«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Wine Story. Առաջին հայկական Ռիսլինգը եւ Alexandrea Winery եզակի գինիների պատմությունը

20:23, 2 ապրիլի

Ռիսլինգը խորհրդավոր հմայքով սպիտակ գինու տեսակ է, որի համային պալիտրան տատանվում է չորից մինչև հագեցված-քաղցր՝ կախված տեռուարից և գինեգործի ոճից: Եվ հիմա այդ սորտի գինին արտադրվում է Հայաստանում։  Alexandrea գինու գործարանը Հայաստանում առաջինն է սկսել արտադրել Ռիսլինգ, որն աճեցնում են Պռոշյան գյուղի խաղողի այգիներում: Հայկական առաջին Ռիսլինգի, ինչպես նաև Շարդոնեի ու Ոսկեհատի խառնման իմաստությունների մասին NEWS.am STYLE-ը զրուցել է Alexandrea Winery-ի տնօրեն Գրիգոր Ստեփանյանի հետ:

Alexandrea Winery-ն հիմնադրվել է ամերիկահայ բարերար և գործարար Ադամ Կաբլանյանի կողմից 2017 թվականին: Հետաքրքիր է, որ Կաբլանյանը գինեգործության հետ, որպես այդպիսին, կապ չունի։ ԱՄՆ-ում նրա բիզնեսը կենտրոնացած է Սիլիկոնյան հովտում։ Բայց Կաբլանյանը գինու գիտակ է, և ԱՄՆ-ում նա ունի իր խաղողի այգին։

MR.KABLANIAN2.jpg (54 KB)

Alexandrea Winery-ի հիմնադիր Ադամ Քաբլանյանը

Ստեփանյանի խոսքով ՝ գինու գործարանը ստեղծվել է Հայաստանում աշխատատեղեր ստեղծելու, խաղողագործությունը զարգացնելու, մարդկանց հայրենիքում ապրելու և տեղական խաղողից լավագույն գինի արտադրելու հնարավորություն տալու նպատակով, որը կմրցակցի հանրաճանաչ և ճանաչված գինիների լավագույն նմուշների հետ ոչ միայն Հայաստանում, այլև նրա սահմաններից դուրս: «Այսինքն՝ մեր առաքելությունն է օգնել սպառողին բացահայտել նոր համեր», - նշեց նա։ Այդ իսկ պատճառով Alexandrea-ի խաղողի այգիներում սկսեցին աճեցնել "արտասահմանյան" խաղողի տեսակներ, որոնք հարմարեցված էին տեղական կլիմային, ինչի շնորհիվ հնարավոր եղավ ստանալ եզակի գինիներ, ինչպես նաև խառնուրդներ տեղական սորտերի հետ:

Օրինակ՝ White Cuvée 2021-ը Շարդոնեի և Ոսկեհատի խառնուրդն է, որը Decanter World Wine Award 2023-ին արժանացել է արծաթե մեդալի։  Խմորված և հնեցված չժանգոտվող պողպատից տանկերում և ֆրանսիական, ամերիկյան և հայկական կաղնու տակառներում, այս գինին հիանալի կերպով հավասարակշռում է խաղողից ստացված ցիտրուսային և կանաչ խնձորի նոտաները և կաղնուց ստացված ծխագույն շագանակը:

Cuvee.jpg (49 KB)

Պռոշյան գյուղի Alexandrea խաղողի այգիներում աճեցնում են Շարդոնե, Ռիսլինգ, Պինո-Նուար, իսկ Նոր Եդեսիա գյուղում ՝ Կաբեռնե Սավինյոն և Կաբեռնե բլանկ, Մերլո, Կոտ (Մալբեկ), Շիրազ, Պտի Վերդո (Petit Verdot)։

Ստեփանյանը նշում է, որ տերուարի նմուշներն ուղարկվել են Իսպանիա։  «Պատասխանը ստանալուց հետո մենք ընտրեցինք խաղողի տեսակները և հատումները։ Ներկայումս մենք ունենք երեք տեռուար՝ Վայոց Ձորում, Պռոշյանում և Նոր Եդեսիայում։  Վայոց Ձորում պատրաստվում ենք աճեցնել Հայկական էնդեմիկ խաղողի տեսակներ։  Սորտերի ընտրության ժամանակ կենտրոնացանք տեռուարի և կլիմայի վրա»:

«Որոշվեց նախապատվությունը տալ միջազգային հայտնի սորտերին, որոնք մեր երկրում կարտադրվեն "Made in Armenia" պիտակի ներքո։ Արդյունքում ունենք Շարդոնե, որն արտադրվում է Հայաստանում։ Կա Ռիսլինգ: Մենք առաջինն ենք Հայաստանում արտադրում այս գինին, մեր երկրում ոչ ոք դեռ այդ սորտը չի աճեցնում և չի արտադրում գինի։ Փորձելով պարզել, թե ինչով է տարբերվում գերմանական Ռիսլինգը Հայաստանում աճեցվածից, մենք հասկացանք, որ մեզ հաջողվել է բավականին հաջող գինի ստանալ»։

Chardonnay 1.jpg (58 KB)

2022 թվականի բարձրադիր Alexandria Riesling Limited Edition-ի յուրաքանչյուր շիշ համատեղում է թարմությունն ու հանքայինությունը, որոնք այնքան բնորոշ են այս սորտին: Համտեսելուց զգացվում են կանաչ խնձորի և կրաքարի կեղևի նոտաները: Ստեփանյանը վստահ է, որ Riesling 2023-ն ավելի հետաքրքիր կլինի։ «Մենք այն դեռ չենք լցրել շշերի մեջ, բայց արդեն դադարեցրել ենք խմորման գործընթացը։ Դա կլինի կիսաչոր Ռիսլինգ: Սովորաբար մենք ստանում ենք չոր գինիներ։ ԱՄՆ-ից մեր հիմնադիրն ու գինեգործն ավելի շատ հակված է չոր գինիներին: Բայց այս Ռիսլինգը շատ օրիգինալ ստացվեց...»:

Ստեփանյանը բացատրեց, որ խաղողի սորտերի ընտրությունը կապված է նաև այն բանի հետ, որ դրանք ավելի շատ ծանոթ են օտարերկրյա սպառողին: «Հիմա նա տեսնում է հայկական Պինո Նուարը կամ Կաբեռնե Սավինյոնը և համեմատում արդեն ծանոթ համերի հետ։ Այսպիսով նա իր համար բացահայտում է հայկական գինու յուրահատուկ համերը, քանի որ, օրինակ, ֆրանսիական շարդոնեի և հայկականի համն ու բույրը, իհարկե, տարբեր են։ Հայկական Շարդոնեն, լինելով հենց Շարդոնե, այսինքն ՝ պահպանելով այս տեսակին բնորոշ բոլոր համային որակներն ու բույրերը, առանձնանում է իր յուրահատկությամբ»։

Rieasling 1.jpg (45 KB)

Նրա խոսքով ՝ գինու առանձնահատկությունները կապված են տեռուարի հետ։  «Հողը, հանքային բաղադրիչների պարունակությունը, կլիման և այլն. այս ամենը նշանակություն ունի։ Դրանից հետո սկսվում է գինու պատրաստման գործընթացը, շատ կարևոր է, թե ինչ խմորիչ է օգտագործվում խմորման ընթացքում։ Օրինակ, մենք օգտագործում ենք խմորիչ, որը Հայաստանում ոչ ոք չի օգտագործում։ Մեր գինեգործ, ամերիկացի Ջեֆ Ռիչին մեզ խորհուրդներ է տալիս տեխնոլոգիական գործընթացի յուրաքանչյուր փուլում»։

«Գինու համը կախված է նաև նրանից, թե որտեղ է տեղի ունենում խմորման գործընթացը՝ կաղնու տակառի, թե տանկի մեջ: Եթե տակառ է, ապա կարևոր է նաև, թե որ կաղնուց է՝ տեղական, ամերիկյան կամ ֆրանսիական։ Ինչ ջերմաստիճանում է գինին հնանում և որքան ժամանակ: Այս ամենը կարևոր է այն համի տեսանկյունից, որը մենք ցանկանում ենք ստանալ»:

Alexandrеa Winery-ում գինին հնեցվում է երեք տեսակի տակառներում։  Մասնավորապես, արցախյան կաղնուց, որն այժմ հայտնի պատճառներով մեծ դեֆիցիտ է դարձել։ «Արցախյան կաղնին յուրահատուկ համ է հաղորդում գինուն, որն ավելի ագրեսիվ է, ստացվում է շատ վառ համ ու բույր։ Ցավոք, Արցախյան կաղնուց տակառներ այլևս չկան։ Ժամանակին մենք դրանք ձեռք ենք բերել և պահեստում ունենք որոշ քանակություն։ Բայց հիմնականում մենք տակառներ ենք ներմուծում դրսից։ Խոսքը ամերիկյան և ֆրանսիական կաղնու տակառների մասին է»։

Chardonnay2.jpg (81 KB)

Տակառներում գինին ծերանում է 4 ամսից մինչև 1-1,5 տարի, կախված է նրանից, թե ինչ համեր են նրանք տալիս գինուն։ Դրանից հետո մենք այն դնում ենք չժանգոտվող պողպատից տանկերի մեջ: Ամեն ինչ կախված է նպատակներից, թե ինչ գինի ենք ուզում ստանալ։

Խոսելով խառնուրդների մասին՝ Ստեփանյանը նշել է, որ խառնման գործընթացում կարևոր է խաղողի սորտերի համի և յուրահատուկ առանձնահատկությունների պահպանումը: Օրինակ, White Cuvée-ի դեպքում կարևոր է, որ խարնուրդը արտահայտի և Շարդոնեի համային փունջը, և Ոսկեհատի հրաշալի ծաղկային բույրն ու համը: Դրան հասնելու համար կարևոր է որոշել խաղողի յուրաքանչյուր սորտի համամասնությունները։

Խոսելով ապագա ծրագրերի մասին՝ Ստեփանյանը տեղեկացրել է, որ այս տարի Alexandrеa Winery-ն կուրախացնի գիտակներին մի քանի տեսակի Շարդոնեով, այդ թվում է նաև Reserv-ը: «Պլաններում է նաև հայկական Պինո նուարը։ Առաջին բերքը կլինի այս տարի"։  Բացի այդ, Ստեփանյանը խոստացել է 2023 թվականի վինտաժային օրիգինալ Արենի, որը նման չէ Հայաստանում արտադրվող ոչ մի այլ Արենիի։ "Սովորաբար Արենին ավելի ագրեսիվ, հագեցած, ծանր գինի է, մերը կլինի ավելի թեթև ՝ համապատասխան տեխնոլոգիական պրոցեսների շնորհիվ»:

Rieasling 2.jpg (56 KB)

Ստեփանյանը վստահ է, որ գինեգործությունը Հայաստանում այնպիսի վերածնունդ է ապրում, որ «մենք արդեն կարող ենք մրցակցել համաշխարհային առաջատար արտադրողների հետ»: «Այդ մասին է վկայում մասնակցությունը միջազգային ցուցահանդեսներին, և մրցանակները, որ ստանում են հայ գինեգործները... Խաղողի այգիների թիվն աճում է։ Դրանք հիմնականում փոքր գինեգործարաններ են, որոնք շեշտը դնում են գինու որակի վրա: Որպեսզի այս միտումը ոչ միայն պահպանվի, այլև գինեգործությունը Հայաստանում շարունակի զարգանալ, անհրաժեշտ է պետության աջակցությունը։  Որպեսզի մենք կարողանանք մասնակցել միջազգային ցուցահանդեսների, բարձրացնել հայկական գինու մասին իրազեկվածությունը, հայտարարել Հայաստանը որպես գինեգործական երկիր, մեզ անհրաժեշտ է մարքեթինգային ռազմավարություն այդ ոլորտում կառավարական մակարդակով»։


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել