Էմմա Մկրտչյանը` մանկության վառ հուշերի, Երեւանում բնակվելու եւ իր սիրտը կոտրելու մասին

Գոհար Հարությունյանը` մանկության, հայրիկի բացի եւ 16 տարեկանում նշանադրությունը չեղարկելու մասին

«Խորոտիկ-մորոտիկ»․ Սոֆի Մխեյանը՝ իր նոր տեսահոլովակի մասին

«Չէի կարողանում պատկերացնել, որ մայրս չկա». Աղաս Մանուկյանը` իր մեծ կորստի եւ անցած ճանապարհի մասին

BACKSTAGE. Ինչպես են անցել «Սիրուն Սոնայի» վերջին նկարահանումները

«Հորս վերաբերմունքը փոխվեց իմ հանդեպ»․ Վիկտորիա Սահակյանը՝ դիպլոմ չստանալու եւ չստացված սիրո մասին

Ինչպես են ընթացել Արամեի նոր տեսահոլովակի նկարահանումները քաղաքից դուրս

Ամենամեծ կորուստը, կյանքի նպատակը եւ ծնողների խորհուրդը․ Բլից հարցեր Ժաննա Բուտուլյանի հետ

Լիա Զախարյանը՝ հայկական շոուբիզնեսի ամենահմայիչ մարդու, ամենամեծ կորստի և առօրյայի մասին․ ԲԼԻՑ ՀԱՐՑԵՐ

Քրիստինե Պեպելյանը՝ իր նոր նախագծի եւ որդու՝ Արեգի մասին

Քիմ Քարդաշյանի 60 մլն դոլորանոց առանձնատունը

Մանուկ Ալեքսանյանը՝ սեզոնի թրենդների, հակաթրենդների եւ Pillow Challenge-ի մասին

Մարիամ Ալեքսանյանը՝ մոլերից մեկում խայտառակ լինելու եւ ամուսնության հարցից խուսափելու մասին․ ԲԼԻՑ ՀԱՐՑԵՐ

Մանկության ամենավառ հուշից մինչեւ զավեշտալի սիրո խոստովանությունը․ բլից հարցեր՝ Դիանա Տոռեսի հետ

Մատնահարդարման 5 տարածված միֆեր

90-ականներին ծնողներս թույլ չեն տվել, որ ես ու քույրս մտածենեք տան հոգսերի մասին»․ Իրինա Թովմասյան

5 խորհուրդ առողջ մազեր ունենալու համար. Ջեք Թեքեյան

BACKSTAGE. Գոշը, Քրիստինա Եղոյանը, Լիանա Վանոյանը, Արուս Տիգրանյանը եւ այլ դերասաններ` «Կինստարգրամ» նոր սիթքոմում (ֆոտո/վիդեո)

Ռեստորանային բիզնեսի նրբագեղ հրամանատարները․ Վարդանուշ Պետրոսյան

15:49, 18 մարտի

Ո՞վ, եթե ոչ կինը կապահովի մեր կյանքի համն ու հոտը։ Ռեստորանային բիզնեսում կին-ղեկավարներն այդքան էլ շատ չեն, եւ հենց այդ պատճառով նրանց պատմություններն ավելի վառ են ու մոտիվացնող։

NEWS.am-ը ներկայացնում է նոր շարք հատուկ տոնական խորագրի ներքո՝ «Նրբագեղ հրամանատարները․ կանայք ռեստորանային բիզնեսում», որի շրջանակներում Երեւանի կին-ռեստորանատերերը կկիսեն իրենց մտքերով, կխոսեն Հայաստանի ամենադինամիկ զարգացող եւ հետաքրքիր ոլորտներից մեկի մասին։

Մեր հաջորդ հրամանատարն է Վարդանուշ Պետրոսյանը՝ «Ինգրեդիենտ», «Ափսե» առողջ սննդի կոնցեպտուալ ռեստորանային նախագծերի հիմնադիրն ու ղեկավարը։  

Կրթություն․ Երեւանի Մ․Հերացու անվ․ Պետական Բժշկական Համալսարանի բուժական ֆակուլտետ, օրդինատուրա՝ «Գաստրոէնտերոլոգիա» մասնագիտացում; Սննդաբանի նեղ մասնագիտացում՝ ՌԴ ԳԱ Սննդի Ինստիտուտ; Սերտիֆիկացում ու շարունակական մասնագիտական կրթություն է ստացել ԱՄՆ եւ Եվրոպայի տարբեր երկրներում։

Երբեւէ ռեստորանատեր դառնալու ցանկություն չեմ ունեցել, ուղղակի այդպես ստացվեց։

Այժմ էլ ես աշխատում եմ որպես սննդաբան, իսկ մեր ռեստորանը սննդաբանական գործունեությանս շարունակությունն է․ ապացուցվեց, որ առողջ սնունդը նաեւ համեղ է (ծիծաղում է – խմբ․)։

Այո՛, մենք առաջինն էինք առողջ սննդի կոնցեպտի շրջանակներում, սակայն նույնիսկ մտերիմները շատ սկեպտիկ էին տրամադրված, ասում էին, որ այս գաղափարը լավ չի զարգանա եւ ապագա չունի։ Սակայն մեր հաջողված փորձը խթան հանդիսացավ քաղաքում այլ առողջ սննդի կետերի բացման, ինչը կարելի է համարել մեր հաջողությունը։

Կարծում եմ՝ մեր թիմը լուրջ ավանդ ունի այն հարցում, որ այսօր մարդիկ սկսել են ավելի ուշադիր եւ ընտրողաբար վերաբերվել ափսեի պարունակությանը։ Ինչ-որ չափով մեր ռեստորանները փոխել են Երեւանի գաստրո-կյանքի դիմագիծը։

Մեր նախագծերի նպատակն էր շարունակել առողջ սննդի ամենօրյա առաքումները, բայց ստացվեց, որ Երեւանում բացվեցին իրենց կոնցեպտով նախադեպը չունեցող ռեստորաններ (ծիծաղում է – խմբ․)։

Այսօր սննդի մասին խորհուրդներ տալիս են բոլորը՝ գաստրո-ոլորտը չափազանց նորաձեւ է։ Սակայն հիմնական կրթության, գիտելիքների եւ փորձի բացակայության դեպքում դա հաճախ բերում է տխուր հետեւանքների։

Իմ մասնագիտությունը օգնում է հասկանալ՝ ինչ է պետք շուկային ու կրթել մարդկանց:

Արդյոք դժվա՞ր է լինել առողջ սնունդի գաղափարակիր ու տարածող երեւանյան ռեստորանային անց ու դարձում։ Ընդհանրապես առաջին լինելը հեշտ չի, բայց դա ինձ երբեւէ չի խանգարում։ Ինձ ավելի դժվար է երևի երկրորդը լինել․․․

Երեւանում ռեստորանների մակարդակն ու թիվը աճում է ավելի արագ, քան խոհարարների թիվը, եւ այսօր գտնել լավ խոհարար, ցավոք, շատ դժվար խնդիր է։ Էլ չասեմ, որ գտնել կրթված, դպրոց անցած խոհարար գրեթե անհնար է։ Հիմնականում ռեստորատորները շեֆերին իրենք են կրթում ու «թրծում»։

Մեր ռեստորաններում շատ խոհարարներ են աշխատել։ Մեզ համար շեֆը մեր գաղափարների կրողն է ու հանրությանը միշտ երևացող մի կերպար՝ բազմաթիվ վարպետաց դասեր տալուց մինչեւ հաճախորդների հետ շփվելը։

Խոհարարի մասնագիտությունը Հայաստանում այսօր վերելք է ապրում, իսկ մասնագիտացված խոհարարները՝ հաշված են։ Պահանջարկը առաջարկից առաջ է ընկել։

Խոհարարներին կրթել, հղկել, առաջին պլան բերել է պետք։ Ռեստորանային ոլորտի շարժիչ ուժերից մեկը հենց նրանք են։

Լավ խոհարարը միշտ լավ վարձատրվող աշխատանք կգտնի։ Իհարկե, երիտասարդների համար դա հրաշալի մոտիվացիա է խոհարար դառնալու, բայց նաեւ պետք է սիրել, այս գործը մեծ նվիրում է պահանջում։

Մինչեւ հիմա երազում եմ կարմրաթուշ, բարձրահասակ, եռանդուն,  ստեղծագործ-կազմակերպիչ խոհարարի մասին։ 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում






  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել
  • Հարցում
«Եվրատեսիլ 2019». ձեզ դո՞ւր է գալիս Սրբուկի մրցութային «Walking out» երգը
Այո
Ոչ