Ըստ հեղինակավոր սոմելյեների՝ մի շարք անսպասելի գինեգործական շրջաններ կհայտնվեն ուշադրության կենտրոնում 2024 թվականին։ Այդ թվում է նաեւ Հայաստանը։
«Մենք սկսում ենք տեսնել գինիներ այնպիսի շրջաններից, որոնք նախկինում չէին կիսում իրենց արտադրությունն ամբողջ աշխարհում»,- ասում է Դանիել Միլլերը՝ Չարլսթոնի 167 Raw Oyster Bar-ից,-«Օրինակ, մեր ներկայիս ցուցակի ֆավորիտը անհավանական բարդության կիպրական գինին է եւ խաղողի տեսակը, որի մասին մենք երբեք չենք լսել»,-գրում է Forbes-ը:
Բերթիլ Ժան-Քրոնբերգը, մրցանակակիր սոմելյե եւ Bonde Fine Wine Shop-ի սեփականատերը, կանխատեսում է, որ սպառողները կզարմանան այն գինեգործական շրջաններից, որոնք կենտրոնական տեղ կզբաղեցնեն 2024-ին: «Նրանք կհայտնաբերեն շրջաններ կամ պետություններ, որոնք մոռացվել են»: Նա կանխատեսում է՝ «եկող տարի դուք կտեսնեք ավելի շատ գինիներ Ֆինգեր-Լեյքսից, Լոնգ-Այլենդից, Վերմոնտից, Միչիգանից, Կանադայից, Հայաստանից, Հունգարիայից, Ճապոնիայից կամ Պատագոնիայից»։
Սիցիլիա
Վաշինգտոնի RPM Italian գինեգործարանի տնօրեն Նիկոլաս Շուլմանը համեմատում է «Սպիտակ լոտոս» սերիալի ազդեցությունը Սիցիլիայի վրա: «Լավ, թե վատ, Հոլիվուդի ազդեցությունը գինու վրա չի կարելի անտեսել: HBO-ի «Սպիտակ լոտոս» սերիալի երկրորդ սեզոնը մեգա-հիթ էր եւ հանգեցրեց սիցիլիական գինու պահանջարկի աճին»: Իսկ ուշադրությունը բավական արժանի է: «Էտնա գործող հրաբուխը աշխարհի ամենայուրահատուկ, հուզիչ եւ էներգետիկ գինիների տունն է, որոնք մրցակցում են բուրգունդական եւ Բարոլո մեծագույն գինիների հետ»,- ասում է Շուլմանը:
«Էտնայի համաշխարհային պահանջարկն արդեն որոշ ժամանակ է, ինչ աճում է, իսկ շուկայում կան շատ մեծ խաղացողներ, օրինակ՝ Գալլոն», - ասում է Դանիել Բիդլը՝ Kimpton The Forum հյուրանոցի սննդի եւ խմիչքների տնօրենի օգնականը,-«Ես հիմա ավելի շատ սիցիլիական կարմիր եւ սպիտակ գինիներ եմ տեսնում գինու ճաշացանկերում»:
Հունաստան
«Հունական գինին տարեցտարի ավելի տարածված է դառնում», - ասում է Վաշինգտոնի Meli-ի գլխավոր մենեջեր եւ տնօրեն Դանիա Դեգենը,-«Մի քանի տարի առաջ հյուրերը, պարզապես, խնդրում էին Սանտորինի Ասիրտիկոն, բայց այժմ ամերիկացիները ճանապարհորդում են հյուսիս եւ բացահայտում Նաուսայի եւ Դրամայի գինիները, ինչպես նաեւ կղզիներ, հատկապես՝ Կրետե»:
Շուլմանը տարածաշրջանի ժողովրդականությունը բացատրում է ԱՄՆ-ում բացվող հունական եւ միջերկրածովյան նոր ռեստորանների քանակով: «Ես ակնկալում եմ, որ միջերկրածովյան գինիները միանշանակ պահանջարկ կունենան, քանի որ հասարակությունն ավելի մեծ հասանելիություն ունի այդ գինիներին»,-ասում է նա:
Վաշինգտոն նահանգ
«Ես ակնկալում եմ, որ Վաշինգտոն նահանգի որակյալ գինիները ավելի մեծ ճանաչում ձեռք կբերեն շուկայում եւ ռեստորանային ճաշացանկում», - ասում է Սթիվեն Շերին՝ Melanie Wine Bar-ի գինու տնօրենը,-«Մարդկանց մեծամասնությունը մթերային խանութների միջանցքներում տեսնում է Charles Smith-ի եւ Chateau St Michelle-ի մեծ պիտակները եւ կարծում, թե դա այն ամենն է, ինչ կա վաշինգտոնյան գինու մեջ: Այնուամենայնիվ, ավելի փոքր արտադրողները, ինչպիսիք են Grammercy-ն, Hedges եւ Pursued by Bear-ը, արտադրում են անհավատալի գինիներ, որոնք մրցակցում են այն ամենի հետ, ինչ դուք կգտնեք Կալիֆորնիայում»:
Հայաստան
Թեեւ Հայաստանում է գտնվում աշխարհի ամենահայտնի հին գինեգործարանը, արդյունաբերությունն անկում ապրեց խորհրդային իշխանության օրոք: Վերջին երկու տասնամյակների ընթացքում արտադրողների ալիքը վերածնեց տարածաշրջանի գինու մշակույթը: Կարելի է ակնկալել, որ հայկական գինու հիանալի շշերը կսկսեն իրենց ճանապարհը գտնել գինիների ճաշացանկերում՝ ներկայացնելով խաղողի տեղական տեսակները, ինչպիսիք են Ոսկեհատը, Արենի Նուարը, Տոզոտը եւ Կանգուն:
Հարավային Աֆրիկա
«Հարավային Աֆրիկայում այնքան ակտիվություն կա», - ասում է սոմելյե, գրող եւ հեղինակ Ջիմ Քլարկը,-«Սպիտակ գինու սիրահարները նախընտրում են Շենեն Բլանը: Հարավային Աֆրիկայի ամենատարածված խաղողի սորտը անցյալ տարի ԱՄՆ շուկայում մեծ տեղ գրավեց։
Դուրու հովիտ
Չիկագոյում RPM Steak-ի, RPM Italian-ի եւ RPM Seafood-ի գինու տնօրեն Ժոզեֆ Լապին նշում է, որ Դուրու հովիտը հայտնի է իր նավահանգստով: «Տարածաշրջանի զառիթափ լանջերը եւ տաք կլիման իդեալական են տեղական խաղողի տարատեսակ սորտեր աճեցնելու համար, որոնք օգտագործվում են հարուստ, լիարժեք գինիներ արտադրելու համար՝ վառ մրգային համերով եւ օգտակար հանածոներով: Եզակի գինիների աճող ճանաչումը Պորտուգալիային աստղ կդարձնի 2024 թվականին»:
Լացիո
Ջեյսոն Ալեքսանդրը, որը Սան Ֆրանցիսկոյում ղեկավարում է Che Fico-ն եւ Che Fico Alimentari-ն, այս տարի հույսեր է կապում Լացիոյի հետ։ «Տարածաշրջանը շարունակում է զարգանալ, քանի որ գինեգործների նոր սերունդը օգտագործում է տեղական խաղողը եւ հիմնվում տարածաշրջանի եզակի տերուարի վրա»,-բացատրում է նա,-«Անդրեա Օկիպինտիի նման գինեգործները ամբողջությամբ վերահսկում են արտադրությունը՝ սպիտակ խաղողին ավելացնելով խորություն եւ հյուսվածք, ինչպիսին Պրոկանիկոն է, եւ ուսումնասիրելով չոր կարմիր գինիների հնարավորությունները»:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
20:21, 19 մայիսի
Ինչո՞ւ է Մեգան Մարքլը թաքցնում ոտքերը. ոճաբանը բացատրում է19:24, 19 մայիսի
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Նիդերլանդների մասնակցը հունիսի սկզբին կարող է հայտնվել Շվեդիայի դատարանում16:04, 19 մայիսի
Բեն Աֆլեքին առաջին անգամ տեսել են առանց ամուսնական մատանու14:05, 19 մայիսի
Աննա Մանուչարյանի սլացիկ կազմվածքը՝ մինի տոպով ու կարճ կիսատաբատով12:08, 19 մայիսի
Սելենա Գոմեսը եւ Զոի Սալդանան Կաննում մասնակցել են «Էմիլիա Պերես» մյուզիքլի դիտմանը10:25, 19 մայիսի
Բենի Բլանկոն պատմել է Սելենա Գոմեսից երեխաներ ունենալու ծրագրերի մասին09:00, 19 մայիսի
ՄԱՅԻՍԻ 19-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ20:23, 18 մայիսի
Իվետա Մուկուչյանը գայթակղիչ կերպարով հանդես է եկել հայտարարությամբ (VIDEO)16:23, 18 մայիսի
«Խաչմերուկներ» միջազգային փառատոնը հատեց եզրագիծը15:56, 18 մայիսի
«Ոստիկանները որոշեցին, որ մենք մերկ ենք եւ հեռացրին այնտեղից». Սարիկ Անդրեասյանն ու նրա կինը Իտալիայում հայտնվել են անհարմար իրավիճակում14:11, 18 մայիսի
«Փարաջանովը եւ նորաձեւությունը». Երեւանում բացվել է անվանի կինոռեժիսորի ստեղծագործություններից ոգեշնչված ցուցահանդես12:33, 18 մայիսի
Կապուչինոյի փորձարկում՝ Երեւանում. փնտրում ենք համեղ սուրճ