Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք կկարողանայի՞ք պատասխանել այս հարցերին

Pop NEWS. Շաբաթվա ամենաքննարկված իրադարձությունները

Սիրո տոնը՝ Սիրուշոյի հետ. բացառիկ կադրեր՝ երգչուհու համերգից, որի տոմսերն անմիջապես սպառվել էին

Տիհանա Vibes. փեսացուն հյուսիսից եւ Տրնդեզի խարույկի բոցերը

Kinodaran-ի՝ մեծ աղմուկ հանած «Սուրբը» սերիալը նոր իրականություն է սահմանում Հայաստանում

«2024-ին, վերջապես, կամուսնանանք». Գևորգ Մկրտչյան

Ռեստորանային բիզնեսի նրբագեղ հրամանատարները․ Վարդանուշ Պետրոսյան

15:49, 18 մարտի

Ո՞վ, եթե ոչ կինը կապահովի մեր կյանքի համն ու հոտը։ Ռեստորանային բիզնեսում կին-ղեկավարներն այդքան էլ շատ չեն, եւ հենց այդ պատճառով նրանց պատմություններն ավելի վառ են ու մոտիվացնող։

NEWS.am-ը ներկայացնում է նոր շարք հատուկ տոնական խորագրի ներքո՝ «Նրբագեղ հրամանատարները․ կանայք ռեստորանային բիզնեսում», որի շրջանակներում Երեւանի կին-ռեստորանատերերը կկիսեն իրենց մտքերով, կխոսեն Հայաստանի ամենադինամիկ զարգացող եւ հետաքրքիր ոլորտներից մեկի մասին։

Մեր հաջորդ հրամանատարն է Վարդանուշ Պետրոսյանը՝ «Ինգրեդիենտ», «Ափսե» առողջ սննդի կոնցեպտուալ ռեստորանային նախագծերի հիմնադիրն ու ղեկավարը։  

Կրթություն․ Երեւանի Մ․Հերացու անվ․ Պետական Բժշկական Համալսարանի բուժական ֆակուլտետ, օրդինատուրա՝ «Գաստրոէնտերոլոգիա» մասնագիտացում; Սննդաբանի նեղ մասնագիտացում՝ ՌԴ ԳԱ Սննդի Ինստիտուտ; Սերտիֆիկացում ու շարունակական մասնագիտական կրթություն է ստացել ԱՄՆ եւ Եվրոպայի տարբեր երկրներում։

Երբեւէ ռեստորանատեր դառնալու ցանկություն չեմ ունեցել, ուղղակի այդպես ստացվեց։

Այժմ էլ ես աշխատում եմ որպես սննդաբան, իսկ մեր ռեստորանը սննդաբանական գործունեությանս շարունակությունն է․ ապացուցվեց, որ առողջ սնունդը նաեւ համեղ է (ծիծաղում է – խմբ․)։

Այո՛, մենք առաջինն էինք առողջ սննդի կոնցեպտի շրջանակներում, սակայն նույնիսկ մտերիմները շատ սկեպտիկ էին տրամադրված, ասում էին, որ այս գաղափարը լավ չի զարգանա եւ ապագա չունի։ Սակայն մեր հաջողված փորձը խթան հանդիսացավ քաղաքում այլ առողջ սննդի կետերի բացման, ինչը կարելի է համարել մեր հաջողությունը։

Կարծում եմ՝ մեր թիմը լուրջ ավանդ ունի այն հարցում, որ այսօր մարդիկ սկսել են ավելի ուշադիր եւ ընտրողաբար վերաբերվել ափսեի պարունակությանը։ Ինչ-որ չափով մեր ռեստորանները փոխել են Երեւանի գաստրո-կյանքի դիմագիծը։

Մեր նախագծերի նպատակն էր շարունակել առողջ սննդի ամենօրյա առաքումները, բայց ստացվեց, որ Երեւանում բացվեցին իրենց կոնցեպտով նախադեպը չունեցող ռեստորաններ (ծիծաղում է – խմբ․)։

Այսօր սննդի մասին խորհուրդներ տալիս են բոլորը՝ գաստրո-ոլորտը չափազանց նորաձեւ է։ Սակայն հիմնական կրթության, գիտելիքների եւ փորձի բացակայության դեպքում դա հաճախ բերում է տխուր հետեւանքների։

Իմ մասնագիտությունը օգնում է հասկանալ՝ ինչ է պետք շուկային ու կրթել մարդկանց:

Արդյոք դժվա՞ր է լինել առողջ սնունդի գաղափարակիր ու տարածող երեւանյան ռեստորանային անց ու դարձում։ Ընդհանրապես առաջին լինելը հեշտ չի, բայց դա ինձ երբեւէ չի խանգարում։ Ինձ ավելի դժվար է երևի երկրորդը լինել․․․

Երեւանում ռեստորանների մակարդակն ու թիվը աճում է ավելի արագ, քան խոհարարների թիվը, եւ այսօր գտնել լավ խոհարար, ցավոք, շատ դժվար խնդիր է։ Էլ չասեմ, որ գտնել կրթված, դպրոց անցած խոհարար գրեթե անհնար է։ Հիմնականում ռեստորատորները շեֆերին իրենք են կրթում ու «թրծում»։

Մեր ռեստորաններում շատ խոհարարներ են աշխատել։ Մեզ համար շեֆը մեր գաղափարների կրողն է ու հանրությանը միշտ երևացող մի կերպար՝ բազմաթիվ վարպետաց դասեր տալուց մինչեւ հաճախորդների հետ շփվելը։

Խոհարարի մասնագիտությունը Հայաստանում այսօր վերելք է ապրում, իսկ մասնագիտացված խոհարարները՝ հաշված են։ Պահանջարկը առաջարկից առաջ է ընկել։

Խոհարարներին կրթել, հղկել, առաջին պլան բերել է պետք։ Ռեստորանային ոլորտի շարժիչ ուժերից մեկը հենց նրանք են։

Լավ խոհարարը միշտ լավ վարձատրվող աշխատանք կգտնի։ Իհարկե, երիտասարդների համար դա հրաշալի մոտիվացիա է խոհարար դառնալու, բայց նաեւ պետք է սիրել, այս գործը մեծ նվիրում է պահանջում։

Մինչեւ հիմա երազում եմ կարմրաթուշ, բարձրահասակ, եռանդուն,  ստեղծագործ-կազմակերպիչ խոհարարի մասին։ 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել