MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Մասնագետի խորհուրդները. բուսական սննդի օգտակակարության գաղտնիքները

18:42, 7 նոյեմբերի

«Բուսակեր» բառը ծագում է լատիներեն vegetus բառից, որը նշանակում է «ամուր, առողջ, թարմ, առույգ», ինչպես homo vegetus բառակապակցության մեջ, որն էլ մատնանշում է հոգեւոր եւ ֆիզիկապես զարգացած անձին: Ի սկզբանե «բուսակերություն» բառը նշանակել է փիլիսոփայական եւ բարոյական տեսակետից ներդաշնակ ապրելակերպ, այլ ոչ թե պարզապես մրգա-բանջարեղենային սննդակարգ:

Բուսական սննդի օգտակարության մասին NEWS.am STYLE-ը զրուցել է Հիմալայան յոգայի ուսուցիչ Վահագն Վարդումյանի հետ, ով արդեն 7 տարի միայն բուսական ծագմամբ մթերք է օգտագործում: 

«17 տարեկանում մարսողության հետ կապված խնդիրներ ունեի: Բժիշկները չէին կարողանում ինձ օգնել: Մի երեկոյի ընթացքում եմ կայացրել այդ շատ կարեւոր որոշումը, երբ իսկապես վճռական էի տրամադրված՝ ինձ անհանգստացնող մի քանի խնդիր լուծելու համար: Զբոսնում էի այդ մարդու հետ, ով հետո դարձավ իմ յոգայի ուսուցիչը»,- մեզ հետ զրույցում պատմեց Վահագնը:

Նրա խոսքով, բուսակերությունը՝ որպես ապրելակերպ, շատ անգամ մարդկանց մոտ ինքնանպատակ է ընկալվում. ա՛յ, բուսակեր ենք հանուն նրա, որ բուսակեր ենք կամ հանուն նրա, որ հիմա արդիական է: Բուսական սննդին սովորելով եւ մսային սնունդը մի կողմ թողնելով՝ մարդը 2-3 ամիս անց սկսում է սննդի համն այլ կերպ զգալ, օրգանիզմը սկսում է ուրիշ կերպ ընդունել:

 

«Բուսակերության օգտակարությունը պայմանավորված չէ միայն սննդով: Ժամանակին քնելը, ժամանակին արթնանալը, սննդի պատրաստման ժամանակ քո տրամադրությունը, զայրացած ժամանակ չու տելը, ամբողջ օրվա ընթացքում հնարավորինս ներդաշնակ մթնլորտում լինելը. այս ամենը շատ կարեւոր է: Բացի այդ, բուսակերները պետք է ուշադիր լինեն, որ համերն իրար չխառնեն: Օրինակ՝ աղին ու քաղցրը: Կան սննդատեսակներ, որոնց դեպքում աղին ու քաղցրը խառնելով՝ օրգանիզմում թույն է առաջացնում եւ լուրջ հիվանդությունների պատճառ կարող է դառնալ»,- նշեց Վահագնը: Նրա համոզմամբ, եթե մարդը ճիշտ սնվի, ապա լիովին առողջ կլինի:

Մի քանի բաղադրատոմս Վահագնից.

Չուգունե թավայի մեջ մի քիչ ձեթ ենք լցնում, նախապես կտրատած կարտոֆիլը (կլոր մասով դեպի ներքեւ) շարում ենք թավայի մեջ, կափարիչով ծածկում: Շարունակում ենք կտրատել մյուս բանջարեղենը, ասենք՝ կաղամբ, կես հատ բազուկ, մի քանի գազար: Այս ամենը նույնպես լցնում ենք թավայի մեջ:

 

Ըստ ճաշակի՝ կարելի է նաեւ սոխ ավելացնել: Ընդհանրապես, եփելիս չի կարելի է կափարիչը բաց թողնել, որպեսզի սննդի էներգիան հօդս չցնդի: Որպեսզի ոչինչ չվառվի, 10 րոպե անց մեկ սուրճի բաժակ ջուր ենք ավելացնում, ինչի շնորհիվ շոգեխաշվում է: Ապա ավելացնում ենք մանր կտրատած սմբուկ, լոլիկ եւ մի տաքդեղ:

 

Այդ ամենի վրա լցնում ենք որոշ քանակությամբ խառը կանաչի ու մեկ կամ երկու տեսակի համեմունք, օրինակ՝ քարի ու մի քիչ խմելի-սունելի:

 

Նորից ծածկում ենք թավան: Պանիր կտրատում ենք, բայց չենք փշրում, խառնում ենք թթվասերի հետ (այդ ամենը՝ ըստ մեր նախասիրության):

Հետո լոլիկը մանր կտրատում եւ ավելացնում ենք այդ բոլորին, վրան մեկ կամ երկու շերտ կտոր-կտոր արված լավաշ ենք դնում ու մի 5 րոպե թողնելուց հետո կրակն անջատում ենք՝ թավան փակ թողնելով:

 

15 րոպե անց կարելի է ուտել: Կարելի է նաեւ լավաշի հետ մանրացրած ընկուզեղեն ավելացնել: Ձեթն ընտրելիս պետք է ուշադրություն դարձնել, որպեսզի այն, հնարավորության դեպքում, զտված չլինի:

Մեկ այլ բաղադրատոմս.

Հնդկաձավարը երեկոյան լվանում ենք, քամում, հետո դնում ենք ջրի մեջ, ցանկալի է՝ եռացրած ու սառեցրած: 1 բաժին հնդկաձավարին կրկնակի ջուր ենք ավելանում:

Արդյունքում առավոտյան նորմալ, փափուկ, շատ օգտակար եւ լավ կշտացնող ուտելիք ենք ունենում:

Հնդկաձավարով եւս մեկ ուտեստի բաղադրատոմս էլ՝ կաթով ու մեղրով, նույնպես շատ համեղ է: Կարելի է նաեւ մանրացրած ընկույզ ավելացնել: Այն եփում են, ինչպես, ասենք, բրնձով կաթնապուրը:

Մելինե Տոնոյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել