Այնքան ճշմարտություններ ասվեցին այդ օրը, որ ծրագիրը փակեցին. Արթուր Բախտամյան

Գունավոր մարդիկ, բարձր տրամադրություն. Գույների փառատոնը՝ Երեւանում

Football Fest. մրցույթներ, չելենջներ ու մարտահրավերներ

Երևանում պաշտոնապես բացվեց Armflix-ի գրասենյակը

Էսօր քշել չկա, էսօր գինու փառատոն ա

Տոտալ դրամա Երեւանում

«Ազգային երգիչ 2»-ի մեծ համերգը, Սամվելի նոր երգը, ու մասնակիցներն՝ իրենց նոր բենդի մասին (VIDEO)

Stylish Faces. Աստղիկ Սաֆարյան. «Ասել եմ՝ չեմ սիրում, ու հեռացել եմ սիրելով»

Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Golden aging: ինչու են Կարասում հնեցված գինիները թանկ

21:36, 26 մայիսի

Դարեր շարունակ հայ գինեգործները գինի էին պատրաստում ավանդական կավե ամֆորներում, որոնք անվանում էին կարաս։

Ինչո՞ւմ է կարասների արժեքը

Տասնյակ տարիներ առաջ ողջ Հայաստանում ամբողջ գյուղեր նվիրվեցին կավից կարաս ստեղծելու արվեստին։ Այս արհեստի կենտրոններից էին Արարատի մարզը, որտեղ հատկապես հայտնի էր Շահումյան գյուղը, ինչպես նաև Երևանի մերձակա փոքր բնակավայրերը, որտեղ կարմիր կավից պատրաստում էին Նորքի կարասը։ Երկրի յուրաքանչյուր անկյուն ուներ կարասի իր ուրույն ոճը, որը տարբերվում էր կավի տեսակով և ձևով. նույնիսկ այսօր դրանք հեշտությամբ ճանաչելի են:

Մեր օրերում կարաս ստեղծելու իրական վարպետներ գտնելը գրեթե անհնար է, ուստի յուրաքանչյուր հայտնաբերված կարաս անգին է։

Եվ, իհարկե, կարասի տարիքը: Հայաստանում գտնվող Արենի քարանձավում կարելի է տեսնել ամենահին կարասները, որոնք թվագրվում են մ.թ.ա. 5-րդ հազարամյակի վերջին քառորդով։ ե. եւ մ.թ.ա. 4-րդ հազարամյակի առաջին կեսը։  Սակայն, Հայաստանի տեղական գինեգործարաններում կարելի է գտնել կարասներ, որոնք շուտով կդառնան 100 տարեկան, և նրանք դեռ ակտիվորեն ներգրավված են գինու արտադրության գործընթացում՝ իրենց ժամանակակից գործընկերների կողքին:

 Գինու հնեցման փիլիսոփայությունը կարասում

Շատերի համար սրանք պարզապես կաթսաներ չեն, այլ մի ամբողջ փիլիսոփայություն: Սա գինեգործության գործընթացում նվազագույն միջամտության փիլիսոփայություն է, բացառապես բնական նյութեր օգտագործելու ցանկություն:

Կարելի է ասել, որ Կարասը գինեգործական վերածնունդ է։ Գինեգործները կարծում են, որ իրենց նախնիներն այդպես են ստեղծել գինին, և իրենք շարունակում են այդ ավանդույթը։ Ոմանց համար ամֆորաների օգտագործումը հետաքրքրաշարժ փորձ է գինեգործության ոլորտում, նորարարության ցանկություն և խաղողի ներուժը բացելու ցանկություն: Եվ, իհարկե, չպետք է մոռանալ նրանց մասին, ովքեր ցանկանում են հայտնվել նորաձեւության ալիքի վրա կամ օգտագործել ամֆորաները որպես իրենց գինիների վրա ուշադրություն գրավելու միջոց։

 Ինչպես է կարասը գործնականում օգտագործվում

 Կավե ամֆորաների օգտագործմամբ արտադրական շղթայում կան մի քանի տատանումներ:

Օրինակ, Voskevaz գինեգործարանը օգտագործում է մի տեխնոլոգիա, որտեղ գինին, լցվելով ամֆորաների մեջ, անցնում է խմորման փուլ, իսկ հետո, հանդարտվելով, անցնում է կաղնե տակառների մեջ հետագա հնեցմանը։

Zorah գինեգործարանում գտնվելու ժամանակ նրանք նախընտրում են խմորումը սկսել ցեմենտի «ձվի» մեջ, իսկ հետո գինին լցնել կարասի մեջ՝ հետագա հնեցման համար: Որոշ գինեգործներ ավելի հեռուն են գնում և օգտագործում են տերակոտա խաղողի միայն մի մասը խմորելու և հնեցնելու համար, հատկապես, երբ խոսքը վերաբերում է խաղողի մի քանի տեսակների խառնուրդ ստեղծելուն: Այս մոտեցումը մեզ թույլ է տալիս ստեղծել յուրահատուկ հատկանիշներով գինիներ՝ ընդգծելով համի բազմազանությունն ու բարդությունը։

Trinity Canyon Vineyards-ը ներդրել է իր հավատը գինեգործության ավանդական արվեստի վրա՝ օգտագործելով կարպը իր հարուստ գինիները խմորելու և թրջելու համար ամբողջ 6 ամիս: Այս երկար գործընթացը թույլ է տալիս գինուն լիովին զարգացնել իր յուրահատուկ բույրերն ու համերը՝ ստեղծելով հիացմունքի և հարգանքի արժանի խմիչք:

 Նման գինիների գները սկսվում են 13000 դրամից։ Այսօրվա ամենաթանկ գինին Zorah գինու գործարանից է, որի գինը խանութներում գերազանցում է 60 հազար դրամը։ Այս գինու համար խաղողը հավաքվում է խաղողի փոքր հողատարածքներից, որոնք կազմում են հին Արենիի տարբեր սորտերի վառ ծաղկեփունջ: Խմորումը տեղի է ունենում կոպիտ բետոնե տանկերում, վերահսկվող ջերմաստիճանում, օգտագործելով միայն բնական խմորիչները, և այնուհետև հնեցնում են տարբեր չափերի կարասներում մոտ 24 ամիս՝ մեծ, չտապակած տակառներում կարճատև հանգստի հետ՝ դաբաղը փափկացնելու համար:

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել