Չաման
Չամանը կամ զիրան ուժգին սուր բույր եւ ընկուզային համ ունի: Սա արեւելյան փլավի եւ թյուրքական ժողովուրդների մսով ճաշատեսակների անբաժանելի համեմունքն է: Չամանին հատուկ է C վիտամինի մեծ պարունակությունը, որն օգնում է պաշտպանվել մրսածության հիվանդություններից եւ հազից: Համեմունքը նաեւ բարերար ազդեցություն ունի մարսողության վրա եւ բացում է ախորժակը: Բուժական հատկություններից բացի, չամանն ուժգին տաքացնող ազդեցություն ունի, ուստի համեմունքը պարտադիր ընդգրկվում է գարամ մասալայի եւ կարրիի «տաք խառնուրդի» մեջ:
Կոճապղպեղ
Դեղատնային կոճապղպեղի հում կամ մշակված կոճղարմատը իրավամբ կարելի է հրաշք արմատ անվանել, որը ճաշատեսակներին յուրահատուկ բույր եւ համ է տալիս, միաժամանակ մեծ թվով հիվանդություններից է ազատում: Կոճապղպեղին այրող համ է հաղորդում գինգերոլ նյութը, որն էլ հենց ուժեղացնում է տաքության արտադրման պրոցեսը, որն ակտիվացնում է մետաբոլիզմը եւ խթանում արյան շրջանառությունը: Բարձր ջերմագենեզը ուտելիքին թույլ չի տալիս յուղով շերտավորվել, իսկ մեր մարմինը լրացուցիչ տաքութուն է ստանում:
Դարչին
Համեմունքը պատրաստվում է դարչինի ծառի չորացված կեղեւից: Այն տարբեր վիտամիններ եւ եթերայուղեր է պարունակում, որոնք դարչինին տաք եւ միաժամանակ քաղցր բուրմունք են հաղորդում, նաեւ խթանում են արյան շրջանառությունը եւ բարելավում հյուսվածքներում նյութափոխանակությունը: Այս յուրահատկության շնորհիվ դարչինի յուղը հաճախ ավելացնում են տաքացնող քսուքների մեջ, դարչինը նաեւ ավանդաբար օգտագործվում է տաք գլինտվեյն պատրաստելու համար:
Հիլ
Հիլը կոճապղպեղների ընտանիքին է պատկանում։ Զարմանալի չէ, որ այն, խոհարարությունից բացի, օգտագործվում է նաեւ բժշկական նպատակներով: Հիլի սերմերը մինչեւ 8 տոկոս բավականին բարդ կազմով եթերային յուղեր են պարունակում: Համեմունքը հենց դրանց համակցությանն է պարտական իր սուր եւ քացրավուն համի, նաեւ ամբողջ օրգանիզմի վրա տաքացնող ներգործության համար:
Կայենյան պղպեղ
Այս համեմունքի մի պտղունցը կարող է փոխել ճաշատեսակի ամբողջ համային փունջը՝ նրա համը այրող դարձնելով: Այս պղպեղի հիմնական ակտիվ բաղադրիչը կապսաիցինն է:
Մեխակ
Մեխակը սովորաբար ավելացնում են ճաշատեսակների եւ թթուների մեջ այրող համը սաստկացնելու համար: Այն հարուստ է В խմբի վիտամիններով, ասկորբինաթթվով, մակրո եւ միկրոտարրերով եւ եթերային յուղերով: Այս բոլոր նյութերի համադրությունը մեխակին մի շարք բուժական հատկություններ է տալիս, որոնք լավացնում են մարսողությունը, պաշտպանում են մրսածությունից եւ ցուրտ եղանակին մարմինը տաքացնում են:
Մշկընկույզ
Մշկընկույզի օգտակար հատկությունները պայպմանավորված են տարբեր վիտամինների, մակրո եւ միկրոտարրերի եւ եթերային յուղերի պարունակությամբ: Դրանց շնորհիվ մշկընկույզը ոչ միայն կարող է ճաշատեսակներին հագեցած սուր համ տալ, այլ նաեւ ամրացնել իմունիտետը, ուժեղացնել թուլացած իմունիտետը եւ պայքարել բորբոքումների դեմ: Այն ուժեղ խթանող ազդեցություն ունի սիրտ-անոթային համակարգի եւ արյան շրջանառության վրա, այդ պատճառով ներսից հրաշալի տաքացնում է:
Աղբյուրը՝ Otvetnavse.com
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
21:19, 23 ապրիլի
Ֆարել Ուիլյամի առաջին թվային իրը՝ Louis Vuitton-ի հավաքածուից, արժե ավելի քան 8000 դոլար20:19, 23 ապրիլի
Նանուլը նշում է 14-ամյակը. երգչուհու տոնական ֆոտոշարքը19:25, 23 ապրիլի
Կոմպոզիտոր Շառլ Ազնավուր․ շանսոնյեի հարյուրամյակի առթիվ16:22, 23 ապրիլի
Դեւիդ Լինչը Salone del Mobile-ում ներկայացրել է «Մտորումների սենյակը» ինստալյացիան15:13, 23 ապրիլի
Նոր մանրամասներ Քենեդի եղբայրների հետ Մերիլին Մոնրոյի սիրավեպի եւ նրա կյանքի վերջին օրվա մասին14:17, 23 ապրիլի
Microsoft-ը Լեոնարդո դա Վինչիի Մոնա Լիզային «ստիպել է» ռեփ կարդալ13:34, 23 ապրիլի
Christie's-ն աճուրդի կհանի Վիվիեն Վեսթվուդի անձնական զգեստապահարանը12:30, 23 ապրիլի
Սելին Դիոնը պատմել է իր հազվագյուտ հիվանդության դեմ պայքարի մասին11:54, 23 ապրիլի
Քանյե Ուեսթը պատմել է, թե որ հայտնի մարդու հետ են պատրաստ ինքն ու իր կինը՝ Բիանկա Սենսորին, համատեղ սեքսով զբաղվել11:18, 23 ապրիլի
Պտուղը ծառից հեռու չի ընկնում. Քեթրին Զետա-Ջոնսի դուստրն իր 21-ամյակը նշել է մայրիկի՝ 25 տարի առաջվա զգեստով10:16, 23 ապրիլի
Բրիթնի Սփիրսի «կեղտոտ պարը»09:00, 23 ապրիլի
ԱՊՐԻԼԻ 23-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