Չաման
Չամանը կամ զիրան ուժգին սուր բույր եւ ընկուզային համ ունի: Սա արեւելյան փլավի եւ թյուրքական ժողովուրդների մսով ճաշատեսակների անբաժանելի համեմունքն է: Չամանին հատուկ է C վիտամինի մեծ պարունակությունը, որն օգնում է պաշտպանվել մրսածության հիվանդություններից եւ հազից: Համեմունքը նաեւ բարերար ազդեցություն ունի մարսողության վրա եւ բացում է ախորժակը: Բուժական հատկություններից բացի, չամանն ուժգին տաքացնող ազդեցություն ունի, ուստի համեմունքը պարտադիր ընդգրկվում է գարամ մասալայի եւ կարրիի «տաք խառնուրդի» մեջ:
Կոճապղպեղ
Դեղատնային կոճապղպեղի հում կամ մշակված կոճղարմատը իրավամբ կարելի է հրաշք արմատ անվանել, որը ճաշատեսակներին յուրահատուկ բույր եւ համ է տալիս, միաժամանակ մեծ թվով հիվանդություններից է ազատում: Կոճապղպեղին այրող համ է հաղորդում գինգերոլ նյութը, որն էլ հենց ուժեղացնում է տաքության արտադրման պրոցեսը, որն ակտիվացնում է մետաբոլիզմը եւ խթանում արյան շրջանառությունը: Բարձր ջերմագենեզը ուտելիքին թույլ չի տալիս յուղով շերտավորվել, իսկ մեր մարմինը լրացուցիչ տաքութուն է ստանում:
Դարչին
Համեմունքը պատրաստվում է դարչինի ծառի չորացված կեղեւից: Այն տարբեր վիտամիններ եւ եթերայուղեր է պարունակում, որոնք դարչինին տաք եւ միաժամանակ քաղցր բուրմունք են հաղորդում, նաեւ խթանում են արյան շրջանառությունը եւ բարելավում հյուսվածքներում նյութափոխանակությունը: Այս յուրահատկության շնորհիվ դարչինի յուղը հաճախ ավելացնում են տաքացնող քսուքների մեջ, դարչինը նաեւ ավանդաբար օգտագործվում է տաք գլինտվեյն պատրաստելու համար:
Հիլ
Հիլը կոճապղպեղների ընտանիքին է պատկանում։ Զարմանալի չէ, որ այն, խոհարարությունից բացի, օգտագործվում է նաեւ բժշկական նպատակներով: Հիլի սերմերը մինչեւ 8 տոկոս բավականին բարդ կազմով եթերային յուղեր են պարունակում: Համեմունքը հենց դրանց համակցությանն է պարտական իր սուր եւ քացրավուն համի, նաեւ ամբողջ օրգանիզմի վրա տաքացնող ներգործության համար:
Կայենյան պղպեղ
Այս համեմունքի մի պտղունցը կարող է փոխել ճաշատեսակի ամբողջ համային փունջը՝ նրա համը այրող դարձնելով: Այս պղպեղի հիմնական ակտիվ բաղադրիչը կապսաիցինն է:
Մեխակ
Մեխակը սովորաբար ավելացնում են ճաշատեսակների եւ թթուների մեջ այրող համը սաստկացնելու համար: Այն հարուստ է В խմբի վիտամիններով, ասկորբինաթթվով, մակրո եւ միկրոտարրերով եւ եթերային յուղերով: Այս բոլոր նյութերի համադրությունը մեխակին մի շարք բուժական հատկություններ է տալիս, որոնք լավացնում են մարսողությունը, պաշտպանում են մրսածությունից եւ ցուրտ եղանակին մարմինը տաքացնում են:
Մշկընկույզ
Մշկընկույզի օգտակար հատկությունները պայպմանավորված են տարբեր վիտամինների, մակրո եւ միկրոտարրերի եւ եթերային յուղերի պարունակությամբ: Դրանց շնորհիվ մշկընկույզը ոչ միայն կարող է ճաշատեսակներին հագեցած սուր համ տալ, այլ նաեւ ամրացնել իմունիտետը, ուժեղացնել թուլացած իմունիտետը եւ պայքարել բորբոքումների դեմ: Այն ուժեղ խթանող ազդեցություն ունի սիրտ-անոթային համակարգի եւ արյան շրջանառության վրա, այդ պատճառով ներսից հրաշալի տաքացնում է:
Աղբյուրը՝ Otvetnavse.com
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
16:17, 10 մայիսի
Էլիզաբեթ Թեյլորի մասին վավերագրական ֆիլմը, որը կցուցադրի աստղի՝ նախկինում չհրապարակված արխիվները, կթողարկվի այս ամառ15:38, 10 մայիսի
Քլոե Քարդաշյանը խոստովանել է, որ ստիպել է Տրիստան Թոմփսոնին հայրության մի քանի թեստ հանձնել իրենց որդու՝ Թաթումի ծնվելուց հետո14:55, 10 մայիսի
Անջելինա Ջոլին երեխաներին հորդորել է «խուսափել» իրենց հորից՝ Բրեդ Փիթից14:17, 10 մայիսի
Ջենիֆեր Լոպեսը վերադարձնում է 90-ականների ոճը13:23, 10 մայիսի
Քենդալ Ջենները խոստովանել է, որ «դժվար երկու ամիս» է անցկացրել12:05, 10 մայիսի
«Ձեր մտքով անցե՞լ է, որ այստեղ լինելով վտանգ եք ներկայացնում այլ մասնակիցների եւ հանրության համար». լրագրողը՝ Իսրայելի ներկայացուցչին11:16, 10 մայիսի
Էնդի Սերկիսը վերադառնում է «Մատանիների տիրակալի» տիեզերք10:20, 10 մայիսի
Հեյլի Բիբերը հղի է10:05, 10 մայիսի
«Կարծում եմ՝ մեր մայրիկները էկրանից այն կողմ լաց էին լինում». «Լադանիվան»՝ «Եվրատեսիլ 2024»-ի ֆինալիստների ասուլիսին09:27, 10 մայիսի
Հայաստանը «Եվրատեսիլ 2024»-ի եզրափակչում ելույթ կունենա 19-րդ համարի ներքո09:00, 10 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 10-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ01:13, 10 մայիսի
«Եվրատեսիլ 2024». Հայաստանն անցավ եզրափակիչ փուլ