Երևանում պաշտոնապես բացվեց Armflix-ի գրասենյակը

Էսօր քշել չկա, էսօր գինու փառատոն ա

Տոտալ դրամա Երեւանում

«Ազգային երգիչ 2»-ի մեծ համերգը, Սամվելի նոր երգը, ու մասնակիցներն՝ իրենց նոր բենդի մասին (VIDEO)

Stylish Faces. Աստղիկ Սաֆարյան. «Ասել եմ՝ չեմ սիրում, ու հեռացել եմ սիրելով»

Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Wine Story. Հայկական գինեգործարան «Voskevaz»` կրքերով և ռիսկերով լի կյանք

21:23, 12 մայիսի

Voskevaz-ը միայն գինեգործական ապրանքանիշ չէ, այն պատմություն է, որը միահյուսված է ընտանեկան կապերով և իսկական հայկական գինիներ ստեղծելու կրքով: 1997 թվականին   գնված և հիմնադրված Դավիթ Հովհաննիսյանի կողմից, այն դարձել է հայկական մշակութային և գինեգործական ինքնության անբաժանելի մասը։

ZET_1027.jpg (50 KB)

Մարքեթինգի գլխավոր տնօրեն և Հովհաննիսյանների ընտանիքի անդամ Մերին, ով իր աչքով տեսել է գինեգործարանի վերածնունդը և մասնակցել դրա ամենախոշորներից մեկը դառնալուն, պատմեց, թե ինչպես է երազանքը վերածվել պայծառ նպատակի, իսկ գինիները՝ արվեստի գործերի, որի մասին կխոսեն ամբողջ աշխարհում և Հայաստանի հայտնի գինեգործարանները։

Հիմնադրման պատմությունը և երազանքների իրականացման ճանապարհի դժվարությունները

Voskevaz-ի գինեգործարանը ամենահինն է Հայաստանի Հանրապետությունում։ Այն հիմնադրվել է դեռևս 1932 թվականին և արտադրում էր հիմնականում սպիտակ խաղողի սորտերի գինիներ, որոնք առավել տարածված էին խորհրդային տարիներին։ Սակայն այս գինեգործարանի պատմությունն առանց դժվարությունների չի եղել։ Այն ժամանակ կառավարությանը ձեռնտու չէր աջակցել այսքան մեծ գինեգործարանին, և այն սկսեց դատարկվել, միայն նրա պատերն էին հիշեցնում անցյալի մեծությունը։ Բայց մեր ընտանիքի շնորհիվ այս պատմական գինեգործարանը նորից կյանքի կոչվեց, և այսօր մենք շարունակում ենք դրա փառավոր ավանդույթը՝ աշխարհին առաջարկելով մեր իսկական հայկական գինիները։

Յուրաքանչյուրիս հիշողության մեջ դաջվել է գինեգործարանի գործարկման ժամանակաշրջանը։ Դեռ երիտասարդ ժամանակ հիշում եմ, թե ինչպես է այս վայրի ամայությունն ու քայքայումը դրոշմվել իմ հիշողության մեջ։ Հին տարաները ու գինու խմորման ցիստեռններն այն ամենն էին, ինչ մնացել էին անցյալի փառքից: Բայց այսօր Voskevaz Winery ապրանքանիշի ներքո այստեղ վերածնվում է բոլորովին նոր պատմություն։ Գրեթե հարյուր տարի առաջ կառուցվածից պահպանվել է միայն մեկ շինություն՝ հինավուրց նկուղ, որը մենք հպարտությամբ օգտագործում ենք մինչ օրս։ Հենց որ անցնում ես նրա շեմը, կարծես խորասուզվում ես անցյալի մթնոլորտի մեջ։ Այս նկուղի պատերը կարծես հեղեղված լինեն պատմությամբ՝ ժամանակի մեջ սառած մի ամբողջ դար, մի դարաշրջանում, երբ այստեղ հնչում էր գինեգործության երաժշտությունը և ծնվում էին գինեգործական արվեստի իսկական գլուխգործոցներ։

Voskevaz Amroc (1) (2).jpg (102 KB)

Voskevaz-ը պարզապես նախագիծ չէ, դա կրքերով և ռիսկերով լի կյանք է, որին մենք գնալ ի շահ մեր երազանքների: Դրանում մենք ներդրել ենք ամեն ինչ՝ մեր աշխատանքը, էներգիան, առողջությունը և ֆինանսները՝ տեսնելով ապագայում միայն անորոշ ուրվագծեր: Մեր ճանապարհը դեպի հստակ ծրագիր և ցանկալի գինու արտադրություն լի էր մարտահրավերներով, բայց ամեն ջանք արժեր այն:

