Լալա Մնացականյանի հոգեհանգստի արարողությունը՝ Կոնդի Սուրբ Հովհաննես եկեղեցում (ՈւՂԻՂ)

«Կապ» մշակույթի և մարդկանց միջև

Հումորը հաղթահարելու մեխանիզմներից մեկն է, որը եթե չանես կգժվես. Նարեկ Մարգարյան

Համլետ. նոր հայացք դասական դրամային

Այնքան ճշմարտություններ ասվեցին այդ օրը, որ ծրագիրը փակեցին. Արթուր Բախտամյան

Գունավոր մարդիկ, բարձր տրամադրություն. Գույների փառատոնը՝ Երեւանում

Football Fest. մրցույթներ, չելենջներ ու մարտահրավերներ

Երևանում պաշտոնապես բացվեց Armflix-ի գրասենյակը

Էսօր քշել չկա, էսօր գինու փառատոն ա

Տոտալ դրամա Երեւանում

«Ազգային երգիչ 2»-ի մեծ համերգը, Սամվելի նոր երգը, ու մասնակիցներն՝ իրենց նոր բենդի մասին (VIDEO)

Stylish Faces. Աստղիկ Սաֆարյան. «Ասել եմ՝ չեմ սիրում, ու հեռացել եմ սիրելով»

Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

Այսօր առավոտյան ձեր խմած սուրճը կարող է լինել 600 000 տարեկան

21:22, 18 ապրիլի

Այսօր առավոտյան ձեր խմած սուրճը կարող է լինել 600 000 տարեկան։ Օգտագործելով ամբողջ աշխարհում սուրճի բույսերի գեները՝ հետազոտողները ստեղծել են աշխարհի ամենահայտնի սորտի՝ Coffea arabica-ի տոհմածառը:

Նրանք հայտնաբերել են, որ տեսակը առաջացել է մոտ 600 000 տարի առաջ՝ երկու այլ տեսակի սուրճի բնական խաչաձեւման արդյունքում։ «Այլ կերպ ասած՝ առանց մարդկային որեւէ միջամտության»,-ասել է Բուֆալոյի համալսարանի կենսաբան Վիկտոր Ալբերտը, որին մեջբերում է NYP-ն:

Սուրճի այս վայրի բույսերը առաջացել են Եթովպիայում, բայց ենթադրվում է, որ դրանք առաջին անգամ բովվել եւ եփվել են սկսած 1400-ականներից՝ հիմնականում Եմենում: Ըստ լեգենդի՝ 1600-ականներին հնդիկ վանական Բաբա Բուդանը Եմենից մաքսանենգ ճանապարհով սուրճի յոթ հում հատիկներ է ներմուծել իր հայրենիք։

Արաբիկա սուրճը, որը գնահատվում է իր մեղմ եւ, համեմատաբար, քաղցր համով, ներկայումս կազմում է սուրճի համաշխարհային շուկայի 60-70%-ը: Մնացածը ռոբուստա է՝ ավելի թունդ ու դառը սուրճ։

«Ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, թե ինչպես է առաջացել արաբիկան, եւ տալիս է հուշումներ, որոնք կարող են օգնել պահպանել բերքը»,-ասում է Տեխասի A&M համալսարանի սուրճի հետազոտության եւ կրթության կենտրոնի խորհրդական Ֆաբիան Էչեւերիան:

Արաբիկայի անցյալն ու ներկան ուսումնասիրելը կարող է պատկերացում տալ, թե ինչպես առողջ վիճակում պահպանել սուրճի բույսերը:


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել