«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Ինչպիսի՞ դրական եւ բացասական հատկանիշներ ունի բուլղարական պղպեղը

19:36, 12 հուլիսի

Բուլղարական պղպեղը բանջարեղենի մի տեսակ է, որը շատերն սիրում են եւ ուտել, եւ օգտագործել տարբեր տեսակի ուտեստներ պատրաստելիս։ Իսկ ի՞նչ գիտենք դրա մասին։

Փորձենք բացահայտել բուլղարական պղպեղի հատկանիշները եւ պարզենք, թե որքանով է այն օգտակար կամ վնասակար։

Բուլղարական պղպեղը քաղցր պղպեղ է, բայց չնայած իր անվանմանը՝ այն շատ քիչ քանակությամբ շաքար է պարունակում. ընդամենը հինգ տոկոս։ Այն լիովին կարելի է համարել դիետիկ սնունդ եւ դա բուլղարական պղպեղի հենց առաջին օգտակար հատկանիշն է։

Բուլղարական պղպեղը հարուստ է բազմաթիվ վիտամիններով, որոնք դրականորեն են ազդում օրգանիզմի վրա։

Բուլղարական պղպեղի օգտակարությունն անհերքելի է։ Պղպեղը հարուստ է վիտամին С-ով, որը պղպեղի մեջ ավելի մեծ քանակությամբ է, քան կիտրոնի եւ սեւ հաղարջի։ Ասկորբինաթթուն, վիտամին P-ի հետ համատեղ, ամրացնում են անոթները, ինչը կրկին բուլղարական պղպեղի դրական հատկանիշներց մեկն է։

Բուլղարական պղպեղի մեջ առկա պրովիտամին А-ն բարելավում է աճը, կարգավորում տեսողությունը եւ բարենպաստ ազդեցություն ունենում մաշկի վիճակի վրա։ Սա եւս օգտակար հատկություն է։

Բուլղարական պղպեղը շատ օգտակար է շաքարային դիաբետով եւ դեպրեսիայով տառապող մարդկանց համար։ Հիշողության վատթարացման, անքնության եւ ուժասպառության (հիվանդություններ, որոնք ի հայտ են գալիս В1, В2, В6, РР վիտամինների պակասի հետեւանքով)  դեպքում, կարելի է օգտագործել բուլղարական պղպեղ, քանի որ այն հարուստ է վերը նշված վիտամիններով։

Այս մթերքի մեջ առկա հանքային աղերը, կալիումն ու նատրիումը, յոդը, ֆոսֆորը, երկաթը, ցինկը, կալցիումն ու մագնեզիումը կանխում են սակավարյունության առաջացումը, բարձրացնում իմունիտետը։

Կապսաիցին ալկալոիդը բարենպաստ ազդեցություն ունի ստամոքս-աղիքային տրակտի եւ ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքի վրա, ինչպես նաեւ իջեցնում է զարկերակային ճնշումը եւ հեղուկացնում արյունը։

Բուլղարական պղպեղը նաեւ օգտակար է, երբ ներառված է քսուքների բաղադրության մեջ, որոնք կարելի է օգտագործել ռադիկուլիտի, նեւրալգիայի, արթրիտի դեպքում։

Բուլղարական պղպեղի վնասակար ազդեցությունները ավելի հազվադեպ են ի հայտ գալիս, բայց նման դեպքեր լինում են։ Օրինակ, հիպերտոնիայով, իշեմիկ, սրտի առիթմիայով հիվանդները պետք է ընդհանրապես չօգտագործեն բուլղարական պղպեղ։

Բուլղարական պղպեղը նաեւ վնասակար է այն մարդկանց համար, ովքեր ունեն ստամոքսի խոց, գաստրիտ՝ ստամոքսի բարձր թթվայնությամբ։

Պղպեղի վնասակար ազդեցություն ունի նաեւ լյարդի եւ երիկամների հիվանդություններ, թութք, էպիլեպսիա, եւ ԿՆՀ խանգարումներ ունեցող մարդկանց մոտ։

Այս հիվանդությունների դեպքում բուլղարական պղպեղ խորհուրդ չի տրվում օգտագործել, քանի որ այն հարուստ է տարբեր եթերային յուղերով եւ բջջանյութով։

Կարելի է գալ այն եզրակացության, որ բուլղարական պղպեղի դրական եւ բացասական հատկանիշները շատ հարաբերական են։

Այս մթերքի դրական հատկությունները ավելի շատ են, քան բացասականները։ Այն շատ օգտակար է, բայց պետք է ուտել՝ հաշվի առնելով վերը նշված հիվանդությունների առկայությունը։ Իսկ ավելի լավ է, այն օգտագործել, որպես կանխարգելիչ միջոց նման հիվանդությունների առաջացման դեմ։

 

Աղբյուրը՝ Delfi


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել