Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

Wine Enthusiast․ Խաղողի 9 տեսակ, որոնք կօգնեն ձեզ հասկանալ հայկական գինին

19:09, 13 հունվարի

Wine Enthusiast պորտալը հոդված է նվիրել հայկական խաղողի տեսակներին, որը կօգնի ձեզ հասկանալ հայկական գինին։ Ըստ հեղինակի՝ հայկական գինին իսկապես հասկանալու համար արժե սկսել հետեւյալ տեղական սորտերից։

Սպիտակ խաղող

Ոսկեհատ

Ոսկեհատը, որը հայտնի է որպես հայկական խաղողի սորտերի թագուհի, աճեցվել է ավելի քան 3000 տարի, ամենից հաճախ Արագածոտնի զով, անտառապատ մարզում եւ Վայոց ձորի լեռնաշխարհում:

Ոսկեհատը հայտնի է իր երկարակեցությամբ եւ անկանխատեսելի կլիմայական պայմաններին դիմակայելու ունակությամբ, ինչը՝ շնորհիվ իր հաստ մաշկի ու դիմացկուն խաղողի վազի: Այս առանձնահատկությունների պատճառով գինեգործարանները սկսում են խաղողը դիտարկել որպես տարածաշրջանի ապագա՝ գլոբալ տաքացումների պայմաններում։ 

Կախված աճելու սեզոնից կամ գինեգործական մշակումից՝ խաղողը կարող է այնպես ձեւավորվել, որ գինուն հաղորդի բուսական ու լայմի բույրեր, կամ՝սպիտակ ծաղիկների եւ մեղրամոմի ավելի հարուստ արեւադարձային նոտաներ:

«Ես գնահատում եմ Ոսկեհատը Շենին Բլանի հետ իր նմանության համար»,- ասում է Դանիա Դեգենը՝ Վաշինգտոնի Meli-ի գինու տնօրենը: «Խաղողի երկու տեսակներն էլ համատեղում են ծաղկային բույրերը չափավոր թթվայնության եւ ամբողջականության հետ: Ինչպես Շենին Բլանի դեպքում, դրա թթվայնությունը եւ բաղադրությունը դարձնում են այն հրաշալի սորտ՝ փրփրուն գինիների տեսականու մեջ: Հայաստանը Ոսկեհատից պատրաստում է լավագույն փրփրուն գինիներից մի քանիսը»:

Խաթուն

Չիկագոյում «Գալիթ» խմիչքների տնօրեն Սքոթ Սթրոմերը Խաթունին նկարագրում է որպես «շատ թթվային»: Խաթունը, որն ունի դեղնականաչավուն երանգ եւ գրեթե անգույն հյութ, հայտնի է կիտրոնի, ալպիական ծաղիկների եւ արքայախնձորի տտիպ նոտաներով: 

Կանգուն

Կանգունը ծագել է խորհրդային տարիներին եւ հատուկ ստեղծվել է կոնյակի արտադրության համար։ Սա խաղողի երեք սորտերի արդյունք է. սկզբում այն ​​խաչվել է ուկրաինական Սուխոլիմանսկի բելի եւ վրացական Ռկացիտելի սորտերի հետ, այնուհետեւ՝ Շարդոնեի հետ։ Այն լավ արմատավորվել է հայկական տերուարում եւ օգտագործվում է սպիտակ ու փրփրուն գինիների արտադրության համար։ Սպասեք բաց ծղոտի գույնի, թարմության եւ մեղրի, վայրի ծաղիկների ու սերկեւիլի նոտաների:

Գառան Դմակ

Սպիտակ խաղողի տեսակը, որն առավել հաճախ հանդիպում է Արարատի մարզում, աճեցվում է Հայաստանի կավե եւ անապատային հողերի վրա։ Այն հայտնի է իր բուսական եւ հասուն տանձի հատկություններով, թեեւ Ստրոմերն այն համեմատում է ավելի ֆրանսիական բնույթի մի բանի հետ: «Ես ուզում եմ, որ սա լինի 2024 թվականի Sancerre-ն»,-ասում է նա:

Կարմիր խաղող

Արենի Նուար

«Արենի Նուարը, որը հաճախ հայտնի է որպես Սեւ Արենի կամ Սեւ Մալախի, համարվում է հայկական խաղողի սորտերի հարստությունը»,-ասում է Քեմբրիջում (Մասաչուսեթս) Bonde Fine Wine Shop-ի սեփականատեր եւ օպերատոր Բերթիլ Ժան-Քրոնբերգը: «Այն աճում է Վայոց ձորի մարզում, որն ունի յուրահատուկ կլիմա՝ մեղմ ձմեռներով եւ արեւոտ օրերով, միջինը՝ 3000-ից 5900 ֆուտ բարձրության վրա: Այս տեռուարն արտացոլում է այս խաղողի սորտի առանձնահատկությունները. երիտասարդ ժամանակ դրանից ստանում են ընդգծված թթվայնությամբ, խորը եւ ինտենսիվ գույնի գինիներ՝ բալի, սեւ հաղարջի եւ սեւ պղպեղի նուրբ բույրով: Հայկական կաղնու տակառներում հնացված լինելով՝ այն դառնում է ավելի բարակ եւ թավշյա՝ ձեռք բերելով անուշաբույր բարդություն եւ կլորություն»։

«Աճելով Վայոց ձորում՝ Արենի Նուարը դառնում է ավելի բուրգունդական՝ սեւ պղպեղի հետհամով»։

Տիգրանի

Չնայած Տիգրանին հայկական ծագում ունի, դրա մի մասը գալիս է Վրաստանից։ Խաղողն իրենից ներկայացնում է վրացական խաղողի հնագույն տեսակներից մեկի՝ Սապերավիի եւ Արենի Նուարի խառնուրդ:

Այն հազվադեպ է երեւում առանձին: Խաղողը հյութալի է, քաղցր եւ թթու, խորը բնական գույնով, նուրբ կծու եւ հասուն նռան նոտաներով:

Հաղթանակ

Հաղթանակի մուգ մանուշակագույն պտուղները եւ հարուստ կարմիր հյութը այս խաղողը դարձրել են Հայաստանի ամենասիրված տեսակներից մեկը։ Այն հաճախ հանդիպում է խառնուրդների մեջ։ Մուգ գույնը համ է հաղորդում ավելի բաց խաղողին, ինչպիսին է Թոզոտը։ «Ես կարծում եմ՝ այն շատ նման է Վրաստանի Սապերավիին»,-ասում է Սթրոմերը: 

Կախեթ

Կախեթի արմատները գալիս են 4-րդ դարից, սակայն վերջին մի քանի դարերի ընթացքում խաղողը օգտագործվել է բացառապես քաղցր պորտվեյն ոճի գինիներ արտադրելու համար: Արտադրողները գիտակցում են խաղողի ներուժը. թեեւ Հախթանակն ու Արենին հարուստ են եւ դաբաղ, Կախեթը հակված է լինել մրգային եւ տեռուարային. այն թեթեւ է ու բուրավետ՝ մոշի, սեւ հաղարջի, թզի եւ սեւ պղպեղի նոտաներով: U.C. փորձագետ Դեւիսը կարծում է, որ խաղողը կապված է ֆրանսիական Carbonneau-ի հետ:

Թոզոտ

«Այս խաղողի մեջ ես մեծ պոտենցիալ եմ տեսնում»,-ասում է Պավել Վարդանյանը, ով պատրաստում է Թոզոտը Վայոց ձորի Noa Wine-ում, որը գտնվում է մարզի գլորվող սարերից մեկի գագաթին: «Դուք կարող եք Թոզոտը դարձնել էլեգանտ եւ հնացած, կարող եք այն դարձնել վարդագույն, կարող եք այն դարձնել blanc de noir»,-բացատրում է նա:

Այս խաղողը շատ թթվային է եւ թարմ, ելակի վառ նոտաներով:

Հազվադեպության պատճառով «այս օրերին այն հաճախ խառնում են հանդարտ գինու հետ, օգտագործում սեղանի գինիների, աղանդերային գինիների մեջ կամ թորում հայկական կոնյակի մեջ»,-ասում է Ժան-Քրոնբերգը: 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել