«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Ինչ ուտել. Արկտիկայի մայրաքաղաքի անսովոր ուտեստներ՝ եղնիկի մսից մինչեւ հյուսիսային եղջերուների մամուռ

23:21, 22 մարտի

Ինչո՞ւ են զբոսաշրջիկներն այցելում Ռուսաստանի հյուսիսային անկյուններից մեկը՝ Մուրմանսկ։ Հյուսիսափայլը տեսնելը, դահուկներով սահելը եւ սնոուբորդն առաջին բաներն են, որ գալիս են մտքում: Ինչպես նաեւ գնալ որսի, ձկնորսության, սունկ եւ հատապտուղ հավաքելու: Հենց տեղական հատուկ արտադրանքի հետ է, որ Կոլա թերակղզու ավանդական խոհանոցն անքակտելիորեն կապված է:

Կոլա թերակղզու խոհանոցը, որտեղ գտնվում է Մուրմանսկը, սպեցիֆիկ է եւ ներառում է այլ շրջանների համար ոչ բնորոշ մթերք։ Այստեղ առատորեն ներկայացված են ձուկը, հատապտուղները, եղնիկի միսը։ Տարածված են նաեւ մթերքների պատրաստման հետաքրքիր ձեւերը՝ չորացրած ձուկ եւ միս, թթու, աղի հատապտուղներ։

Պոմորների եւ սաամիների ժառանգները Մուրմանսկի բնիկներն են։ Բայց նրանցից բացի այստեղ ապրում են բազմաթիվ ազգություններ, ինչը մեծապես ազդում է մշակութային սովորությունների եւ ավանդույթների վրա։ Դիտարկենք Մուրմանսկի շրջանի ավանդական խոհանոցի առանձնահատկությունները, որոնք զարգացել են սամիների եւ պոմորների սովորույթների հիման վրա, այնուհետեւ փոխվել այս շրջանի մնացած բնակչության ազդեցության տակ: Այսպիսով, ինչ ճաշատեսակների համի համար արժե գնալ Մուրմանսկ:

Միս

Հյուսիսային խոհանոցում շատ է որմզդեղնի եւ եղնիկի միսը։ Այս երկու մթերքներն էլ համարվում են դիետիկ, ցածր յուղայնությամբ: Թերակղզում վայրի եղնիկ գրեթե չի մնացել, բայց դրանք աճեցվում են ֆերմաներում։

æÑañµÑ «½Ñ¡n.jpg (66 KB)

Հապալասի արգանակում եղնիկի միսը համարվում է ավանդական սամի ուտեստ: Կարելի է նաեւ գտնել եղնիկի մսից պելմենիներ, բուրգերներ, շոգեխաշած ձեւով, ռագու, կոտլետներ։ Շատ անսովոր խոհանոցի սիրահարները կարող են առաջարկել եղնիկի սիրտ։ Գուրմանները կգնահատեն դրա մատուցումը հապալասի եւ կարմրագլուխ սնկով սոուսով:

Հեռավոր հյուսիսում կարող եք նաեւ փորձել արջի միս: Պատրաստելը հեշտ չէ, այն ունի իր խոհարարական գաղտնիքները։ Խորհուրդ ենք տալիս Մուրմանսկի ռեստորաններում փորձել արջի միս, որը մատուցվում է թխած արմատներով եւ թարմ ազնվամորու վայրի հատապտուղների կրեմով:

Ձուկ

Մուրմանսկի հպարտությունը ծովամթերքն է՝ ծովախեցգետինն ու ձուկը։ Զարմանալի չէ, որ Մուրմանսկը կրում է նավահանգստային քաղաքի հպարտ կոչումը: Արժե մարզ գալ՝ թարմ որսած ծովամթերք փորձելու համար, որը մատուցվում է ջրից հանելուց բառացիորեն մի քանի րոպե անց։

î«aÑa»a«ñp¬Gd-1.jpg (55 KB)

Չի կարելի այցելել Հյուսիս եւ չփորձել ձկան ապուր: Այս տաք ապուրի բաղադրության մեջ մտնում են մեկ կամ մի քանի տեսակի թարմ ձկներ, ծովային սանրիկ, մանր ծովախեցգետինները եւ երբեմն նույնիսկ կամչատկական ծովախեցգետիններ: Ուխան կարող է լինել յուղալի, թարմ կանաչիով, ճախնամորիով։ Կարող է լինել նաեւ ամենապարզը․ ջրով եւ մի տեսակ ձկով։ Դուք կարող եք նաեւ ձկնորսի ուխա պատրաստել: Նման ուտեստի պատրաստման վերջում վրան օղի են ավելացնում կամ թաթախում այրված փայտի կտորը։

èaáí ß ßÑóÑa¡d¼¿ nú«ñἿ.jpg (93 KB)

Ի դեպ, արդեն մի քանի տարի է ամռանը Տերիբերկայում (գյուղ Կոլա թերակղզու շատ հյուսիսում) անցկացվում էմշակութային եւ գաստրոնոմիական «Տերիբերկա. Նոր կյանք» փառատոնը։ Այն կազմակերպում է գաստրոնոմիական գոտիներ, որտեղ կարող եք փորձել տեղական համեղ ուտեստներ, որոնք պատրաստվում են թարմ ծովամթերքից, որը մատակարարում են ջրասուզակները՝ սուզվելով Բարենցի ծովի ափից մի քանի մետր հեռավորության վրա։ Փառատոնի ընթացքում կարելի է փորձել ծովախեցգետնի խավիար, խոշոր վայրի միդիա, թրթուր, ձողաձող, կամչատկական խեցգետին։

Կամչատկական ծովախեցգետինը, թեեւ այդպես է կոչվում, բայց ապրում է նաեւ Մուրմանսկի շրջանում։ Այն պատրաստելոը բազում տարբերակներ կան․ մայոնեզով եւ կանաչիներիով, կարագով եւ նույնիսկ հյուսիսային հատապտուղներով: Ծովային սանրիկն ուտում են նաեւ թարմ վիճակում, օրինակ՝ սերուցքային սոուսով, շոգեխաշած գինու մեջ, շիլաով, սնկով։

Ինչ վերաբերում է ձկան ընտրությանը, ապա զբոսաշրջիկներին հիմնականում առաջարկում են ձողաձուկ, սաղմոն եւ տափակաձուկ: Յուրաքանչյուրն իր ճաշակով ընտրում է, թե ինչ ձեւով համտեսի ձուկը՝ խորոված, խաշած, թե տապակած։ Հյուսիսային ծովային ձուկը կարելի է ուտել նույնիսկ թարմ կամ թեթեւ աղ դրած վիճակում։

Édí¬á.jpg (38 KB)

Չորացրած ձուկը Մուրմանսկի շրջանի բնորոշ ոճն է: Փորձեք այն, կամ վերցրեք ձեզ հետ, որպեսզի հյուրասիրեք հարազատներին։ Չորացրած ձուկը 3-ից 4 օր կարող է դիմանալ ճանապարհներին։

Ծովը միայն ձուկը չէ։ Մի մոռացեք այնպիսի օգտակար մթերքի մասին, ինչպիսին է ջրիմուռը: Թարմ ջրիմուռն ավելի լավ համ ունի, քան խանութից գնածը, ինչպես նաեւ հարուստ է յոդով:

Հատապտուղներ եւ սնկեր

Մուրմանսկի մարզում շատ հատապտուղներ կան՝ ճախնամորի, կապույտ հապալաս, հապալաս, ագռավախաղող։ Կա նաեւ մասուր, հաղարջ, գիհ, սինձ, թխենի։

ƒú«ñd.jpg (90 KB)

Խոհարարները վաղուց են հայտնաբերել հյուսիսային հատապտուղների եւ սնկերի համը ու պատրաստ են դրանցով փայփայել իրենց հյուրերին: Հապալասի եւ լոռամրգի սոուսներ, հատապտուղների աղանդեր, աղի ժանտասունկ կամ տապակած դառնամատիտեղ։ Ո՞ր ուտեստն եք ամենաշատը սիրում: Սամիներն ունեն նաեւ բավականին օրիգինալ ուտեստներ, օրինակ՝ հյուսիսային եղջերուների ճարպով հատապտուղների աղանդեր։ Կարող եք նաեւ փորձել կապուչինո վայրի սնկով. սա ապուրի ոչ սովորական մատուցում է:

Անհավանական համեղ մուրաբա պատրաստվում է տեղական հատապտուղներից։ Դա, անշուշտ, կուրախացնի տարածաշրջանի հյուրերին։ Խորհուրդ ենք տալիս ոչ միայն փորձել թեյի հետ, այլ նաեւ մի երկու տարա տուն տանել։

Արկտիկական խոհանոցի հատուկ գիտակներին խորհուրդ է տրվում փորձել հատապտուղների սոուսներ, որոնք հիանալի հավելում կլինեն եղնիկի մսով կերակրատեսակների համար:

Թուրմեր

Հյուսիսային հատապտուղների թուրմերը հայտնի են իրենց բույրով եւ համով։ Դրանք պատրաստվում են ճախնամորուց, լոռամրգից, հապալասից եւ ագռավախաղողից։ Դրանք իդեալական են ակտիվ օրն ու առատ ընթրիքն ավարտելու համար, հատկապես ձմռանը հյուսիսափայլի որսից հետո: Դրանցով կարելի է կոկտեյլներ պատրաստել, ինչպես նաեւ շատ հարմար է դրանք որպես հուշանվեր ընկերներին նվիրելը։

Անտառային թեյ

Խոսելով թեյի մասին՝ չի կարելի չհիշատակել հյուսիսային խոտաբույսերի եւ հատապտուղների զարմանալի հավաքածուները, որոնք ոչ միայն ջերմացնում են, այլեւ ունեն բուժիչ ազդեցություն։ Ցուրտ ձմեռային երեկոներին ջերմացնելու համար հատուկ պատրաստված են ուռենու կամ լոռամրգի տերեւներով պատրաստված թեյը: Եվ ամենակարեւորը, այս ըմպելիքն աներեւակայելի առողջարար է եւ շատ համեղ:

Հյուսիսային եղջերուների մամուռ

Պետք է ընդգծել նաեւ եղջերվամամուռը։ Սաամիներն այն ավելացնում են թեյի մեջ, կան նաեւ լոռամրգի եւ գիհի տերեւներ։ Շատ օգտակար ըմպելիք է ստացվում։

ƒúѽ8.jpg (83 KB)

Եթե ​​էկզոտիկա եք ցանկանում, ապա փորձեք հյուսիսային եղջերուների մամուռից չիպսեր: Չնայած այն հանգամանքին, որ հյուսիսային եղջերուների մամուռը համարվում է եղջերուների կերակուր, եթե այն լավ տապակեք եւ աղ ավելացնեք, ապա ստացվում է օրիգինալ ու անսովոր ուտեստ։ Մուրմանսկի մարզում դուք նույնիսկ կարող եք գնել հյուսիսային եղջերու մամուռի չիպսեր՝ վայրի հատապտուղների համով: Ոմանք դրանք ուտում են հենց այնպես, բայց պրոֆեսիոնալ խոհարարները խորհուրդ են տալիս փորձել դրանք չոր կարմիր գինով։

Չնայած ստիպված կլինեք ճանապարհորդել հեռու, սակայն կան բավարար պատճառներ Մուրմանսկի շրջան գնալու համար: Ձմռանն այցելում են հյուսիսափայլի «որսրդները», իսկ ամռանը՝ նրանք, ովքեր ցանկանում են տեսնել բեւեռային օրը։ Այս պահին արեւը չի ընկնում հորիզոնից ցածր եւ փայլում է նույնիսկ գիշերը: Գաստրոնոմիական տուրիզմն այնքան էլ կախված չէ սեզոնից։ Բայց, եթե ցանկանում եք թարմ հատապտուղներ եւ սունկ, ապա ավելի լավ է աշնանը գնալ Մուրմանսկ: Հակառակ դեպքում, ցանկացած պահի կարող եք վայելել հյուսիսային խոհանոցի համը, զգալ նրա յուրահատկությունը, ինչպես նաեւ նվերներ տանել ձեր ընկերներին։


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել