Կիզիչ շոգն ու տաք ասֆալտը խենթացնում են։ Երբ ջերմաստիճանը բարձրանում է, եւ նույնիսկ օդորակիչները սկսում են խափանվել, մեզնից շատերը մտածում են, թե ինչպես վարվել դրա հետ: Հայտնի են առաջարկություններ՝ սկսած շնչող հագուստ կրելուց մինչեւ շատ հեղուկներ խմելը: Բայց մենք կարող ենք նաեւ օգտվել մարմնի բնական կարգավորիչ համակարգերից: Ահա այս ամառ շոգից չմահանալու մի քանի զվարճալի միջոց՝ ըստ Psychology Today-ի:
Ընտրեք տաք ըմպելիքներ, այլ ոչ թե սառը
Ասիայի եւ Հյուսիսային Աֆրիկայի բնակիչները սովոր են ամռանը թեյ խմել։ 2012 թվականի հոկտեմբերին սկանդինավյան Acta Physiologica ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրության համաձայն՝ տաք ըմպելիքներն ավելի արագ են սառեցնում օրգանիզմը, քան սառը ըմպելիքները։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ ստամոքսի ջերմային ընկալիչները զգում են ջերմությունը, այնուհետեւ արագորեն մեծացնում են քրտինքի արտադրությունը մարմնում՝ դրանով իսկ ավելի արագ նվազեցնելով մաշկի ջերմաստիճանը: Այս հնարքը լավագույնս աշխատում է շոգ, բայց չոր պայմաններում՝ սահմանափակ խոնավությամբ, քանի որ քրտինքն ամբողջությամբ գոլորշիանում է:
Սառույց դրեք զարկերակային կետերին
Լցրեք սառը ջուր կամ սառը կոմպրես կիրառեք այն վայրերում, որտեղ դուք հեշտությամբ կարող եք զարկերակ զգալ, օրինակ՝ պարանոցը, դաստակները, արմունկների ներսը կամ քունքերը: Քանի որ այս կետերում երակներն ավելի մոտ են մաշկին, մաշկի միջով հոսող արյունն ավելի արդյունավետ կերպով սառչում է:
Քայլեք ոտաբոբիկ
Օգտվեք ձեր ոտքերի տակի հատուկ արյունատար անոթներից: Ջերմաստիճանի վերահսկման գործում հսկայական դեր են խաղում անոթները, որոնք կոչվում են զարկերակային անաստոմոզներ (АВА): Այսպիսով, հանգիստ նստեք եւ հանգստացեք առանց գուլպաների կամ կոշիկների, կամ սուզվեք լողավազանում՝ անմիջապես զովանալու համար:
Կրճատեք սպիտակուցի ընդունումը
Սպիտակուցներն ավելի դժվար են մարսվում, քան ածխաջրերը, ուստի մարմինն ավելի շատ էներգիա է ծախսում դրանք քայքայելու համար: Էներգիան վերածվում է ջերմության (թերմոգենեզ)։ Մարդու մաշկի ջերմաստիճանը բարձրանում է միջինը 2°C-ով սպիտակուցներով հարուստ սնունդ ուտելուց հետո։
Ավելի շատ մրգեր ու բանջարեղեն կերեք
Մրգերն ու բանջարեղենը շատ հեշտ են մարսվում։ Դրանք նաեւ մեծ քանակությամբ ջուր են պարունակում եւ մարմնի հեղուկի աղբյուր են, որը կարող է վերածվել քրտինքի: Բարձրացրեք սեխի, խնձորի, վարունգի, լոլիկի, հազարի եւ այլ մրգերի ու բանջարեղենի օգտագործումը, որոնք ունեն բարձր ջրի պարունակություն:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
18:33, 5 մայիսի
Տարօրինակ կանոններ, որոնց պետք է հետեւեն Met Gala-ի մասնակիցները16:18, 5 մայիսի
Լորեն Սանչեսին Met Gala-ի համար հանդերձանք ընտրելիս կօգնի հենց ինքը՝ Աննա Վինտուրը14:02, 5 մայիսի
Ջենիֆեր Լոպեսն իրեն «չհասկացված» է զգում՝ ինստագրամհան ատելության պատճառով12:15, 5 մայիսի
Շերոն Սթոունի որդին գնում է մոր՝ դերասանական հետքերով11:39, 5 մայիսի
«ԴԴՏ» կուլտային խմբի մեծ համերգը՝ Երեւանում10:30, 5 մայիսի
Մադոննան կրքոտ համբուրել է պարուհուն՝ Բրազիլիայում իր Celebration շրջագայության փորձի ժամանակ09:00, 5 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 5-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ20:20, 4 մայիսի
Գուրգեն Դաբաղյանի 3-ամյա դուստրը եւս միացել է TikTok-ում ամենատարածված հնդկական թրենդին (VIDEO)19:30, 4 մայիսի
Հարաբերությունների խորհրդատուն բացահայտել է երկու բան, որոնք կանայք երբեք չպետք է անեն17:23, 4 մայիսի
Հյու Ջեքմանը եւ Ջոդի Քոմերը կնկարահանվեն «Ռոբին Հուդի մահը» ֆիլմի գլխավոր դերերում15:06, 4 մայիսի
Դերասանուհի Թիֆանի Հադիշը ցանկանում էր սեքսով զբաղվել Հենրի Քավիլի հետ, սակայն նրա հետ հանդիպելուց հետո մտափոխվել է13:29, 4 մայիսի
Քեւին Սփեյսի. նոր վավերագրական ֆիլմում 10 տղամարդ «անհոգի հրեշին» մեղադրում են սեռական ոտնձգության մեջ