջարկելով քաղցր և թթու նոտաներ. այս ներդաշնակությունը հիանալի կերպով լրացնում է աղացած մսի համեմունքները: Գինու պղպջակները, նրբորեն շոյելով ձեր կոկորդը, ստեղծում են թեթևության և թարմության զգացում, որը հիանալի հակադրվում է լագմաջոյի խիտ և հարուստ համին: Այս ուտեստի հետ փորձեք հավասարակշռված և հանքային փրփրուն Fantini Gran Cuvee-ն՝ Իտալիայից կամ վառ ու ծաղկավոր հայկական Keush Origins Brut-ը:

Ժենգյալով հաց և սպիտակ գինի

жинг.jpg (66 KB)

Այս դուետը հատկապես տեղին կլինի ամառային սեզոնին՝ նուրբ բլիթ՝ լցոնված տարբեր խոտաբույսերով և կանաչեղենով, և թարմացնող սպիտակ գինի: Սպիտակ գինիները, հաճախ օժտված թարմությամբ և մրգային նոտաներով, հիանալի հակադրություն են հաղորդում Ժենգյալով հացի հարուստ համերին: Օրինակ՝ Vinho Verde-ն, Sauvignon Blanc-ը կամ Armenian Kangun-ը կարող են ավելացնել թթվայնություն և ցիտրուսային նոտաներ, որոնք հիանալի կերպով լրացնում են այս ուտեստի համեղ կանաչ խոտաբույսերը:

«Ղարսի խորոված» և նռան գինի

гра.jpg (60 KB)

«Ղարսի խորովածը» կամ շաուրման շատերի կողմից սիրված ուտեստ է՝ հյութալի միս՝ փաթաթված բարակ պիտայի հացով, բանջարեղեն և, իհարկե, անուշաբույր սոուսներ։ Նռան գինին իր մեջ համատեղում է թթվայնությունն ու քաղցրությունը, ինչը հիանալի հակադրվում է շաուրմայի հարուստ համին, իսկ թեթևությունը հիանալի կերպով հավասարակշռում է մսի ծանրությունը։ Բացի այդ, նռան գինին իր հարուստ համով աջակցում և նույնիսկ ուժեղացնում է համեմունքների համը` յուրաքանչյուր պատառը դարձնելով ավելի հարուստ և հետաքրքիր: Եթե դեռ ծանոթ չեք հայկական նռան գինիներին կամ չգիտեք, թե որն ընտրել, ապա ահա մեր ընտրությունը ձեզ համար։

Բրդուճ և վարդագույն գինի

брутч.jpg (189 KB)

Բրտուճն, իհարկե, չի կարելի անվանել ֆասթֆուդ, բայց օտարերկրացիները հաճախ այն համեմատում են մեքսիկական բուրիտոյի հետ, և որոշ հաստատություններ սկսել են վաճառել «բրդուճի» տարբեր տարբերակներ՝ առաջարկելով միջուկ մսով, կանաչիներով, ձվով և մնացած ամեն ինչով, ինչ կարելի է փաթաթել լավաշի մեջ, գլխավորն այն է, որ այն համեղ է: Եվ ավելի համեղ կլինի, եթե դրա հետ վերցնեք մի բաժակ վառ ծաղկային վարդագույն գինի։

роз-2.jpg (46 KB)

Վարդագույն գինին կարող է լինել ինչպես չոր, այնպես էլ թեթևակի քաղցր՝ ըստ ձեր նախընտրության. չոր վարդագույն գինին կառուցվածքը և թարմացնող թթվայնություն կավելացնի, իսկ թեթևակի քաղցրները կընդգծեն բրդուճի կծու և մսային նոտաները: Շատ հարմար են չիլիական հարուստ վարդագույն կամ հայկական Արենի և Տիգրան սորտերի գինիները։



© NEWS.am STYLE