Ապրանքանիշի հայեցակարգը. պատմությունից մինչև վերածնունդ և ներդաշնակություն

Շեշտը դրվել է հայկական գինու իսկականության վրա։ Մենք ակտիվորեն համագործակցել ենք տեղական և միջազգային սպառողների հետ՝ խթանելու մեր տեղական խաղողի սորտերի յուրահատկությունն ու ներուժը: Մեր իդեալներն ու մշակութային արմատները խարսխված են հայոց պատմության խորքերում, ինչը նշանակում է, որ գինեգործության գործընթացում յուրաքանչյուր քայլ ոչ միայն տեխնիկական ակտ է, այլև հարգանքի տուրք մեր նախնիների պատմությանն ու ավանդույթներին: Մենք հավատարիմ ենք միայն տեղական խաղողի սորտերի օգտագործմանը և համոզված ենք, որ դա միակ միջոցն է փոխանցելու եզակի նոտաներն ու երանգները, որոնք ձևավորում են մեր գինու համը:

744A5741 (2).jpg (64 KB)

Երբ վերջապես տեսանք, որ մեր ջանքերն ապարդյուն չեն, և գինու արտադրությունը լավ է ընթանում, որոշեցինք էլ ավելի առաջ գնալ և ռիսկի դիմել նոր նախագծով՝ գինու տուրիզմ։ Այս գաղափարի ճարտարապետը դարձավ իմ հորեղբայրը՝ հայտնի նկարիչ Գագիկ Հովհաննիսյանը։ Ժամանակի ընթացքում նա մեզ նամակներ ուղարկեց Լոս Անջելեսից գծագրերով, որոնցում նա մարմնավորում էր գինեգործության և գինու զբոսաշրջության ապագայի իր տեսլականը: Ժամանակի ընթացքում աշխատանքներին միացավ նաեւ իմ կրտսեր հորեղբայրը։ Հետո բերեցինք մեր կրտսեր եղբորը՝ Հովհաննիսյան Արմենին՝ տաղանդավոր ոսկերիչ, գինեգործարանի տարածքը զարդարող մետաղական մասերի ստեղծողին։ Նա նաև պատասխանատու է համալիրի լուսավորության համար՝ ստեղծելով մթնոլորտ, որը համատեղում է գեղեցկությունն ու ֆունկցիոնալությունը: Այժմ նրանց ձեռքերը որմնանկարների վրա փորագրել են խորհրդանիշներ, որոնք զարդարում են պատերը՝ հիշեցնելով մեզ մեր ճանապարհն ու երազանքները, և ստեղծել են այդ փոքրիկ մանրամասները, որոնք գրավում են աչքը:

Փյունիկը մեր գլխավոր տարբերանշանն է, որը կրում է վերածննդի սիմվոլիկան, որը մեր գինեգործության պատմության ամբողջական արտացոլումն է. մենք Ոսկեվազին նոր շունչ ենք հաղորդել, նրա մեջ վերածննդի ոգի ենք դրել։ Մեր փիլիսոփայությունը, որն արտահայտված է Ին-Յան խորհրդանիշով, սովորեցնում է մեզ ձգտել հավասարակշռության և ներդաշնակության. սա այն միջավայրն է, որտեղ մեր գաղափարներն ու աշխատանքը ստանում են իրականացման համար առավել բարենպաստ պայմաններ:

Գինեգործության ճանապարհի ռիսկերն ու գայթակղությունները

Գինեգործի ուղին միշտ անքակտելիորեն կապված է ռիսկի հետ, բայց մեզ համար դա միշտ եղել է մարտահրավեր, ոչ թե բացառություն: Այսօր հպարտությամբ կարող ենք ասել, որ Հայաստանի Արագածոտնի մարզում կանգնած է մեր փոքր միջնադարյան գինեգործական քաղաքը, որը դարձել է մեր աշխատանքի և գինեգործության արվեստին նվիրվածության խորհրդանիշը։

Գինեգործությունը արվեստ է, որը պահանջում է ոչ միայն գիտելիք ու փորձ, այլև անկեղծ սեր ձեր արածի հանդեպ։ Եթե ձեր բիզնեսը զուտ կոմերցիոն է, կարող եք հաջողակ լինել, բայց դա բավարար չի լինի գինու ասպարեզում մեծ անուն դառնալու համար: Գինեգործությունը հյուսված է ռոմանտիզմից, այն պահանջում է ուշադրություն, խնամք և զգալու և հասկանալու կարողություն, թե ինչ ես անում և ինչպես դա անել ճիշտ։

Գինեգործը պետք է տեղյակ լինի գինեգործության աշխարհի վերջին միտումներից և իրադարձություններից: Գնորդների ամեն տարի փոփոխվող ճաշակն ու միտումները ոչ թե պետք է վախեցնեն նրան, այլ ընդհակառակը, խթանեն զարգանալու և նոր գաղափարներ փնտրելու։ Գինին կարող է բարդ և քմահաճ ըմպելիք թվալ գինեգործությանն անծանոթ մարդուն, ուստի գինեգործը պետք է կարողանա ճիշտ և հստակ ներկայացնել իր արտադրանքը՝ այն դարձնելով հասկանալի և գրավիչ լայն լսարանի համար։

Հայաստանի իսկության մարմնավորումը գինու մեջ

Այս պահին գինեգործարանն առաջարկում է 21 տեսակի գինի, որոնք ըստ տարիքի մոտավորապես բաժանել ենք կատեգորիաների՝ «հասունից» մինչև «երիտասարդ»։ Մեր հավաքածուն ներառում է ավտոխթոն սորտեր, որոնք արտացոլում են տարբեր տարածքներ և առանձնահատկություններ՝ Վայոց ձորից մինչև Արագածոտն, Արմավիր, Արարատյան դաշտավայր, Արենիից և Ոսկեհատից մինչև Հաղթանակ և Մուսկաթ:

karasner1.jpg (50 KB)

Սկզբում մենք որոշակի անորոշություն ունեինք Արենի սորտի վերաբերյալ, քանի որ այն մեզ համար նոր էր և պահանջկոտ էր թվում, բայց մեր հետազոտական մոտեցման շնորհիվ մենք կարողացանք բացել դրա ներուժը: Մենք հպարտ ենք նաև Karasi շարքի մեր գինիներով, որոնք արտադրվել են կարասում հնեցման հնագույն մեթոդով: Հայաստանում 6000 տարի առաջ օգտագործված կարասները դարձել են մեր կիրքն ու երազանքը, և մենք հպարտ ենք, որ  կրկին դրանք կիրառում ենք մեր գինեգործության մեջ: Կարասների մեր հավաքածուն ներառում է 100 տարեկանից բարձր ամենահին նմուշները, իսկ դրանցից մի քանիսն արդեն ավելի քան 140 տարեկան են:

 Հայկական գինիների ընկալման դժվարությունները Հայաստանում և արտերկրում

Մեր երկիրը կարող է հպարտանալ գինեգործության իր հին պատմությամբ, քանի որ այստեղ է արտադրվել աշխարհում առաջին գինին։ Սակայն իր սահմաններից դուրս այս փաստը մնում է քիչ հայտնի, հատկապես այն բանից հետո, երբ Հայաստանը լքեց, ընդգրկվեց Խորհրդային Միության կազմում։ Շատերը Հայաստանը կապում են բացառապես կոնյակի հետ՝ անտեսելով նրա գինեգործական ավանդույթները։ Մեր խնդիրն է աշխարհին բացահայտել մեր գինեգործական ժառանգությունը, ցույց տալ, որ Հայաստանի գինիներն արժանի են ճանաչման և ուշադրության ոչ միայն իրենց պատմությամբ, այլև իրենց յուրահատուկ որակով և համով։

Voskevaz 3 wines Final (2).jpg (45 KB)

Իրոք, վերջին մի քանի տարիների ընթացքում մենք կարողացել ենք զգալի հաջողությունների հասնել մեր գինու մշակույթը խթանելու գործում: Սակայն, որպեսզի վերականգնենք այն մեծության և ճանաչման թեկուզ մի փոքր մասը, որ ունեցել են մեր գինիները հազար տարի առաջվա պատմության մեջ, մենք պետք է շարունակենք երկար ու քրտնաջան աշխատել։ Սա պահանջում է ոչ միայն բարձրորակ արտադրություն, այլև միջազգային մակարդակով ակտիվ առաջխաղացում, գինու քննադատների ուշադրությունը գրավելու, նոր շուկաների ձևավորում և հայկական գինու որակի ու պատմության խորհրդանիշի իմիջի ձևավորում։ Սա դժվար, բայց կարևոր ճանապարհ է, որով մենք պատրաստ ենք գնալ՝ հանուն մեր գինեգործական ժառանգության պահպանման և առաջմղման։

Շուկայի էվոլյուցիա. հայացքների փոփոխություն և գրավչության համընդհանուրություն

Վերջին մի քանի տարիների ընթացքում ակնհայտ փոփոխություն է նկատվել գինի սպառողների տարիքային խմբում։ Եթե նախկինում հիմնական շեշտը դրվում էր ավելի հասուն սպառողի վրա, ապա այժմ գինին գրավիչ է դարձել երիտասարդների համար։ Այս միտումը հուսադրող է, քանի որ վկայում է տարբեր տարիքային խմբերի՝ գինու նկատմամբ աճող հետաքրքրության մասին:

Հատկապես հաճելի է հայ սպառողների տեսանկյունի փոփոխությունը և գինու՝ որպես «կանացի խմիչքի» առասպելի ժխտումը։ Այժմ շուկան դառնում է ավելի բազմազան և նոր դեմքեր է գրավում անկախ տարիքից և սեռից։ Սա ցույց է տալիս, որ գինին դառնում է իսկապես ունիվերսալ խմիչք, որն իր երկրպագուներին է գտնում տարբեր սոցիալ-մշակութային խմբերում:

Voskevaz-ի վերելքը. հաղթանակ համաշխարհային գինու ասպարեզում

Voskevaz գինիները վերջին տարիներին արժանացել են մի քանի նշանակալի ձեռքբերումների և ճանաչումների։ Օրինակ՝ միջազգային Mundus Vini, P.A.R., Berliner մրցույթներում դրանք արժանացել են ոսկե մեդալների, ինչը հաստատում է դրանց արտադրանքի բարձր որակը։ Բացի այդ, մեր գինիները ներառվել են հեղինակավոր Decanter Top 100 գինիների համաշխարհային ցանկում, ինչը համաշխարհային գինեգործական ասպարեզում ակնառու ձեռքբերում և ճանաչում է:

Qarandzav 1 (3) (2).jpg (184 KB)

Դրանք նաև արժանացել են հանրության զգալի ուշադրության և ճանաչման։ Ոսկեվազի արտադրանքը ներկայացված է Ռուսաստանում և եվրոպական 17 երկրներում։ Վերջերս ԱՄՆ-ը նույնպես սկսել է հետաքրքրություն ցուցաբերել հայկական գինիների նկատմամբ, իսկ որոշ նահանգների խանութների դարակներում արդեն կարելի է գտնել Voskevaz-ի գինիները։

Ինչով  է Voskevaz-ն ուրախացնում գինու սիրահարներին այս տարի

Մենք միշտ վերահսկում ենք, թե ինչն է թրենդային մեր սպառողների շրջանում՝ ուսումնասիրելով նրանց կարիքներն ու հետաքրքրությունները: Սիրելով էքսպերեմենտները՝ մեր թիմը մշտապես փնտրում է գինեգործության նոր տեխնոլոգիաներ և մոտեցումներ։ Վերջերս մենք ներկայացրեցինք նոր արտադրանք՝  Voskevaz Kahani Reserve գինին, որն արտադրվում է հնագույն «կախանի» տեխնոլոգիայով և հնեցվում կովկասյան կաղնու մեջ: Այս գինին արտացոլում է նորարարության և որակի նկատմամբ մեր մշտական նվիրվածությունը:

Photo-531.jpg (73 KB)

Մրգային գինիների շարքը պատրաստվում ենք համալրել նաև կովկասյան կաղնու հնեցված նռան գինիով՝ ավելի էլեգանտ, զուսպ և ավելի բարդ կառուցվածքով, ի տարբերություն երիտասարդ նռան, բայց սա շատ համեղ և հաճելի նորություն պետք է լինի շուկայի և մեր սպառողների համար։ Ընդհանրապես, նռան գինին շատ թեթև է, հաճելի, այն շատ տարածված է արտերկրում, և շատ հաճախ զբոսաշրջիկները գինեգործարանում փորձելիս զարմանում են և հաճելի տպավորություններ ձեռք բերում։

744A5765 (2).jpg (60 KB)

Մենք վստահ ենք Հայաստանի՝ որպես գինեգործական երկրի աճող ներուժի վրա։ Այն երկար ճանապարհ պետք է անցնի մինչև այն ձեռք բերի գլոբալ կոչում և գրավի մարդկանց ամբողջ աշխարհում, բայց մենք ունենք ներուժ և բոլոր անհրաժեշտ գործիքները, որոնք մեզ տրվել են բնության կողմից՝ այն իրականացնելու համար: Ու թեև մեր ավտոխթոն խաղողի սորտերի ցանկը փոքր է, բայց գինիների համը չի կրկնվի, եթե նույնիսկ հարյուր շիշ Արենի լինի հարյուր տարբեր արտադրողներից։ Ինչպես մարդու բնավորությունը, գինիներն ունեն իրենց ճանաչելի առանձնահատկությունները, բայց, միևնույն ժամանակ, դրանցից յուրաքանչյուրը յուրահատուկ է և տարբերվում մյուսներից։ Նրա ստեղծագործություններում հստակ երևում է այս կամ այն գինեգործի ձեռագիրը՝ թողնելով ճանաչելի, բայց ինքնատիպ մատնահետք։

 

Լիանա Աղաջանյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել