Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

Wine story: JancisRobinson.com-ի գլխավոր խմբագիրը՝ Հայաստանում գինու արկածի մասին (exclusive)

18:47, 27 ապրիլի

Թամլին Քուրինը, որը կայացած գինու լրագրող և JancisRobinson.com ազդեցիկ առցանց ամսագրի գլխավոր խմբագիրն է, անցյալ տարի եկավ Հայաստան՝ հետաքրքիր գինու արկածի: Համտեսելով տասնյակ հայկական գինիներ՝ Թամլինը սկսեց իրական բնավորության հետազոտությունը՝ իր տպավորությունները ֆիքսելով ավելի քան հարյուր հետաքրքրաշարժ գրառումներում։ Բայց այս ճամփորդության մեջ ամենահուզիչը ոչ միայն գինիների համն ու բույրերն են, այլ նաև հայկական գինեգործության կենդանի ժառանգության մասին բազմակողմանի պատմությունը: Հայկական գինեգործական մշակույթի եզակի կողմերի մասին նրա վառ ռեպորտաժն այնքան տպավորիչ էր, որ նա ընդգրկվեց Fortnum & Mason Food and Drink Awards-ի հեղինակավոր «Տարվա գրող» անվանակարգում:

NEWS.am STYLE-ի հետ զրույցում Թամլինն ավելի մանրամասն պատմեց իր տպավորությունների, Հայաստանի գինիների ու գինեգործների մասին։

Հայկական գինիների յուրահատուկ բնութագրերը  և դրանց համային առանձնահատկությունները

Ինչպես աշխարհի ցանկացած տարածաշրջանի գինիների դեպքում, համը կախված է ոչ միայն նրանից, թե որտեղից է գինին և ինչ տեսակից է այն, այլ նաև այն մասին, թե ինչպես են խաղողի վազերը մշակվում խաղողի այգում, երբ են դրանք հավաքվում, ինչպես են դրանք մշակվում գինեգործարանում, արդյոք դրանք խմորվում են տեղական խմորիչներով, թե կոմերցիոն ընտրված խմորիչներով, ինչ տարաներում են դրանք խմորվում և ինչպես են դրանք հնանում: Համը կախված է նաև համտեսողից։ Օրինակ, ես շատ կարմիր գինիներում նռան նոտաներ եմ գտնում, բայց ես նռանը շատ լավ եմ ծանոթ, քանի որ այն բավականին հաճախ եմ ուտում: Նրանք, ովքեր շատ չեն ուտում, ավելի մոտ կլինեն հատապտուղների նոտաները, ինչպես մասուրը, ալոճենը կամ բալը:

Հայկական ակնառու գինիները, որոնք ես փորձել եմ, այն գինիներն էին, որոնք, նախ, ստացվել են լեռնային խաղողի այգիներից՝ քարքարոտ հողի վրա, աճեցվել են քիմիական նյութերի նվազագույն օգտագործմամբ և, երկրորդ, արտադրվել են գինեգործարանում՝ շատ թեթև վերամշակմամբ (ինքնաբուխ խմորում, շատ փոքր քանակությամբ երիտասարդ կաղնու կամ դրա լիակատար բացակայությամբ, ոչ շատ սառը խմորում՝ սպիտակ սորտերի համար և շատ, շատ նուրբ մացերացիա՝ կարմիր սորտերի համար):

Երբ հայկական գինիներին թույլ են տալիս լիովին ինքնարտահայտվել, նրանք ողնաշարում առաջացնում են խայթոցի զգացում, էներգիայի և թարմության էլեկտրական հոսանք, որը կարծես բարձր ժայռոտ լեռներից փչող սառը քամի լինի։ Դա հանքային մաքրություն է, որը ես սովորաբար գտնում եմ միայն հրաբխային հողերից պատրաստված գինիներում: Կարմիր գինիներն ունեն դաբաղանյութեր, որոնք, կարծես, սահման են երկրի և երկնքի միջև, մինչդեռ սպիտակները ունեն մաքրություն և հարստություն, որը հիշեցնում է ամառվա արևածագը: Սրանք գինիներ են, որոնք դուք զգում եք ամբողջ մարմնով՝ նույնիսկ նախքան դրանց համը տարբերելը:

Հայկական գինիների մասին ամենատարածված սխալ պատկերացումները

Ամենամեծ խնդիրն այն է, որ քչերն անգամ գիտեն, որ Հայաստանում գինի է արտադրվում։ Երբ խոսում եմ հայկական գինիների մասին, հաճախ եմ լսում այսպիսի մի բան.

   «Որտե՞ղ է Հայաստանը»

«Հայաստանում գինի՞ են պատրաստում»

«Ես կարծում էի, որ Հայաստանում կոնյակ են պատրաստում»։

Երկրորդ խնդիրն այն է, որ երբ մարդիկ իմանում են, որ Հայաստանում արտադրվում է գինի, ենթադրում են, որ այն կլինի «գեղջկական» և կամ քաղցր, կամ շատ ալկոհոլային և թանձր, կամ էլ հնացած (սրանք գինեգործական սխալներ են, որոնք թույլ են տալիս շատ ոչ հասուն գինեգործական շրջաններ, և բնորոշ հատկություններ՝ գինեգործության հիմնական արդյունաբերության համար)- բոլորն այժմ կապված են նախկին Խորհրդային Միության գինեգործական շրջանների հետ: 

Հայ արտադրողները, որոնց գինու ոճերն արտացոլում են աշխարհի ժամանակակից ըմբռնումը գինիների մասին, այլ ոչ թե կոպիտ գինեգործության, որոնք «տեղական» համ ունեն, արժանի են ուսումնասիրման: Այս գինիները եզակի են իրենց հազվագյուտ և հուզիչ բնիկ սորտերի, իրենց գերբարձր բարձրության խաղողի այգիների, ծայրահեղ կլիմայի, որտեղ նրանք աճում են, իրենց նրբագեղությամբ, շնորհքով և անհավատալի էներգիայով:

Այս գինիները յուրահատուկ են իրենց հազվագյուտ և տպավորիչ բնիկ սորտերի, դրանց գերբարձր բարձրության խաղողի այգիների ծայրահեղ կլիմայի, որտեղ նրանք աճում են, նրանց նրբագեղության, նրբության և անհավատալի էներգիայի շնորհիվ։

Գինու սիրահարները պետք է փորձեն դրանք, քանի որ դրանք յուրահատուկ են և համեղ.

- Պատրաստված են աշխարհի ամենահին և հազվագյուտ խաղողի բնիկ սորտերից:

-Ստացվում են չպատվաստված վազերից։

       - Դրանցից շատերն արտադրվում են շատ հին խաղողի վազերից, որոշները նույնիսկ ավելի քան հարյուր տարեկան

- Դրանք աճեցվում են աշխարհի ամենաբարձր խաղողի այգիներից:

-Տերուարը լիովին յուրահատուկ է։

- Թարմ են և լիարժեք, շատ մաքուր մրգային համերով և ուժեղ հանքայնությամբ, թեև հարուստ են և հասուն՝ շնորհիվ բարձր բարձրության, երկար շոգ ամառների, առատ արևի և ցերեկային երկար տևողության:

- Դրանցից մի քանիսը պատրաստվում են կարաս մեթոդով (որը շատ է տարբերվում վրացական քվևրի գինիներից):

-Հայերն ունեն հնագույն ժառանգություն, բայց շատ ժամանակակից, նորարարական մոտեցում:

Իհարկե, զարմանալի է, որ Հայաստանն ունի աշխարհի հնագույն գինեգործության պատմություններից մեկը, ինչպես նաև հարուստ մշակութային ժառանգություն, սակայն հայերի համար կարևոր է չկենտրոնանալ անցյալի վրա: Գինեգործության երկար պատմությունն այսօր չի երաշխավորում հիանալի գինի: Հայ գինի արտադրողները չպետք է ապավինեն անցյալին իրենց պատմությունը պատմելու և տանելու համար. կարևորն այն է, թե ինչ համ ունեն նրանց գինիներն այսօր և հիմա, այն բաժակի մեջ, որը մարդը բռնում է հենց այս պահին:

Հայ գինեգործների մոտեցումը գինու արտադրությանը

Հայ գինեգործները, որոնց ես հանդիպեցի, շատ բազմազան մոտեցումներ ունեն գինու արտադրության հարցում։ Գործողության մեջ ես տեսա տարբեր փիլիսոփայություններ և մտքի դպրոցներ՝ հնաոճ և արդյունաբերականից մինչև ժամանակակից և տեխնոլոգիական: Որոշ արտադրողներ փորձարկում են տեխնոլոգիաների լայն շրջանակ, իսկ մյուսները արդիականացնում են ավանդական տեխնոլոգիաները, ինչպես են Karas գինիները: Ես նրանց մեջ տեսնում եմ շատ նորարարություն, հետաքրքրասիրություն, լայնախոհություն, սովորելու, փորձարկելու և սխալվելու պատրաստակամություն և առաջ գնալու իրական քաղց:

Հայաստանի տերուարը

Հայկական տերուարը նման չէ աշխարհում որևէ այլին: Սա իսկապես քարից և երկնքից հյուսված տերուար է: Աշխարհում շատ քիչ գինեգործական շրջաններ կարող են մրցակցել դրա բարձրության վրա, ինչը հայկական գինիներին տալիս է հիանալի հանքային հատկություններ և թարմություն: Հողերի բարդությունն ու բազմազանությունը՝ սկսած բերրի Արարատյան սարահարթից մինչև Վայոց ձորի քարքարոտ, չորային տարածքները, յուրահատուկ պայմաններ են ստեղծում գինեգործության զարգացման համար։ Այստեղ դուք կարող եք գտնել գինիների լայն տեսականի՝ սկսած վառ և մրգայինից մինչև նուրբ և խիստ համային պրոֆիլներ: Հայաստանում գինիների հսկայական տեսականի կա, բայց բոլորն էլ ինչ-որ կերպ կապված են քարի ու երկնքի հետ։

Խորհուրդ հայ գինեգործներին համաշխարհային ասպարեզում իրենց գինիների որակն ու ինքնությունը հետագայում բարելավելու համար

Իմ առաջին խորհուրդը հայ գինեգործներին՝ հոգ տարեք ձեր գոյություն ունեցող խաղողի այգիների մասին. սովորեք որքան կարող եք շատ գաղտնիքներ հին խաղողի այգիների էտման և խնամքի մասին։ Կապվեք այնպիսի կազմակերպությունների հետ, ինչպիսիք են Old Vine Conference-ը, South African Old Vine Project-ը, Catena Institute-ը և այլն՝ տեղեկատվություն և ցանց փոխանակելու այն մարդկանց հետ, ովքեր շատ բան գիտեն հին խաղողի այգիների պահպանման մասին: Նաև աշխատեք աշխարհի տարբեր համալսարանների գենետիկների հետ՝ հնարավորինս շատ բան իմանալու Հայաստանում գոյություն ունեցող ավտոխթոն սորտերի և որթատունկի հին ԴՆԹ նյութի մասին: Սա անգնահատելի ժառանգություն և հարստություն է, որն ունի Հայաստանը։ Այն արժանի է հսկայական ներդրումների:

Երկրորդ՝ հայ գինեգործներին կխնդրեի «միջազգային» սորտեր չաճեցնել։ Աշխարհը լցված է Սովինյոն Բլանով, Շարդոնեով, Կաբերնե Սովինյոնով, Սիրայով, Մերլոյով և այլն: Երկրները վաղուց են արտադրում այս սորտերից բացառիկ բարձրորակ գինիներ։ Դրանց մեջ ոչ մի նոր բան չկա, և մենք ամեն գնի դրանցից շատ ունենք: Մեզ ավելին պետք չէ։ Խնդրում եմ ընտրեք այնպիսի սորտեր, որոնք աճում են Հայաստանում, յուրահատուկ են և հետաքրքիր։

Հաջորդիվ, ես կցանկանայի հայ գինեգործներին դիմել ավելի մաքուր և բնական արտադրական պրակտիկաների համար՝ կենտրոնանալով տերուարի և խաղողի սորտերի արտահայտման վրա: Խուսափեք չափազանց տեխնիկական մոտեցումներից: Մի օգտագործեք կոմերցիոն խմորիչ, որը կարող է ձեր գինուն աշխարհի գինու դարակներում առկա սովորական համ տալ: Մի խառնեք ձեր սորտերը միջազգային խաղողի սորտերի հետ՝ փորձելով «բարելավել» ձեր գինին: Փորձեք նվազագույնի հասցնել կաղնու, հատկապես երիտասարդ կաղնու օգտագործումը: Խուսափեք ֆերմենտների, կաղնու չիպսերի, թթվայնության, կապիտալիզացիայի ավելացումից և, առաջին հերթին, խաղողից նյութերի չափից շատ դուրսհանումից: Գինու սիրահարներն առաջին հերթին գնահատում են նրա մաքրությունը, թարմությունը, անհատականությունը, նրբագեղությունը, սննդի հետ համադրվելու բազմակողմանիությունը և ախորժակը աշխուժացնող հարստությունը:

Վերջապես, հայ գինեգործներն ունեն պատմելու ամենագեղեցիկ պատմությունները։ Սրանք պատմություններ են, որոնք միահյուսում են մշակույթը, պատմությունը, քաջությունը, առատաձեռնությունը, սնունդը, ճարտարապետությունը, արվեստը, համայնքը, երաժշտությունը և ընտանիքը: Նրանք պետք է պատմեն իրենց պատմությունները: Այցելեք Instagram, LinkedIn, Facebook: Ստեղծեք կայքեր, թարմացրեք դրանք և բերեք ձեր գինիները Հայաստանից՝ կիսվելու այլ պատմողների հետ, որպեսզի մենք կարողանանք տարածել լուրը:

  

Լիանա Աղաջանյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել