Wine Enthusiast պորտալը հոդված է նվիրել հայկական խաղողի տեսակներին, որը կօգնի ձեզ հասկանալ հայկական գինին։ Ըստ հեղինակի՝ հայկական գինին իսկապես հասկանալու համար արժե սկսել հետեւյալ տեղական սորտերից։
Սպիտակ խաղող
Ոսկեհատ
Ոսկեհատը, որը հայտնի է որպես հայկական խաղողի սորտերի թագուհի, աճեցվել է ավելի քան 3000 տարի, ամենից հաճախ Արագածոտնի զով, անտառապատ մարզում եւ Վայոց ձորի լեռնաշխարհում:
Ոսկեհատը հայտնի է իր երկարակեցությամբ եւ անկանխատեսելի կլիմայական պայմաններին դիմակայելու ունակությամբ, ինչը՝ շնորհիվ իր հաստ մաշկի ու դիմացկուն խաղողի վազի: Այս առանձնահատկությունների պատճառով գինեգործարանները սկսում են խաղողը դիտարկել որպես տարածաշրջանի ապագա՝ գլոբալ տաքացումների պայմաններում։
Կախված աճելու սեզոնից կամ գինեգործական մշակումից՝ խաղողը կարող է այնպես ձեւավորվել, որ գինուն հաղորդի բուսական ու լայմի բույրեր, կամ՝սպիտակ ծաղիկների եւ մեղրամոմի ավելի հարուստ արեւադարձային նոտաներ:
«Ես գնահատում եմ Ոսկեհատը Շենին Բլանի հետ իր նմանության համար»,- ասում է Դանիա Դեգենը՝ Վաշինգտոնի Meli-ի գինու տնօրենը: «Խաղողի երկու տեսակներն էլ համատեղում են ծաղկային բույրերը չափավոր թթվայնության եւ ամբողջականության հետ: Ինչպես Շենին Բլանի դեպքում, դրա թթվայնությունը եւ բաղադրությունը դարձնում են այն հրաշալի սորտ՝ փրփրուն գինիների տեսականու մեջ: Հայաստանը Ոսկեհատից պատրաստում է լավագույն փրփրուն գինիներից մի քանիսը»:
Խաթուն
Չիկագոյում «Գալիթ» խմիչքների տնօրեն Սքոթ Սթրոմերը Խաթունին նկարագրում է որպես «շատ թթվային»: Խաթունը, որն ունի դեղնականաչավուն երանգ եւ գրեթե անգույն հյութ, հայտնի է կիտրոնի, ալպիական ծաղիկների եւ արքայախնձորի տտիպ նոտաներով:
Կանգուն
Կանգունը ծագել է խորհրդային տարիներին եւ հատուկ ստեղծվել է կոնյակի արտադրության համար։ Սա խաղողի երեք սորտերի արդյունք է. սկզբում այն խաչվել է ուկրաինական Սուխոլիմանսկի բելի եւ վրացական Ռկացիտելի սորտերի հետ, այնուհետեւ՝ Շարդոնեի հետ։ Այն լավ արմատավորվել է հայկական տերուարում եւ օգտագործվում է սպիտակ ու փրփրուն գինիների արտադրության համար։ Սպասեք բաց ծղոտի գույնի, թարմության եւ մեղրի, վայրի ծաղիկների ու սերկեւիլի նոտաների:
Գառան Դմակ
Սպիտակ խաղողի տեսակը, որն առավել հաճախ հանդիպում է Արարատի մարզում, աճեցվում է Հայաստանի կավե եւ անապատային հողերի վրա։ Այն հայտնի է իր բուսական եւ հասուն տանձի հատկություններով, թեեւ Ստրոմերն այն համեմատում է ավելի ֆրանսիական բնույթի մի բանի հետ: «Ես ուզում եմ, որ սա լինի 2024 թվականի Sancerre-ն»,-ասում է նա:
Կարմիր խաղող
Արենի Նուար
«Արենի Նուարը, որը հաճախ հայտնի է որպես Սեւ Արենի կամ Սեւ Մալախի, համարվում է հայկական խաղողի սորտերի հարստությունը»,-ասում է Քեմբրիջում (Մասաչուսեթս) Bonde Fine Wine Shop-ի սեփականատեր եւ օպերատոր Բերթիլ Ժան-Քրոնբերգը: «Այն աճում է Վայոց ձորի մարզում, որն ունի յուրահատուկ կլիմա՝ մեղմ ձմեռներով եւ արեւոտ օրերով, միջինը՝ 3000-ից 5900 ֆուտ բարձրության վրա: Այս տեռուարն արտացոլում է այս խաղողի սորտի առանձնահատկությունները. երիտասարդ ժամանակ դրանից ստանում են ընդգծված թթվայնությամբ, խորը եւ ինտենսիվ գույնի գինիներ՝ բալի, սեւ հաղարջի եւ սեւ պղպեղի նուրբ բույրով: Հայկական կաղնու տակառներում հնացված լինելով՝ այն դառնում է ավելի բարակ եւ թավշյա՝ ձեռք բերելով անուշաբույր բարդություն եւ կլորություն»։
«Աճելով Վայոց ձորում՝ Արենի Նուարը դառնում է ավելի բուրգունդական՝ սեւ պղպեղի հետհամով»։
Տիգրանի
Չնայած Տիգրանին հայկական ծագում ունի, դրա մի մասը գալիս է Վրաստանից։ Խաղողն իրենից ներկայացնում է վրացական խաղողի հնագույն տեսակներից մեկի՝ Սապերավիի եւ Արենի Նուարի խառնուրդ:
Այն հազվադեպ է երեւում առանձին: Խաղողը հյութալի է, քաղցր եւ թթու, խորը բնական գույնով, նուրբ կծու եւ հասուն նռան նոտաներով:
Հաղթանակ
Հաղթանակի մուգ մանուշակագույն պտուղները եւ հարուստ կարմիր հյութը այս խաղողը դարձրել են Հայաստանի ամենասիրված տեսակներից մեկը։ Այն հաճախ հանդիպում է խառնուրդների մեջ։ Մուգ գույնը համ է հաղորդում ավելի բաց խաղողին, ինչպիսին է Թոզոտը։ «Ես կարծում եմ՝ այն շատ նման է Վրաստանի Սապերավիին»,-ասում է Սթրոմերը:
Կախեթ
Կախեթի արմատները գալիս են 4-րդ դարից, սակայն վերջին մի քանի դարերի ընթացքում խաղողը օգտագործվել է բացառապես քաղցր պորտվեյն ոճի գինիներ արտադրելու համար: Արտադրողները գիտակցում են խաղողի ներուժը. թեեւ Հախթանակն ու Արենին հարուստ են եւ դաբաղ, Կախեթը հակված է լինել մրգային եւ տեռուարային. այն թեթեւ է ու բուրավետ՝ մոշի, սեւ հաղարջի, թզի եւ սեւ պղպեղի նոտաներով: U.C. փորձագետ Դեւիսը կարծում է, որ խաղողը կապված է ֆրանսիական Carbonneau-ի հետ:
Թոզոտ
«Այս խաղողի մեջ ես մեծ պոտենցիալ եմ տեսնում»,-ասում է Պավել Վարդանյանը, ով պատրաստում է Թոզոտը Վայոց ձորի Noa Wine-ում, որը գտնվում է մարզի գլորվող սարերից մեկի գագաթին: «Դուք կարող եք Թոզոտը դարձնել էլեգանտ եւ հնացած, կարող եք այն դարձնել վարդագույն, կարող եք այն դարձնել blanc de noir»,-բացատրում է նա:
Այս խաղողը շատ թթվային է եւ թարմ, ելակի վառ նոտաներով:
Հազվադեպության պատճառով «այս օրերին այն հաճախ խառնում են հանդարտ գինու հետ, օգտագործում սեղանի գինիների, աղանդերային գինիների մեջ կամ թորում հայկական կոնյակի մեջ»,-ասում է Ժան-Քրոնբերգը:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
16:23, 20 մայիսի
BMW-ն եւ Նաոմի Քեմփբելը ներկայացրել են յուրօրինակ ամենագնաց, որը ոգեշնչված է սուպերմոդելից15:58, 20 մայիսի
FX-ը եւ Hulu-ն պաշտոնապես հայտարարել են «Սյոգուն»-ի երկրորդ եւ երրորդ եթերաշրջանների մասին15:18, 20 մայիսի
Jacob & Co.-ն ներկայացնում է «Ring of Fire» հազվագյուտ ժամացույցը14:21, 20 մայիսի
Դեւիդ Բեքհեմը տղամարդկանց հագուստի հավաքածուներ կստեղծի Hugo Boss-ի համար13:22, 20 մայիսի
Դեմի Մուրն ապշեցրել է իր էքստրավագանտ զգեստով12:18, 20 մայիսի
Քեւին Քոսթների ֆիլմը Կաննում 10 րոպեանոց հոտնկայս ծափահարությունների է արժանացել11:08, 20 մայիսի
«Ես, իսկապես, զղջում եմ»․ Շոն «Դիդի» Քոմբսն առաջին անգամ խոսել է համացանցում տարածված տեսանյութի մասին, որում նա ծեծում է նախկին ընկերուհուն10:17, 20 մայիսի
Նիկոլայ Նոսկովի առողջական վիճակը կտրուկ վատացել է09:00, 20 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 20-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ20:21, 19 մայիսի
Ինչո՞ւ է Մեգան Մարքլը թաքցնում ոտքերը. ոճաբանը բացատրում է19:24, 19 մայիսի
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Նիդերլանդների մասնակցը հունիսի սկզբին կարող է հայտնվել Շվեդիայի դատարանում16:04, 19 մայիսի
Բեն Աֆլեքին առաջին անգամ տեսել են առանց ամուսնական մատանու