«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Հայ շոկոլադագործ Ջո Տերպողոսյանի պատմությունը

12:20, 16 ապրիլի

Mignon Chocolate-ը երրորդ սերնդի ընտանեկան բիզնես է, որը մասնագիտացած է ձեռագործ շոկոլադի եւ տրյուֆելների արտադրության մեջ, որոնք ունեն խանութներ Գլենդելում եւ Փասադենայում: Բայց հենց քաղցրավենիքներից ավելի հետաքրքիր է պատմությունն այն մասին, թե ինչպես է Mignon-ը ծնվել եւ գոյատեւել՝ չնայած կյանքի շրջադարձերին:

Mignon գործարանում ամեն ինչ ձեռագործ է եւ ներկայացված է փոքր խմբաքանակներով: «Այն, ինչ մենք անում ենք այստեղ, մենք անում ենք զրոյից: Հետեւելով ընտանեկան ավանդույթներին եւ բաղադրատոմսերին»,- FOX 11-ին ասել է Ջո Տերպողոսյանը:

Ամեն մանրուք անձամբ վերահսկում է երրորդ սերնդի շոկոլադագործ Տերպողոսյանը։

«Ես ընտանիքի առաջին թոռն էի, ուստի գիտեի, որ պետք է ինչ-որ բան անեմ դրա հետ։ Ես սիրում եմ շոկոլադ», - ասել է Տերպողոսյանը։ Նրա խոսքով՝ 2002թ.-ին ինքը դարձել է ընտանեկան բիզնեսի լիիրավ սեփականատեր. «Իմ մտադրությունն էր շարունակել հետեւել ընտանեկան բաղադրատոմսերին։ Սակայն պայմանների ու ճաշակի փոփոխության հետ ավելացրել ենք մոտ 30-40 նոր համեր։ Դրանցից որոշներն ունեն այլ գրավչություն։ Օրինակ, այս օրերին մենք օգտագործում ենք շատ համեմունքներ, ինչպիսիք են կոճապղպեղը, հիլը, դարչինը եւ ծովի աղը: Եվ դա այն է, ինչ մարդկանց դուր է գալիս մեր օրերում»,- նշել է նա։

Մինչ Տերպողոսյանը շարունակում է ժամանակին համընթաց նորամուծություններ անել, սակայն կա մի բան, որում նա չի գնա զիջումների։ Դա այն է, ինչն առանձնացնում է Mignon-ին: «Մենք երբեք չենք ունեցել որեւէ քիմիական կամ կոնսերվանտ, որը երկարացնում է շոկոլադի պահպանման ժամկետը»,- ասել է Տերպողոսյանը։

Բացի գեղեցիկ ներկայացումից եւ հիանալի համից, ոչ պակաս հետաքրքրաշարժ է նաեւ այն պատմությունը, թե ինչպես է այս ընկերությունը ստեղծվել եւ գոյատեւել:

«1910-1915 թվականներին՝ Ցեղասպանության ժամանակ, պապիկիս ընտանիքը Հայաստանից գաղթել է Խարկով»,- պատմել է Տերպողոսյանը։ Ընտանեկան բիզնեսը սկսվել է հաց ու բագետ վաճառող փռից։  

Տերպողոսյանի պապը՝ Հովսեփը, հաջողությամբ ղեկավարել է բիզնեսը 20 տարի՝ մինչեւ Առաջին համաշխարհային պատերազմի սկիզբը։ «Երբ կոմունիստները եկան, պահանջեցին, որ նա հանձնի իր ողջ ոսկին, որ կուտակել էր տարիների ընթացքում։ Նա նրանց տվել է մի մասը, բայց ոսկու մեծ մասը թաղել է իր տան բակում: Հետո նրանք ինչ-որ կերպ մացել են ու նրան ձերբակալել։ Նրան վեց տարով ուղարկեցին Սիբիր»։

Տերպողոսյանի տատիկն Իրան է տեղափոխվել 1933 թվականին։ Իսկ վեց տարի անց Հովսեփը կարողացել է միանալ ընտանիքին ու վերականգնել ընտանեկան բիզնեսը։ Այդ ժամանակ նա բախվել է բազմաթիվ խնդիրների ու կյանքից հեռացել է երիտասարդ տարիքում։ Բայց գործը շարունակվել է։

«Հայրս ծնվել է 1938 թվականին, նա ի վերջո սկսել է զբաղվել բիզնեսով եւ դեռ 1960-ականներին նա բերեց շոկոլադի գաղափարը: Նա հորեղբորս հետ ճանապարհորդել է Եվրոպայով, տեխնիկա են գնել։ Իսկ 1969 թվականին նրանք շոկոլադի մեծ բիզնես ունեին»,- ասել է Տերպողոսյանը։

Mignon-ը մեծ տարածում գտավ Թեհրանում։ Տերպողոսյանի հորը՝ Ռուբենին անվանում էին «շոկոլադի արքա»։ Նա ի վերջո կարողացավ գրավել շահի եւ թագավորական ընտանիքի ուշադրությունը: Ռուբենն անձամբ ծննդյան տորթ է հասցրել պալատ Ֆարահ թագուհու համար 1969 թվականին:

шоколад.jpg (32 KB)

2021 թվականին Ռուբենը մահացել է COVID-ի հետ կապված բարդությունների պատճառով։ Նրա մայրը մինչ այժմ շոկոլադի խանութ է ղեկավարում Թեհրանում։

Տերպողոսյանն ասում է, որ 2014 թվականի շոկոլադի բումը բիզնեսին մեծ զարկ տվեց։ Եվ տարիների ընթացքում Mignon-ը կարողացել է ներթափանցել հարսանյաց եւ խնջույքների արդյունաբերություն՝ առաջարկելով պատվերով երեկույթներ:

шок.jpg (53 KB)

Տերպողոսյան. 1988 թվականից ապրում է Գլենդելում։ Նա ասում է, որ բացի հաջողակ բիզնես վարելուց, կարեւոր է պարտքը վերադարձնել հասարակությանը։ Mignon-ն աջակցում է տեղական դպրոցներին եւ քաղաքային ծրագրերին ամբողջ տարվա ընթացքում: «Ամեն ինչ հնարավոր է, դու կարող ես անել այն ամենը, ինչի մասին երազում ես»: Տերպողոսյանի երազանքն է՝ շարունակել պապի ու հոր գործը՝ ավելի քաղցրացնելով մարդկանց կյանքը։

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել