Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

Wine Story. շշերից այն կողմ՝ ծանոթություն Մարիամ Սաղաթելյանի գինու իմաստության հետ

20:13, 1 օգոստոսի

Գինու մասին ամենատարածված սխալ պատկերացումները՝ հայկական գինու ոճի անհատականության բացակայությունն է, ի՞նչն է թանկարժեք գինին թանկացնում։ Այս եւ բազմաթիվ այլ հարցեր NEWS.am STYLE-ը քննարկել է 2023 թվականի Հայաստանի առաջին սոմելյեների մրցույթի հաղթող Մարիամ Սաղաթելյանի հետ, ով նաեւ կիսվել է իր համտեսային նշումներով ու խորհուրդներով, որոնք օգտակար են թե՛ գինեգործների, թե՛ այս դյութիչ ու նրբաճաշակ խմիչքի սիրահարների համար։

«Գինիներն ինձ համար նման են մարդկանց․ դրանք պետք է բացահայտվեն, պետք է կարողանաս շփվել դրանց հետ եւ կարող ես ժամերով խոսել դրանց մասին, քանի որ այս թեման այնքան բազմաշերտ ու հետաքրքիր է, որ ուսումնասիրելով դրա մի անկյունը՝ ցանկանում եք, թե ոչ, հանդիպում եք այլ տեսակների եւ սկսում արդեն ուսումնասիրել դրանք:

«Մարդիկ մեծ մասամբ փորձում են գինին դարձնել ավելի պարզ, հասկանալի, եւ դա նորմալ է, մարդկանց համար ավելի հեշտ է ընկալել գինին ու վայելել այն: Բայց իրականում, երբ արդեն ունես որոշ տարրական գիտելիքներ, թե ինչ է գինին, սկսում ես խորանալ դրա մեջ ու հասկանում, որ ամեն ինչ այնքան էլ պարզ չէ, եւ կան շատ բացառություններ ու նրբություններ, որոնք պետք է իմանալ: Իհարկե, դա ոչ բոլոր մարդկանց է անհրաժեշտ, եւ քանի որ գինեգործի խնդիրը համեղ եւ որակյալ գինի պատրաստելն է, այդ գինին ժողովրդին ծանոթացնելն արդեն մեր գործն է, այսինքն ՝ սոմելյեի։

Այսպիսով, ես հաճախ էի հանդիպում Հայաստանում գոյություն ունեցող այն կարծիքին, որ վարդագույն գինին պատրաստվում է վարդերից, եւ մեկ անգամ չէ, որ ստիպված եմ եղել մեղմ ու հստակ բացատրել մարդկանց, որ թեեւ կան վարդագույն գինիներ վարդերից, բայց դրանք իրենցից ամենեւին էլ դա չեն ներկայացնում։ Եվ, իհարկե, դա, ինչպես մարդիկ հաճախ են կարծում, կարմիր եւ սպիտակ գինիների խառնուրդ չէ, որոնք թողնում էին գինեգործարանում եւ, որպեսզի չթափվեն, խառնում ու  ստանում են մի բան, որն անվանել են rose wine»։

Ո՞րն է գինու հետ կապված ամենատարածված կարծրատիպը

«Երբ խոսում են գաստրոնոմիական համակցությունների մասին, օրինակ՝ կարմիր գինին մատուցում են կարմիր մսով, սպիտակ գինին՝ սպիտակ մսով։ Սա հասկանալի է, սա բացատրելի է, բայց կան բազմաթիվ բացառություններ ու նրբերանգներ, օրինակ՝ ձկան հետ կապված։ Ապխտած ձկան համար, օրինակ, կարող եք վերցնել հետաքրքիր մրգային վարդագույն գինի: Եթե կրակի վրա պատրաստված ձուկ է, ապա ավելի լավ է դրա համար ընտրել թեթեւ, հաճելի կարմիր գինիներ։ Այսինքն, ես նկատի ունեմ, որ շատ համակցություններ կան, եւ մեկ ուտեստ պատրաստելու շատ ասպեկտներ որոշում են, թե որ գինին ավելի լավ է մատուցել դրա հետ»:

«Ես շատ հաճախ եմ բախվում այն փաստին, որ բոլոր փրփրուն գինիները կոչվում են շամպայն: Այսպիսի գեղեցիկ արտահայտություն կա՝ բոլոր շամպայնները փրփրուն գինի են, բայց ոչ բոլոր փրփրուն գինիներն են շամպայն։ Իհարկե, կան փրփրուն գինիների բազմաթիվ տեսակներ՝ պրոսեկո, կրեման, զեկտ, լամբրուսկո եւ այլն։ Բացի այդ, ոմանք կարծում են, որ փրփրուն գինիները նույնն են, միայն գազավորված են, եւ դուք պետք է իմանաք փրփրուն գինու արտադրության մեթոդների մասին, որպեսզի այն ճիշտ ներկայացնեք»։

Կարծիք կա, որ հայկական գինիները զուրկ են անհատականությունից, դրանք հիմնականում միատեսակ են։

«Յուրաքանչյուր խաղողի տեսակ պետք է ունենա իր առանձնահատկությունները, որոնք կտարբերակեն այն իր հարյուրավոր ընկերակիցներից: Օրինակ, Նոր Զելանդիայի Սավինյոն Բլանը, եթե մենք խմում ենք տարբեր երկրների մի քանի արտադրողների տարբերակներ, ապա դեռ պետք է հասկանանք, որ սա Սավինյոն Բլան է, քանի որ այն ունի իր առանձնահատուկ գծերը։ Բնականաբար, դա վերաբերում է նաեւ հայկական սորտերին, օրինակ՝ Արենիին, որի հետ աշխատում են Հայաստանի գինեգործարանների մեծ մասը, եւ յուրաքանչյուրն ունի իր ձեռագիրը, իր գործելաոճը։ Բայց ամեն դեպքում, օրինակ, կույր համտեսի ժամանակ մենք ճանաչում ենք Արենիին, քանի որ այն ունի համային հատկանիշներ եւ իր, այսպես ասած, տիպիկությունը։ Եվ այդպես էլ պետք է լինի։ Իհարկե, այս կարծիքը դեռ արդարացվում է նրանով, որ գինեգործությունն ինքը Հայաստանում ավտոխթոն սորտերի ուսումնասիրման փուլում է, նույն Արենին մեզ համար դեռ առեղծված է, ամեն տարի մեզ ինչ-որ բացահայտում է բերում, դեռ սովորում ենք. դրա հետ աշխատելու համար ի՞նչ կարող ենք ասել քիչ հայտնի եւ քիչ օգտագործվող սորտերի մասին, ինչպիսիք են Կախեթը, Հաղթանակը եւ այլն: Դուք կարող եք հեշտությամբ մարդուն նվիրել, ասենք, երկու բաժակ սպիտակ գինի Ոսկեհատի սորտից, եւ ճիշտ համտեսի միջոցով, որը շատ կարեւոր է, մինչեւ ինչ ջերմաստիճանի ու որ բաժակում է մատուցվում գինին, ապացուցել նրան, եւ ամենակարեւորը` բացատրեք, թե ինչով են դրանք նման եւ ինչու ու ինչ տարբերություններ կան դրանց միջեւ:

Հայկական խաղողի սորտերի մասին

«Հայաստանում կան ավելի քան 350 խաղողի սորտեր, այդ թվում՝ ինչպես սեղանի, այնպես էլ տեխնիկական: Մեր գինեգործությունը դեռ փորձնական փուլում է, այն մակարդակի վրա, որտեղ գինու արտադրության յուրաքանչյուր գործընթաց ուսումնասիրություն է։ Արենին շատ մեծ ներուժ ունի, որը դեռ պետք է բացահայտվի։ Այն մեր թագավորն է, մենք դեռ պետք է աշխատենք դրա հետ, պետք է ուսումնասիրենք այն։

Ունենք նաեւ Միլագխ (նաեւ Կախեթ), Խնդոհնի, որը նոր թափ է հավաքում, որի մեջ շատ ներկանյութեր եւ դաբաղանյութեր կան։ Ունենք նաեւ խաղողի շատ հետաքրքիր անուշաբույր սորտեր՝ Կարմրաշատ, Մեխրաբույր, որոնք շատ հետաքրքիր կլինեն, բայց, իմ կարծիքով, մեծ աշխատանք կպահանջվի դրանց ներուժը բացելու համար։ Դրանց հետ շատ քիչ թվով գինեգործներ են աշխատում, այնպես որ Կարմրաշատ խմելիս անպայման կարող եք գինեգործարանի անունը:

Սպիտակ սորտերն առանձին թագավորություն են, առանձին թեմա։ Եթե Արենին մեր թագավորն է, ապա Ոսկեհատը մեր թագուհին է։ Իմ կարծիքով Ոսկեհատը մեծ ներուժ ունի։ Լալվարի, Սպիտակ Արենի, Գրանդմակ, Կանգուն - դրանք շատ են, յուրաքանչյուրի հետ հետաքրքիր է աշխատել, յուրաքանչյուրը մեզ համար աստվածային պարգեւ է, եւ սրանք միայն այն սորտերն են, որոնք քիչ թե շատ հայտնի են շուկայում:

Կարծում եմ, որ առաջիկա տասը տարում Հայաստանում գինու բիզնեսը կընդլայնվի եւ կհասնի բազմաթիվ ավտոխթոն սորտերի շատ լայն շրջանակի, որոնք մեր գինեգործները կկարողանան առաջարկել»։

Ի՞նչն է թանկացնում թանկարժեք գինին

«Իհարկե, երբ դարակում երկու շիշ կա՝ մեկը, ասենք, հինգ հազար դրամանոց, մյուսը՝ քսան, ակամայից մտածում ես՝ ինչու՞ ես այդքան շատ վճարում։ Երբ խոսում ենք գինու մասին՝ որպես արտադրանքի, առաջին հերթին պետք է հաշվի առնել հումքը։ Այսինքն՝ խաղողը։ Լավ խաղողը էժան չէ։ Եվ նույնիսկ, եթե դուք կարող եք գնել մեկ տոննա խաղող շատ ցածր գնով, կան բազմաթիվ այլ գործոններ, որոնք ազդում են գինու գնի վրա. սա, իհարկե, ինքնին արտադրության գործընթացն է՝ շշեր, պիտակներ, հնեցում տակառներում եւ այլն:

Երկրորդը՝ պատմությունն է։ Այն, թե ինչպիսին կստացվի այն ըմպելիքը, որը մարդը կխմի։ Այստեղ հաշվի է առնվում բերքահավաքի տարին։ Եթե այն հատկապես բարենպաստ է եղել եւ տվել է, ասենք, մոտ հազար շիշ գերազանց որակի գինի, ապա գինեգործը կարող է հանգիստ բարձրացնել դրա գինը երկու անգամ, նույնիսկ երեք անգամ։

Եվ, իհարկե, բրենդն ու մարկետինգը: Համեմատեք սա հագուստի հետ. կարող եք կտոր գնել եւ ատելյեում զգեստ կարեք, որն ավելի մատչելի կստացվի, քան նույնը հայտնի ապրանքանիշից գնելու դեպքում։ Բայց չէ՞ որ դրա յուրահատկությունը, մեզ համար գրավչությունը հենց նրանում է, որ այն նույն ապրանքանիշից է։ Մարդկանց գրավում է շքեղ ոճը, եւ այն տարածվում է նաեւ գինու վրա»:

 

Զրուցեց Լիանա Աղաջանյանը


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել