«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Վավերական սրճարան Գյումրիում` Corner. սուրճ «Գյումրիշ», բանանով հաց եւ աղանդեր մանկությունից

17:11, 17 հուլիսի

Գյումրի, Շահումյան փողոց, առավել հայտնի որպես Վարպետաց փողոց։ Ծառերի ստվերում տեղակայված է «Corner» սրճարանի հարմարավետ պատշգամբը։ Սեփականատեր Նվարդն ամուսնու հետ Երեւանից Գյումրի է տեղափոխվել մոտ մեկ տարի առաջ եւ բացել է սրճարան, որը նաեւ գործում է նաեւ ինչպես  կովորկինգ։

IMG_20230716_121327.jpg (7.18 MB)

Նվարդը խոստովանում է, որ ամուսնու հետ շատ էին սիրում այցելել Երեւանի եւ Գյումրու տարբեր հաստատություններ, սուրճ խմել ու աշխատել։ Եվ յուրաքանչյուր հաստատությունում ինչ-որ բան այն չէր՝ կամ սերվիսն այն չէր, կամ սուրճը համեղ չէր, հետո մթնոլորտը․․․ «միշտ բողոքելու բան էին գտնում, թերություններ էին փնտրում»։ Մի օր, փողոցով քայլելիս, ամուսինները տեսան վարձով տարածք։ Դա ինքնաբուխ որոշում էր։ Երբ կա նպատակ, թեեւ ոչ ամբողջությամբ ուրվագծված, «մենք անում ենք դա, եւ ընթացքում որոշում, թե ինչպես եւ ինչ», ռազմավարությունը չի վախեցնում, այլ միայն ավելի է մոտիվացնում: Այսպես տեղի ունեցավ ամուսինների հետ, որոնք բառացիորեն երկու օր անց որոշել են վարձակալել տարածքը եւ սկսել իրենց բիզնեսը։ Ընթացքում ակնհայտ դարձավ, որ լինելու է սրճարան, որը հետագայում դարձել է քաղաքի ամենամթնոլորտայինն ու վավերականը։

«Այն ժամանակ Գյումրիում կովորկինգներ չկային, որոնք ինձ համար՝ որպես հեռահար աշխատողի, շատ կարեւոր են, ուստի որոշեցինք դա կազմակերպել մեր սրճարանում»,- բացատրում է Նվարդը։

IMG_20230716_121854.jpg (4.08 MB)

Փորձի ու սխալների միջոցով Նվարդն ու իր ամուսինը սկսեցին ճաշացանկ ստեղծել, անցորդներին հյուրասիրել ու կարծիքներ հավաքել աղանդերի, թե որքան համեղ են դրանք եւ ինչ պետք է փոխել: «Դա իսկապես օգնեց սրճարանին զարգանալ եւ գտնել աղանդերի ամենահաջող համային համադրությունները: Այժմ մեր ճաշացանկը անընդհատ ընդլայնվում եւ փոխվում է»:

Գյումրիշ

Քաղաքում եզակի սուրճի ծագման պատմությունը սկսվեց Irish coffee-ն ճաշացանկում ներգրավելու այցելուի առաջարկով: Փորձեցինք ու հասկացանք, որ այն սիրողական է, գաղափարը ոչ թե արմատացավ, այլ դարձավ նորի աղբյուր. «Փարթիներից մեկում մենք որոշեցինք սուրճը տարբեր համամասնություններով խառնել կոնյակի հետ։ Քանի որ այս փորձի պատմությունը սկսվեց «Irish»-ով, որոշեցինք այն անվանել «Գյումրիշ»: Այն շատ սիրվեց մեր այցելուների կողմից եւ ճաշացանկում մնաց որպես հեղինակային խմիչք։ Դրանից հետո մենք ավելի ու ավելի շատ փորձեր արեցինք, ունենք նաեւ մեր ֆիրմային սուրճը՝ «Titiz»-ը, որն ունի շատ ինստագրամային տեսք, պարունակում է վարդագույն նռան օշարակ, ինչպես նաեւ վառ զարդարված է»։

IMG_20230716_121632.jpg (7.40 MB)

Կոնյակի սուր բույրն ու համը «Գյումրիշի» առաջին կումից ակտիվացնում են ձեր բոլոր ընկալիչները, բայց պետք է թույլ տալ սուրճին փոքր-ինչ հանգստանալ։ Երբ կոնյակը խառնվում է սուրճի հետ, բացվում է համային նոր համադրություն: Ամռանը սառը սուրճը թարմացնող է, մինչդեռ կոնյակը համեմունք է ավելացնում խմիչքին։ Ձմռանը տաք սուրճը լցվում է բերան, իսկ կոնյակը միայն թեթեւակի գրգռում է լեզվի ծայրը՝ ջերմություն տարածելով ամբողջ մարմնով մեկ։ «Գյումրիշ»-ը կազդուրիչ սուրճի եւ թեթեւ հանգստացնող նոտայի ներդաշնակ համադրություն է.

Գյումրու աղանդեր մանկությունից՝ «Pokhind»

Թեեւ այն շատ հեշտ է պատրաստել, սակայն աղանդերը տեղացիների համար մեծ նոստալգիկ նշանակություն ունի, քանի որ այն շատ գյումրեցիների մանկության համեղ ուտեստ է։ Corner-ի թիմը ցանկացավ մենյուում ավելացնել մի բան, որը կլինի ոչ միայն հայկական ու ազգային, այլ հենց տեղական՝ Գյումրու: Այսպես «Pokhind»-ը հայտնվեց ճաշացանկում, որը հիանալի համադրվում է Գյումրիշի հետ։

«Pokhind»-ն ունի չոր, ավազոտ հյուսվածք։ Ոչ շատ քաղցր աղանդեր, այն ստիպում է ձեզ ավելի հարուստ համով որեւէ բան խմել, ինչի շնորհիվ այն ինքն իրեն ավելի պայծառ է բացում:

Կան ուտեստներ, որոնք իրենց բնույթով պարզ են, բայց մեզ համար կարեւոր։ Դրանց համային հիշողությունը հավերժ մնում է մեզ հետ եւ հիշեցնում մանկության ու երիտասարդության անհոգ ժամանակները։ Pohind-ը հենց այդպիսի աղանդեր է։

 «Մեր հայերը շատ են սիրում քաղցր, չափազանց քաղցր»,- նշում է Նվարդը՝ հավելելով, որ աղանդերի մեջ փորձել են նվազեցնել այդ քաղցրությունը, որպեսզի այն չխլացնի մյուս համերը՝ թե՛ սուրճի, թե՛ աղանդերի մեջ։ Այնքան շատ այցելուներ սիրահարվեցին բանանով հացին, որը նույնպես ոչ մի այլ տեղ Գյումրիում չկա:

«Գյումրու» մենթալիտետ

Այստեղ ընդունված չէ, որ կինը ողջունում է ձեռքսեղմումով։ Մի անգամ մի առաքիչ սպասում էր պատվերի, ես բարիստա էի աշխատում, նոր էինք բացվել։ Ներս է գալիս այցելու, տղամարդ, սովորությունից դրդված դուրս եմ գալիս վաճառասեղանից, բարեւում ու ձեռքս մեկնում նրան։ Մարդը բարեւ ասաց, նույնիսկ չնայեց ինձ ու անմիջապես դիմեց առաքիչին. «Դո՞ւ ես այստեղ պատասխանատուն»: Իսկ մեր առաքիչը շատ ամաչկոտ տղա է, նա ամաչեց եւ շփոթված հարցական նայեց ինձ, հետո ես պատասխանեցի. «Ոչ, ես տերն եմ, բարի կեսօր», եւ ես ձեռքս մեկնում եմ նրան: Մարդն այնքան շփոթված էր, որ նա ամբողջովին մոռացավ, թե ինչու է եկել: Հետաքրքրաշարժ էր…

IMG_20230715_104959.jpg (6.49 MB)

Գյումրին այն քաղաքն է, որտեղ ունայնությունը տեղ չունի։ Այստեղ դուք ցանկանում եք անշտապ զրույցներ վարել գեղեցկության մասին եւ վայելել խաղաղությունը: Նվարդ (սեփականատեր), Քրիստինա եւ Սուսաննա (բարիստաներ)՝ Corner-ի սերտ թիմ, որտեղ կարող եք գալ լավ սուրճ խմելու, բայց նաեւ հաճելի զրույցների՝ արվեստից մինչեւ գիտություն տարբեր թեմաների շուրջ:

Գյումրին զարգանում է, մարդիկ նույնպես ավելի բաց են դառնում նոր միտումների համար, եւ Corner-ը ոչ միայն հեղինակային սուրճն ու տեղական աղանդերն է, այլ նաեւ այն վայրերից մեկը, որտեղ երիտասարդ ու հավակնոտ համայնքը կենտրոնացած է Գյումրիում:

 

Նյութն ու լուսանկարները՝ Ռեգինա Մելիքյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել