Կիզիչ շոգն ու տաք ասֆալտը խենթացնում են։ Երբ ջերմաստիճանը բարձրանում է, եւ նույնիսկ օդորակիչները սկսում են խափանվել, մեզնից շատերը մտածում են, թե ինչպես վարվել դրա հետ: Հայտնի են առաջարկություններ՝ սկսած շնչող հագուստ կրելուց մինչեւ շատ հեղուկներ խմելը: Բայց մենք կարող ենք նաեւ օգտվել մարմնի բնական կարգավորիչ համակարգերից: Ահա այս ամառ շոգից չմահանալու մի քանի զվարճալի միջոց՝ ըստ Psychology Today-ի:
Ընտրեք տաք ըմպելիքներ, այլ ոչ թե սառը
Ասիայի եւ Հյուսիսային Աֆրիկայի բնակիչները սովոր են ամռանը թեյ խմել։ 2012 թվականի հոկտեմբերին սկանդինավյան Acta Physiologica ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրության համաձայն՝ տաք ըմպելիքներն ավելի արագ են սառեցնում օրգանիզմը, քան սառը ըմպելիքները։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ ստամոքսի ջերմային ընկալիչները զգում են ջերմությունը, այնուհետեւ արագորեն մեծացնում են քրտինքի արտադրությունը մարմնում՝ դրանով իսկ ավելի արագ նվազեցնելով մաշկի ջերմաստիճանը: Այս հնարքը լավագույնս աշխատում է շոգ, բայց չոր պայմաններում՝ սահմանափակ խոնավությամբ, քանի որ քրտինքն ամբողջությամբ գոլորշիանում է:
Սառույց դրեք զարկերակային կետերին
Լցրեք սառը ջուր կամ սառը կոմպրես կիրառեք այն վայրերում, որտեղ դուք հեշտությամբ կարող եք զարկերակ զգալ, օրինակ՝ պարանոցը, դաստակները, արմունկների ներսը կամ քունքերը: Քանի որ այս կետերում երակներն ավելի մոտ են մաշկին, մաշկի միջով հոսող արյունն ավելի արդյունավետ կերպով սառչում է:
Քայլեք ոտաբոբիկ
Օգտվեք ձեր ոտքերի տակի հատուկ արյունատար անոթներից: Ջերմաստիճանի վերահսկման գործում հսկայական դեր են խաղում անոթները, որոնք կոչվում են զարկերակային անաստոմոզներ (АВА): Այսպիսով, հանգիստ նստեք եւ հանգստացեք առանց գուլպաների կամ կոշիկների, կամ սուզվեք լողավազանում՝ անմիջապես զովանալու համար:
Կրճատեք սպիտակուցի ընդունումը
Սպիտակուցներն ավելի դժվար են մարսվում, քան ածխաջրերը, ուստի մարմինն ավելի շատ էներգիա է ծախսում դրանք քայքայելու համար: Էներգիան վերածվում է ջերմության (թերմոգենեզ)։ Մարդու մաշկի ջերմաստիճանը բարձրանում է միջինը 2°C-ով սպիտակուցներով հարուստ սնունդ ուտելուց հետո։
Ավելի շատ մրգեր ու բանջարեղեն կերեք
Մրգերն ու բանջարեղենը շատ հեշտ են մարսվում։ Դրանք նաեւ մեծ քանակությամբ ջուր են պարունակում եւ մարմնի հեղուկի աղբյուր են, որը կարող է վերածվել քրտինքի: Բարձրացրեք սեխի, խնձորի, վարունգի, լոլիկի, հազարի եւ այլ մրգերի ու բանջարեղենի օգտագործումը, որոնք ունեն բարձր ջրի պարունակություն:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
22:09, 9 մայիսի
Սալվադոր Դալին եւ նրա լեգենդար բեղերը21:23, 9 մայիսի
Բուրջ Խալիֆան աշխարհի ամենաբարձրահասակի տիտղոսը կզիջի Սաուդյան Արաբիայի Ջիդդա աշտարակին20:16, 9 մայիսի
Շառլ Ազնավուրի սիրավեպերը․ շանսոնյեի հարյուրամյակին19:05, 9 մայիսի
«Վայ քու… կամ փարթամ կակտուսը». ֆիլմի պրեմիերան ու «կանաչ» գորգը (ֆոտո)18:31, 9 մայիսի
Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է17:38, 9 մայիսի
Հայտնի երաժիշտ եւ մշակութային քննադատ Միխայիլ Կազինիկն առաջին անգամ համերգներով հանդես է գալիս Երեւանում16:03, 9 մայիսի
Հայաստան կատարած ուղեւորությունից հետո Թամլին Քուրինիը ճանաչվել է «Խմիչքի թեմայով տարվա հեղինակ»15:36, 9 մայիսի
«Լադանիվա»-ն այսօր ելույթ կունենա «Եվրատեսիլ 2024»-ի երկրորդ կիսաեզրափակչին․ ի՞նչ է լինելու բեմում15:26, 9 մայիսի
Ռոբերտ Դե Նիրոյին նվիրված առաջին փառատոնը տեղի կունենա Նյու Յորքում14:34, 9 մայիսի
Կիանու Ռիվզը ցանկանում է նկարահանել «Արագություն» ֆիլմի երրորդ մասը՝ Սանդրա Բուլոքի մասնակցությամբ13:23, 9 մայիսի
Շակիրան մեծ հաղթանակ է տարել Իսպանիայում իր հարկերի վերաբերյալ երկրորդ հետաքննության ընթացքում12:50, 9 մայիսի
Շեքսպիրի «անտեսված» կերպարը՝ յուրովի մեկնաբանությամբ. Արա Երնջակյանը ներկայացրեց «Հորացիոյի գաղտնիքը» գիրքը