Կիզիչ շոգն ու տաք ասֆալտը խենթացնում են։ Երբ ջերմաստիճանը բարձրանում է, եւ նույնիսկ օդորակիչները սկսում են խափանվել, մեզնից շատերը մտածում են, թե ինչպես վարվել դրա հետ: Հայտնի են առաջարկություններ՝ սկսած շնչող հագուստ կրելուց մինչեւ շատ հեղուկներ խմելը: Բայց մենք կարող ենք նաեւ օգտվել մարմնի բնական կարգավորիչ համակարգերից: Ահա այս ամառ շոգից չմահանալու մի քանի զվարճալի միջոց՝ ըստ Psychology Today-ի:
Ընտրեք տաք ըմպելիքներ, այլ ոչ թե սառը
Ասիայի եւ Հյուսիսային Աֆրիկայի բնակիչները սովոր են ամռանը թեյ խմել։ 2012 թվականի հոկտեմբերին սկանդինավյան Acta Physiologica ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրության համաձայն՝ տաք ըմպելիքներն ավելի արագ են սառեցնում օրգանիզմը, քան սառը ըմպելիքները։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ ստամոքսի ջերմային ընկալիչները զգում են ջերմությունը, այնուհետեւ արագորեն մեծացնում են քրտինքի արտադրությունը մարմնում՝ դրանով իսկ ավելի արագ նվազեցնելով մաշկի ջերմաստիճանը: Այս հնարքը լավագույնս աշխատում է շոգ, բայց չոր պայմաններում՝ սահմանափակ խոնավությամբ, քանի որ քրտինքն ամբողջությամբ գոլորշիանում է:
Սառույց դրեք զարկերակային կետերին
Լցրեք սառը ջուր կամ սառը կոմպրես կիրառեք այն վայրերում, որտեղ դուք հեշտությամբ կարող եք զարկերակ զգալ, օրինակ՝ պարանոցը, դաստակները, արմունկների ներսը կամ քունքերը: Քանի որ այս կետերում երակներն ավելի մոտ են մաշկին, մաշկի միջով հոսող արյունն ավելի արդյունավետ կերպով սառչում է:
Քայլեք ոտաբոբիկ
Օգտվեք ձեր ոտքերի տակի հատուկ արյունատար անոթներից: Ջերմաստիճանի վերահսկման գործում հսկայական դեր են խաղում անոթները, որոնք կոչվում են զարկերակային անաստոմոզներ (АВА): Այսպիսով, հանգիստ նստեք եւ հանգստացեք առանց գուլպաների կամ կոշիկների, կամ սուզվեք լողավազանում՝ անմիջապես զովանալու համար:
Կրճատեք սպիտակուցի ընդունումը
Սպիտակուցներն ավելի դժվար են մարսվում, քան ածխաջրերը, ուստի մարմինն ավելի շատ էներգիա է ծախսում դրանք քայքայելու համար: Էներգիան վերածվում է ջերմության (թերմոգենեզ)։ Մարդու մաշկի ջերմաստիճանը բարձրանում է միջինը 2°C-ով սպիտակուցներով հարուստ սնունդ ուտելուց հետո։
Ավելի շատ մրգեր ու բանջարեղեն կերեք
Մրգերն ու բանջարեղենը շատ հեշտ են մարսվում։ Դրանք նաեւ մեծ քանակությամբ ջուր են պարունակում եւ մարմնի հեղուկի աղբյուր են, որը կարող է վերածվել քրտինքի: Բարձրացրեք սեխի, խնձորի, վարունգի, լոլիկի, հազարի եւ այլ մրգերի ու բանջարեղենի օգտագործումը, որոնք ունեն բարձր ջրի պարունակություն:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
11:18, 9 մայիսի
Քլոե Քարդաշյանը պատմել է, թե ինչպես է նիհարել 36 կիլոգրամով10:55, 9 մայիսի
Քիմ Քարդաշյանը «կոտրված Margiela տիկնիկի» դերում10:22, 9 մայիսի
Քրիս Ջենները հայտնել է, որ ուռուցք ունի09:00, 9 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 9-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ23:18, 8 մայիսի
Շամպայն, 24 կարատանոց ոսկուց խնամքի միջոցներ եւ 100,000 դոլարի շքեղություն. հանգստացեք Դուբայի լավագույն հանգստավայրում22:24, 8 մայիսի
Մայքլ Դուգլասը համեմատել է սեքսուալ տեսարանների նկարահանումները իր ծաղկման ժամանակների հետ. «Ես անցել եմ այն տարիքից, երբ պետք է անհանգստանայի»21:11, 8 մայիսի
Աշխարհի նախկին ամենահարուստ մարդը` Ուորեն Բաֆեթ. «Հաջողությունը փողի մեջ չէ, այլ նրանում է, որ սիրված լինեք նրանց կողմից, ում ցանկանում եք սիրել»20:26, 8 մայիսի
Սիլվեստր Ստալոնեի ժամացույցները կհայտնվեն աճուրդում, այդ թվում՝ նրա հավաքածուի «սուրբ գրաալը»19:27, 8 մայիսի
Նյու Յորքի Times Square-ը գլխավորում է աշխարհի ամենավատ զբոսաշրջային վայրերի ցուցակը17:13, 8 մայիսի
Ռուսաստանում բանակցություններ են ընթանում այնտեղ Քանյե Ուեսթի համերգը կազմակերպելու շուրջ16:32, 8 մայիսի
Հիսուս Քրիստոսի մանկության մասին սարսափ ֆիլմ կնկարահանվի15:11, 8 մայիսի
Քլոե Քարդաշյանը պատմել է այն խնդիրների մասին, որոնց բախվել է որդու՝ Թաթումի ծնվելուց հետո