Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք կկարողանայի՞ք պատասխանել այս հարցերին

Pop NEWS. Շաբաթվա ամենաքննարկված իրադարձությունները

Սիրո տոնը՝ Սիրուշոյի հետ. բացառիկ կադրեր՝ երգչուհու համերգից, որի տոմսերն անմիջապես սպառվել էին

Տիհանա Vibes. փեսացուն հյուսիսից եւ Տրնդեզի խարույկի բոցերը

Kinodaran-ի՝ մեծ աղմուկ հանած «Սուրբը» սերիալը նոր իրականություն է սահմանում Հայաստանում

«2024-ին, վերջապես, կամուսնանանք». Գևորգ Մկրտչյան

Ի՞նչ չի կարելի ուտել քաղցած ժամանակ

22:20, 23 դեկտեմբերի

Նախաճաշը բաց թողելը հաճախ է պատահում, եւ մենք սովորաբար քաղցած ստամոքսին սուրճ ենք խմում, իսկ շոգ եղանակին՝ գազավորված ըմպելիք։ Ի դեպ, յոգուրտն ու թարմ հյութը սոված ժամանակ լավագույն ելքը չեն։ Եկեք հասկանանք, թե ինչ է վտանգավոր սոված փորի համար։

Սուրճը քաղցած ժամանակ ամենահաճախ ընդունվող ըմպելիքն է։ Հաճախ սուրճն ուղեկցվում է ծխախոտով, ինչն ավելի վատ է։ Կոֆեինը գրգռում է ստամոքսի լորձաթաղանթը՝ մեծացնելով ստամոքսահյութի սեկրեցիան։ Դա էլ առաջ է բերում այրոց եւ փոխում է թթվայնությունը։ Այդ ամենը աղեստամոքսային տրակտի քրոնիկ խանգարում է առաջացնում։ Սուրճը խմիր ուտելիս կամ դրանից հետո։

Գազավորված ըմպելիքները ամռանն ամենաշատն օգտագործվողն են։ Առավոտյան հատկապես խմել ես ուզում, քանի որ քնի ժամանակ օրգանիզմը խոնավություն է կորցնում։ Եվ տրամաբանական է առավոտյան 1-2 բաժան մաքուր չգազավորված ջուր խմելը։ Սառը ըմպելիքները գրգռում են դատարկ ստամոքսը եւ կարող են լորձաթաղանթի սպազմ առաջացնել, հանգեցնել արյան շրջանառության վատթարացման, ստամոքսում ծանրության եւ ցավերի։

Չգիտես ինչու ընդունված է օրը սկսել նարնջի հյութով։ Իրականում թեպետ սերիալներում թարմ քամած հյութերը նախաճաշի անբաժան մասն են կազմում, բայց դա խմում են այն բանից հետո, երբ ուտելիքն արդեն ստամոքսում է։ Հյութի թթվությունը, հատկապես ցիտրուսայինը, գրգռում է լորձաթաղանթը եւ կարող է անդառնալի վնաս հասցնել։

Թթվակաթնային մթերքները սոված փորին առանձնապես մեծ վնաս չեն հասցնում, եթե քո թթվայնությունը խախտված չէ։ Բայց նաեւ օգուտ չեն բերի։ Մանրէները, որոնցով հարուստ են այդ մթերքները, մահանում են ագրեսիվ թթվային միջավայրում, որով լի է ստամոքսը։ Այս մթերքները հարմար են օրվա ընթացքում ուտելու համար։

Հավանաբար մենք սխալ ենք հասկանում ֆրանսիացիներին, որոնք կարծում են, որ կրուասանը նախաճաշին հարմար միակ եւ իսկական ուտելիքն է։ Սոված ստամոքսին քաղցրավենիք կամ խմորեղեն ուտելը ծանրաբեռնում է ենթաստամոքսային գեղձը՝ նպաստելով ինսուլինի արտադրությանը։ Մի քանի ժամից էլ շաքարի քանակը նվազում է, եւ դուք նորից ուտել եք ուզում։ Իսկ ահա նախաճաշին կրոասանը՝ որպես երկրորդ ուտեստ, լավ միտք է։

Մրգերն ու հատապտուղները նույնպես ամենալավ ընտրությունը չեն օրվա սկզբի համար։ Մրգաթթուն նույնպես գրգռում է ստամոքսը, մանր կորիզները վնասում են այն, իսկ կոշտ բջջանյութը փքվածություն է առաջացնում։ Թույլատրելի է շիլայի մեջ միրգ ավելացնելը, բայց քիչ։

Մյուսլին, որն այդքան սիրված է դիետոլոգների կողմից, իրականում անվերահսկելի օգտագործման դեպքում խնդիրներ է առաջացնում։ Այո, դրանք բթացնում են քաղցի զգացողությունը, սակայն դրանով նրանց կախարդական հատկություններն ավարտվում են։ Դրանք կարող են փորկապի ու աղիների բորբոքման պատճառ դառնալ։ Դրանք նաեւ խանգարում են յուրացնել երկաթը, ինչը երկաթի դեֆիցիտի անեմիայի պատճառ է դառնում։ Այն խանգարում է նաեւ կալցիումի յուրացմանը, որը հանգեցնում է ոսկորների փխրունության։

Արագ սննդի բոլոր մթերքները, որոնք քիմիական հավելումներ ունեն՝ չիպսեր, ընդեղեն, չորահաց եւ այլն, ուղղակի ոչ մի սննդային արժեք չեն տալիս օրգանիզմին, սակայն ստիպում են երկար եւ տառապալի պայքարել դրանց հարձակման դեմ։ Որպես արդյունք՝ այրոց, սրտխառնոց, ցավ։ Սրանց են վերաբերում նաեւ պահածոներն ու ապուխտները։

Եվ մթերքների վերջին խումբը, որը հակացուցված է նախաճաշին, կծուն է՝ մանանեխի սոուս, սոխ, սխտոր, պղպեղ։ Դրանք ոչ միայն գրգռում են ստամոքսը, այլ նաեւ դժվարացնում է մեր շփումը մարդկանց հետ. ինչպե՞ս գնալ բանակցությունների բերանից եկող սխտորի հոտով։

Աղբյուրը՝ Kleo


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել