Հայաստանը՝ գինեգործության հնագույն ավանդույթներով և հարուստ մշակութային ժառանգությամբ երկիրը, առաջարկում է յուրահատուկ համային համադրություններ, որոնք կարող են ախորժակ բացել նույնիսկ նրբաճաշակ գուրմանների մոտ:
Այս ակնարկում մենք կդիտարկենք, թե ինչպես են տեղական խաղողի սորտերից պատրաստված հայկական գինիները ներդաշնակորեն համադրվում հայկական պանիրների հետ, և կպատմենք, թե ինչ համային զգացողություններ են տալիս այս համակցությունները և ինչու են դրանք այդքան համեղ:
Լոռի և Արենի
Լոռին նուրբ և փափուկ թեթև համով պանիր է, որը պատրաստվում է կովի կաթից։ Դրա սերուցքային հյուսվածքն ու աննշան աղիությունը հիանալի կերպով զուգորդվում են գինու հետ, որը չի ճնշի դրա նուրբ համը:
Արենին Հայաստանի ամենասիրված և հնագույն խաղողի տեսակներից է։ Այս սորտի գինին առանձնանում է հարուստ մրգային նոտաներով, փափուկ դաբաղանյութերով և երկար հետհամով:
Լոռու նուրբ համը հիանալի ներդաշնակվում է Արենիի մրգային և թեթևակի կծու նոտաների հետ։ Պանրի սերուցքայնությունն ընդգծվում է գինու փափուկ դաբաղանյութերով՝ ստեղծելով ներդաշնակ և հավասարակշռված համ։
Չանախ և Խնդոգնի
Չանախը բավականին հարուստ, աղի համով պանիր է, որն ունի խիտ հյուսվածք, ուստի ներդաշնակ համադրություն ստեղծելու համար պահանջվում է ուժեղ բնավորությամբ գինի:
Խնդոգնին խաղողի ևս մեկ եզակի տեսակ է, որն արտադրում է սև հատապտուղների հարուստ համով և բույրով գինի, համեմունքներ և թեթև դաբաղային նոտաներ:
Չանախի կարծրությունն ու աղը հիանալի կերպով փափկացնում են հատապտղային նոտաներն ու Խնդողնիի բարդ կառուցվածքը։
Չեչիլ ու Ոսկեհատ
Չեչիլը ձգվող պանիր է, որը նաև կոչվում է «թել»։ Դրա համը հիշեցնում է երիտասարդ պանիր՝ թեթև աղիությամբ և թթվայնությամբ։
Ոսկեհատը սպիտակ խաղողի տեսակ է, որից արտադրվում են անուշաբույր և թարմ գինիներ՝ ցիտրուսների, ծաղիկների և մեղրի նոտաներով:
Չեչիլի թարմությունն ու թթվությունն իդեալականորեն համադրվում են Ոսկեհատի անուշաբույր և թարմացնող նոտաների հետ։ Պանրի թեթևությունն ընդգծվում է գինու մրգային և ծաղկային նոտաներով՝ ստեղծելով թարմացնող և թեթև համի փորձ:
Մոթալ ու Կախեթ
Մոթալը հայկական ավանդական պանիր է, որը հասունանում է խոտաբույսերով լցված կավե անոթներում։ Դրա համը ինտենսիվ է և հարուստ՝ բուսական նոտաներով:
Կախեթը խաղողի տեսակ է, որից արտադրվում են հարուստ գինիներ՝ խորը համով և հասած մրգերի և համեմունքների բույրով:
Մոթալի ինտենսիվ համը կատարյալ ներդաշնակության մեջ է Կախեթի սորտի գինու հարուստ և բարդ համի հետ: Պանրի բուսական նոտաներն ընդգծվում են գինու հատապտղային և կծու նոտաներով՝ ստեղծելով խորը և հիշվող համադրություն։
Լիանա Աղաջանյան
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
21:05, 26 հունիսի
«Ինձ համար կատարյալ մարմինը նիհարությունը չէ». առողջ մարմին ունենալու 3 կանոն՝ սննդաբան Լիլիթ Բասյանից20:21, 26 հունիսի
Chanel աշուն-2024 հավաքածուի շքեղությունը եւ թատերայնությունը19:23, 26 հունիսի
Ջորջիո Արմանին նախընտրում է մարգարիտը16:13, 26 հունիսի
Հյու Գրանտը՝ «Հերետիկոսը» նոր սարսափ-ֆիլմում15:22, 26 հունիսի
Մայքլ Ջեքսոնի որդին հիշում է հորը նրա մահվան 15-րդ տարելիցի օրը14:23, 26 հունիսի
Փարիզի Alexis Mabille ցուցադրության ժամանակ Դիտա ֆոն Տիզը ցնցել է իր բաց շոուով13:16, 26 հունիսի
Էշլի Գրեմը Հունաստանում զբոսանավի վրա հանգստանալիս ավելի լավ տեսք ունի, քան երբեւէ12:26, 26 հունիսի
Ալսուն նախկին ամուսնու սիրուհիներին անվանել է «ցածր սոցիալական կարգավիճակ ունեցող աղջիկներ»12:06, 26 հունիսի
Հայկական շոուբիզնեսը՝ Հրաչ Քեշիշյանի որդու հարսանիքին (վիդեո)11:20, 26 հունիսի
Քեթի Փերին իր նոր՝ «Woman’s World» երգի բառերը ներկայացրել է 182 մետրանոց զգեստի վրա10:55, 26 հունիսի
«Կարիբյան ծովի ծովահենները» ֆիլմի դերասան Թամայո Փերին զոհվել է շնաձկան հարձակման հետեւանքով10:18, 26 հունիսի
Միայն Նաոմի Քեմփբելը կարող է ոճային կերպով համադրել Nike մարզակոշիկները Chanel դասական կոստյումի հետ