Չաման
Չամանը կամ զիրան ուժգին սուր բույր եւ ընկուզային համ ունի: Սա արեւելյան փլավի եւ թյուրքական ժողովուրդների մսով ճաշատեսակների անբաժանելի համեմունքն է: Չամանին հատուկ է C վիտամինի մեծ պարունակությունը, որն օգնում է պաշտպանվել մրսածության հիվանդություններից եւ հազից: Համեմունքը նաեւ բարերար ազդեցություն ունի մարսողության վրա եւ բացում է ախորժակը: Բուժական հատկություններից բացի, չամանն ուժգին տաքացնող ազդեցություն ունի, ուստի համեմունքը պարտադիր ընդգրկվում է գարամ մասալայի եւ կարրիի «տաք խառնուրդի» մեջ:
Կոճապղպեղ
Դեղատնային կոճապղպեղի հում կամ մշակված կոճղարմատը իրավամբ կարելի է հրաշք արմատ անվանել, որը ճաշատեսակներին յուրահատուկ բույր եւ համ է տալիս, միաժամանակ մեծ թվով հիվանդություններից է ազատում: Կոճապղպեղին այրող համ է հաղորդում գինգերոլ նյութը, որն էլ հենց ուժեղացնում է տաքության արտադրման պրոցեսը, որն ակտիվացնում է մետաբոլիզմը եւ խթանում արյան շրջանառությունը: Բարձր ջերմագենեզը ուտելիքին թույլ չի տալիս յուղով շերտավորվել, իսկ մեր մարմինը լրացուցիչ տաքութուն է ստանում:
Դարչին
Համեմունքը պատրաստվում է դարչինի ծառի չորացված կեղեւից: Այն տարբեր վիտամիններ եւ եթերայուղեր է պարունակում, որոնք դարչինին տաք եւ միաժամանակ քաղցր բուրմունք են հաղորդում, նաեւ խթանում են արյան շրջանառությունը եւ բարելավում հյուսվածքներում նյութափոխանակությունը: Այս յուրահատկության շնորհիվ դարչինի յուղը հաճախ ավելացնում են տաքացնող քսուքների մեջ, դարչինը նաեւ ավանդաբար օգտագործվում է տաք գլինտվեյն պատրաստելու համար:
Հիլ
Հիլը կոճապղպեղների ընտանիքին է պատկանում։ Զարմանալի չէ, որ այն, խոհարարությունից բացի, օգտագործվում է նաեւ բժշկական նպատակներով: Հիլի սերմերը մինչեւ 8 տոկոս բավականին բարդ կազմով եթերային յուղեր են պարունակում: Համեմունքը հենց դրանց համակցությանն է պարտական իր սուր եւ քացրավուն համի, նաեւ ամբողջ օրգանիզմի վրա տաքացնող ներգործության համար:
Կայենյան պղպեղ
Այս համեմունքի մի պտղունցը կարող է փոխել ճաշատեսակի ամբողջ համային փունջը՝ նրա համը այրող դարձնելով: Այս պղպեղի հիմնական ակտիվ բաղադրիչը կապսաիցինն է:
Մեխակ
Մեխակը սովորաբար ավելացնում են ճաշատեսակների եւ թթուների մեջ այրող համը սաստկացնելու համար: Այն հարուստ է В խմբի վիտամիններով, ասկորբինաթթվով, մակրո եւ միկրոտարրերով եւ եթերային յուղերով: Այս բոլոր նյութերի համադրությունը մեխակին մի շարք բուժական հատկություններ է տալիս, որոնք լավացնում են մարսողությունը, պաշտպանում են մրսածությունից եւ ցուրտ եղանակին մարմինը տաքացնում են:
Մշկընկույզ
Մշկընկույզի օգտակար հատկությունները պայպմանավորված են տարբեր վիտամինների, մակրո եւ միկրոտարրերի եւ եթերային յուղերի պարունակությամբ: Դրանց շնորհիվ մշկընկույզը ոչ միայն կարող է ճաշատեսակներին հագեցած սուր համ տալ, այլ նաեւ ամրացնել իմունիտետը, ուժեղացնել թուլացած իմունիտետը եւ պայքարել բորբոքումների դեմ: Այն ուժեղ խթանող ազդեցություն ունի սիրտ-անոթային համակարգի եւ արյան շրջանառության վրա, այդ պատճառով ներսից հրաշալի տաքացնում է:
Աղբյուրը՝ Otvetnavse.com
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
09:00, 20 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 20-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ20:21, 19 մայիսի
Ինչո՞ւ է Մեգան Մարքլը թաքցնում ոտքերը. ոճաբանը բացատրում է19:24, 19 մայիսի
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Նիդերլանդների մասնակցը հունիսի սկզբին կարող է հայտնվել Շվեդիայի դատարանում16:04, 19 մայիսի
Բեն Աֆլեքին առաջին անգամ տեսել են առանց ամուսնական մատանու14:05, 19 մայիսի
Աննա Մանուչարյանի սլացիկ կազմվածքը՝ մինի տոպով ու կարճ կիսատաբատով12:08, 19 մայիսի
Սելենա Գոմեսը եւ Զոի Սալդանան Կաննում մասնակցել են «Էմիլիա Պերես» մյուզիքլի դիտմանը10:25, 19 մայիսի
Բենի Բլանկոն պատմել է Սելենա Գոմեսից երեխաներ ունենալու ծրագրերի մասին09:00, 19 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 19-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ20:23, 18 մայիսի
Իվետա Մուկուչյանը գայթակղիչ կերպարով հանդես է եկել հայտարարությամբ (VIDEO)16:23, 18 մայիսի
«Խաչմերուկներ» միջազգային փառատոնը հատեց եզրագիծը15:56, 18 մայիսի
«Ոստիկանները որոշեցին, որ մենք մերկ ենք եւ հեռացրին այնտեղից». Սարիկ Անդրեասյանն ու նրա կինը Իտալիայում հայտնվել են անհարմար իրավիճակում14:11, 18 մայիսի
«Փարաջանովը եւ նորաձեւությունը». Երեւանում բացվել է անվանի կինոռեժիսորի ստեղծագործություններից ոգեշնչված ցուցահանդես