Չաման
Չամանը կամ զիրան ուժգին սուր բույր եւ ընկուզային համ ունի: Սա արեւելյան փլավի եւ թյուրքական ժողովուրդների մսով ճաշատեսակների անբաժանելի համեմունքն է: Չամանին հատուկ է C վիտամինի մեծ պարունակությունը, որն օգնում է պաշտպանվել մրսածության հիվանդություններից եւ հազից: Համեմունքը նաեւ բարերար ազդեցություն ունի մարսողության վրա եւ բացում է ախորժակը: Բուժական հատկություններից բացի, չամանն ուժգին տաքացնող ազդեցություն ունի, ուստի համեմունքը պարտադիր ընդգրկվում է գարամ մասալայի եւ կարրիի «տաք խառնուրդի» մեջ:
Կոճապղպեղ
Դեղատնային կոճապղպեղի հում կամ մշակված կոճղարմատը իրավամբ կարելի է հրաշք արմատ անվանել, որը ճաշատեսակներին յուրահատուկ բույր եւ համ է տալիս, միաժամանակ մեծ թվով հիվանդություններից է ազատում: Կոճապղպեղին այրող համ է հաղորդում գինգերոլ նյութը, որն էլ հենց ուժեղացնում է տաքության արտադրման պրոցեսը, որն ակտիվացնում է մետաբոլիզմը եւ խթանում արյան շրջանառությունը: Բարձր ջերմագենեզը ուտելիքին թույլ չի տալիս յուղով շերտավորվել, իսկ մեր մարմինը լրացուցիչ տաքութուն է ստանում:
Դարչին
Համեմունքը պատրաստվում է դարչինի ծառի չորացված կեղեւից: Այն տարբեր վիտամիններ եւ եթերայուղեր է պարունակում, որոնք դարչինին տաք եւ միաժամանակ քաղցր բուրմունք են հաղորդում, նաեւ խթանում են արյան շրջանառությունը եւ բարելավում հյուսվածքներում նյութափոխանակությունը: Այս յուրահատկության շնորհիվ դարչինի յուղը հաճախ ավելացնում են տաքացնող քսուքների մեջ, դարչինը նաեւ ավանդաբար օգտագործվում է տաք գլինտվեյն պատրաստելու համար:
Հիլ
Հիլը կոճապղպեղների ընտանիքին է պատկանում։ Զարմանալի չէ, որ այն, խոհարարությունից բացի, օգտագործվում է նաեւ բժշկական նպատակներով: Հիլի սերմերը մինչեւ 8 տոկոս բավականին բարդ կազմով եթերային յուղեր են պարունակում: Համեմունքը հենց դրանց համակցությանն է պարտական իր սուր եւ քացրավուն համի, նաեւ ամբողջ օրգանիզմի վրա տաքացնող ներգործության համար:
Կայենյան պղպեղ
Այս համեմունքի մի պտղունցը կարող է փոխել ճաշատեսակի ամբողջ համային փունջը՝ նրա համը այրող դարձնելով: Այս պղպեղի հիմնական ակտիվ բաղադրիչը կապսաիցինն է:
Մեխակ
Մեխակը սովորաբար ավելացնում են ճաշատեսակների եւ թթուների մեջ այրող համը սաստկացնելու համար: Այն հարուստ է В խմբի վիտամիններով, ասկորբինաթթվով, մակրո եւ միկրոտարրերով եւ եթերային յուղերով: Այս բոլոր նյութերի համադրությունը մեխակին մի շարք բուժական հատկություններ է տալիս, որոնք լավացնում են մարսողությունը, պաշտպանում են մրսածությունից եւ ցուրտ եղանակին մարմինը տաքացնում են:
Մշկընկույզ
Մշկընկույզի օգտակար հատկությունները պայպմանավորված են տարբեր վիտամինների, մակրո եւ միկրոտարրերի եւ եթերային յուղերի պարունակությամբ: Դրանց շնորհիվ մշկընկույզը ոչ միայն կարող է ճաշատեսակներին հագեցած սուր համ տալ, այլ նաեւ ամրացնել իմունիտետը, ուժեղացնել թուլացած իմունիտետը եւ պայքարել բորբոքումների դեմ: Այն ուժեղ խթանող ազդեցություն ունի սիրտ-անոթային համակարգի եւ արյան շրջանառության վրա, այդ պատճառով ներսից հրաշալի տաքացնում է:
Աղբյուրը՝ Otvetnavse.com
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
23:16, 25 ապրիլի
Miu Miu-ն դարձել է մոլորակի ամենահայտնի ապրանքանիշը22:19, 25 ապրիլի
Առնոլդ Շվարցենեգերը` Սիլվեստր Ստալոնեի յուրահատուկ ոճի որոշ նրբությունների մասին21:31, 25 ապրիլի
LVMH-ն ավելի շատ դիզայներական ապրանքներ է արտահանում, քան Ֆրանսիան՝ գինի20:20, 25 ապրիլի
Մարկ Ցուկերբերգն ապացուցում է, որ մորուքով տղամարդիկ ավելի գրավիչ են19:27, 25 ապրիլի
Ասիայի ամենահարուստ մարդու որդին շրջում է 1 միլիոն դոլար արժողությամբ Ferrari-ով՝ անվտանգության շարասյան ուղեկցությամբ16:36, 25 ապրիլի
Գուստավ Կլիմտի՝ 100 տարի կորած համարվող նկարն աճուրդում վաճառվել է 30 միլիոն եվրոյով15:22, 25 ապրիլի
Ջենիֆեր Լոպեսը ցուցադրել է Hermes-ի հազվագյուտ Birkin պայուսակը, որն արժե ավելի քան 400,000 դոլար15:05, 25 ապրիլի
Ջազի միջազգային օրը՝ Երեւանում14:55, 25 ապրիլի
Էդի Մերֆիի առաջիկա ֆիլմերից մեկը հետաքննության կենտրոնում է հայտնվել նկարահանման հրապարակում տեղի ունեցած խնդիրների պատճառով14:36, 25 ապրիլի
Իրինա Շեյքը նոր տղամարդ է փնտրում13:15, 25 ապրիլի
Լիլիթ Հովհաննիսյանը հայտնել է, որ իր վերջին տեսահոլովակի զգեստն ինքն է հեղինակել (ֆոտո)12:41, 25 ապրիլի
Քիմ Քարդաշյանը խոստովանել է, որ իր մասին որոշ լուրեր իրականում համապատասխանում են իրականությանը