Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Ինտերվալային սովապահություն․ միֆեր եւ իրականություն

22:20, 21 ապրիլի

Ինտերվալային սովապահություն աճող հայտնիությունը տեսական բուժիչ ուժ ունեցող, բայց իրական կյանքում քիչ ապացույցներով երեւույթ է, գրում է El Pais-ը։

Դերասանուհի Գվինեթ Փելթրոուն՝ այս պրակտիկայի նվիրված հետեւորդը, նախաճաշին սուրճ է խմում, կեսօրին արգանակ եւ շատ վաղ ընթրիքին մի քանի բանջարեղեն։ Կան տարբեր ծոմապահության սխեմաներ, եւ այս ծրագրերի շրջանակներում յուրաքանչյուր մարդ ինքն է որոշում, թե ինչ ուտել: Այնուամենայնիվ, ամենատարածված օրինաչափությունները հայտնի են որպես 5/2՝ չուտել շաբաթական երկու (ոչ անընդմեջ) օր, եւ 8/16, որը նշանակում է օրական ութ ժամ ուտել, իսկ մնացած ժամերին չուտել։ Թեեւ այս մեթոդները ենթադրում են կալորիաների սահմանափակում, դա կարող է տեղի չունենալ, եթե, օրինակ, մարդն օգտագործի այդ ութ ժամը՝ սպառելու այն բոլոր կալորիաները, որոնք մեկ ուրիշը կուտեր ամբողջ օրը:

Որոշ օգտակար հատկություններ վերագրվում են այս պրակտիկաներին, ինչպիսիք են նյութափոխանակության կարգավիճակը բարելավելու եւ քաշը նվազեցնելու ունակությունը, ինչպես նաեւ հիվանդությունները բուժելու ունակությունը, ինչպիսիք են շաքարախտը կամ քաղցկեղը: Սակայն սոցիալական ցանցերում աղմուկից բացի, կան հակասություններ, ինչպես նաեւ տարբեր դիրքորոշումներ գիտական ​​հանրության շրջանում։ «Փորձարարական մոդելներում կան հստակ ապացույցներ, բայց մարդկանց առումով մենք չունենք ապացույցներ։ Առկա տեղեկատվությունը հետաքրքիր է, բայց ոչ բավարար մարդկանց համար», - բացատրում է Բարսելոնայի Կենսաբժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի բարդ նյութափոխանակության հիվանդությունների եւ միտոքոնդրիայի լաբորատորիայի ղեկավար Անտոնիո Զորկանոն:

f61089848db55218b54f0cba26555b01.jpg (30 KB)

Ինտերվալային սովապահության հնարավոր օգուտների մասին վարկածը գալիս է կենդանիների վրա կատարած փորձերից: «Եթե դուք կենդանուն կալորիականության սահմանափակում եք տալիս՝ 70%-ով կամ 50%-ով այն, ինչ նա ուտում էր, նա նյութափոխանակության առումով ավելի առողջ է դառնում եւ ավելի երկար է ապրում»,- շարունակում է Զորզանոն: Եթե ​​կենդանին ավելի քիչ է ուտում, եթե նա խրոնիկական կալորիականությամբ սահմանափակված է, ապա նա ավելի քիչ քաշ եւ ճարպային հյուսվածք է ունենում, այն ավելի քիչ ինսուլինակայուն է եւ էներգիա արտադրելու համար գլյուկոզայի փոխարեն ավելի շատ ճարպաթթուներ է օգտագործում (կետոզ):

Այնուամենայնիվ, նյութափոխանակության իրադարձությունների այս ավալանշը հեշտությամբ չի կրկնվում մարդկանց մոտ, ավելացնում է Ֆրանսիսկո Բոտելլան՝ Էնդոկրինոլոգիայի եւ սնուցման իսպանական միության Սնուցման բաժնի համակարգողը: «Մարդուն կետոզ զարգացնելու համար շատ ժամեր են պահանջվում: Ընդհատվող ծոմապահության դեպքում կետոզը գործնականում չի ստացվում»,- ասում է նա։

Հիպերտոնիա եւ գլյուկոզա

Փորձագետները համաձայն են, որ ամենավառ ապացույցը, թեեւ սահմանափակ է, այն է, որ մարդը կարող է որոշակի քաշ կորցնել ընդհատվող ծոմ պահելու միջոցով եւ, որպես արդյունք, մի փոքր նվազեցնել հիպերտոնիայի կամ գլյուկոզայի մակարդակը: «Բայց այս նյութափոխանակության օգուտը չի փոխակերպվում կյանքի որակի կամ մահացության փոփոխության: Մեկ տարուց ավելի տեւողությամբ ուսումնասիրություններ չկան»,- ավելացնում է Բոտելլան:

Մարդկանց վրա երկարաժամկետ ուսումնասիրությունների բացակայությունն ազդում է առաջարկություններ անելու ունակության վրա: «Խոհեմության սկզբունքն ինձ հուշում է սպասել։ Օրինակ, մենք գիտենք, որ կապ կա մկանների ուժի եւ երկարակեցության միջեւ․ տարիքի հետ մկանային զանգվածը նվազում է եւ հայտնվում է սարկոպենիա [մկանային զանգվածի, ուժի եւ ֆունկցիայի կորուստ]: Կցանկանայի վստահ լինել, որ այս տեսակի սննդային մանիպուլյացիաները չեն ազդում մկանային ուժ ունենալու ունակության վրա»,- նշում է Զորզանոն։ Նշվում է, որ ծոմը նաեւ թուլություն, ջրազրկում, գլխացավ, կենտրոնանալու դժվարություն, արյան ցածր ճնշում եւ ուշագնացություն է առաջացնում:

1200_file74l5qf4b2qt4me1796v.jpg (67 KB)

Խորդի Սալաս-Սալվադոն՝ Տարագոնայում (Իսպանիա) Ռովիրա եւ Վիրջիլի համալսարանի հետազոտող ու միջերկրածովյան սննդակարգի ուսումնասիրության փորձագետ, ավելացնում է, որ ինտերվալային սովապահությունը մի պրակտիկա է, որը «դժվար է պահպանել ժամանակի ընթացքում»:

Կենսաքիմիկոս Վալտեր Լոնգոն՝ ընդհատվող ծոմապահության մեծ ջատագովներից մեկը, կարծում է, որ ինտերվալային սովապահությունը «բարելավում է քունը, թուլացնում է տարիքային եւ սննդակարգի հետեւանքով սրտի աշխատանքի անկումն ու բարելավում արյան ճնշումը, ինչպես նաեւ լիպիդների կուտակումը»: Բայց նա նաեւ տեղյակ է հնարավոր կողմնակի ազդեցությունների մասին։ Այս կապակցությամբ նշում է, որ ինտերվալային սովապահությունը պետք է սահմանափակվի կարճ ժամանակահատվածներով եւ կիրառվի միայն պայմաններում, երբ մարդկանց համար այն արդյունավետ է եղել։

Այս մեթոդը հակացուցված է հղիներին, ստամոքսի վիրահատության ենթարկվածներին, երիկամային անբավարարություն ունեցողներին եւ սննդային խանգարումների հակվածներին։

Սովապահությունը սպանում է քաղցկեղը  

Քաղցկեղը այն ոլորտն է, որտեղ ինտերվալային սովապահությունը ձգտում է մեղքերը քավել, եւ Լոնգոն քաղցկեղով հիվանդների պրակտիկայի կիրառման ամենաուժեղ ջատագովներից է: Թղթի վրա ուշագրավ է նրա վարկածը՝ նա առաջարկում է քաղցկեղից մահանալ սովից։ «Եթե քաղցկեղով հիվանդին քիմիաթերապիայից առաջ զրկում են սնունդից, նորմալ բջիջները կարձագանքեն՝ ստեղծելով պաշտպանիչ վահան։ Միեւնույն ժամանակ, ուռուցքային բջիջներն անտեսելու են իրենց պաշտպանվելու հրամանը՝ դառնալով խոցելի եւ հակված ոչնչացման, մինչդեռ առողջներին վնասը նվազում է », - պնդում է նա իր գրքում:

Սակայն ուռուցքաբանները հորդորում են զգույշ լինել։ Բժշկական ուռուցքաբանության իսպանական միության անդամ Խուան դե լա Հաբան ասում է, որ մարդիկ պետք է զգույշ լինեն: «Դա արդարացված է, քանի որ ուռուցքային բջիջներն ունեն ավելի բարձր կալորիականության պահանջ եւ ավելի քիչ կարողություն՝ հարմարվելու սահմանափակումներին, մինչդեռ առողջ բջիջն ունի ավելի ցածր կալորիաների պահանջ եւ ավելի լավ է հարմարեցված կալորիաների սահմանափակմանը», - նշում է նա: Այնուամենայնիվ, շատ քիչ ապացույցներ կան:

Լաբորատոր կենդանիների հետ կապված հաջողությունը միշտ չէ, որ տարածվում է մարդկանց վրա: Մասնագետները խոստովանում են, որ կենսաքիմիական տեսանկյունից ընդհատվող ծոմապահության հնարավորությունները «չափազանց հետաքրքիր են», բայց դրանք պարտադիր չէ, որ օգուտ տան հիվանդին: Գիտական ​​աշխարհում դեռ շատ կասկածներ կան՝ նախ՝ ինտերվալային սովապահությունն իսկապես ինչ-որ օգուտ է բերում հիվանդին, եւ եթե այո, ապա ո՞ր տեսակն է ավելի լավ, որքան ժամանակ, ինչ սննդով եւ ում կարող է օգտակար լինել։

Լուսանկարները՝ Internist.ru, Shutterstock.com, Pixabay.com 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել