POPcorn blog. Լիսաբոնյան արկածներ

Ազնավուրի երգերը՝ Ազնավուրի հրապարակում. համերգ՝ նվիրված լեգենդար շանսոնյեի 94-ամյակին

«Այն, ինչ կարեւոր է Հայաստանի համար, կարեւոր է նաեւ մեզ համար». Շառլ Ազնավուրը նշում է 94-ամյակը

Խաշ՝ Դիլիջանում, ժենգլայով հաց՝ Արցախում. CNN-ի հաղորդումը՝ Հայաստանի մասին

Գեղանկարիչ Դավիթ Դանիելյանի էմոցիոնալ կտավներն ու ցուցահանդեսի հայտնի հյուրերը

VARDA-ի «գիշերային պարը սիրեցյալի համար»

Բլոգ Լի. «Թանգարանային գիշերը» Երեւանում

Երեւանում 14-րդ անգամ անցկացվեց «Թանգարանային գիշերը»

«Եվրատեսիլ 2018». ամփոփիչ հոլովակ NEWS.am STYLE-ից

Արքայազն Հարրիի եւ Մեգան Մարքլի հարսանեկան արարողությունը

Հայ դերասանուհիները՝ գայթակղիչ հոլովակում

Բլոգ Լի. Գինու փառատոն․ Զբոսաշրջիկներն ու մասնակիցները՝ միջոցառման մասին

Երեւանում մեկնարկել են Գինու օրերը

Սրբուհի Սարգսյանի եւ Allusion Band-ի համերգը՝ նվիրված հաղթանակի օրվան

«Եվրատեսիլ 2018». Սեւակ Խանաղյանն իր պարտության մասին

«Շոկի մեջ ենք, որ Սեւակը չանցավ եզրափակիչ»․ Wiwibloggs-ի Ուիլյամն ու Դեբանը՝ «Եվրատեսիլի» առաջին կիսաեզրափակիչի արդյունքների մասին

«Եվրատեսիլ 2018». Սեւակ Խանաղյանի ելույթը՝ առաջին կիսաեզրափակիչում

«Եվրատեսիլ 2018»․ Սեւակ Խանաղյանի ելույթը ժյուրիի համար

Աղանդերների պատերազմ. Երեւանյան «Կոտրված ծաղկաման» VS պետերբուրգյան «Մայրիկի սիրելի ծաղիկը»

12:04, 18 դեկտեմբերի

Երեւանյան գաստրոնոմիական «Yeremyan projects» ընկերության «Շերեփ» ռեստորանը չէր էլ հասցրել լայն ճանաչում ձեռք բերել, երբ հաստատության աղանդերներից մեկը՝ ծաղկամանի տեսքով, Instagram-ի հիթ դարձավ: Ռեստորանի այցելուները հիացած էր արտասովոր աղանդերով: Բայց եթե լինեիք Պետերբուրգում, կիմանայիք, որ «Мамин любимый цветок» («Մայրիկի սիրելի ծաղիկը») աղանդերն արդեն ավելի քան հինգ տարի «Ленинград» խմբի մեներգչի կնոջ՝ Մաթիլդա Շնուրովայի ռեստորանի կուռքային ուտեստն է: Որոշեցինք հանդիպել երեւանյան ռեստորանի ներկայացուցիչների հետ՝ հասկանալու համար, թե ինչպես է ծագել ուտելի ծաղկաման ստեղծելու գաղափարը եւ ինչպես պետք է այն ճիշտ ուտել:

«Ճաշացանկում «Կոտրված ծաղկաման» աղանդերը ներառելու գաղափարը մեր տնօրեն Դավիթ Երեմյանինն է, որը ճամփորդելու ընթացքում հաճախ է նոր եւ հետաքրքիր ուտեստներ համտեսում: Նա մեզ պատմեց իր նախասիրությունների մասին, որոնք մենք կյանքի կոչեցինք: Մեր ընկերությունը չի թաքցնում, որ աղանդերը փոխառել ենք այլ հաստատությունից, բայց մեր հրուշակագործներն այն լրամշակել են: Շատ երկար ենք աշխատել համի, կրեմի եւ բաղադրիչների ուղղությամբ: Ծաղկամանից թափված «հողը» բիսկվիթի փշրանք է՝ կակաոյով»,- պատմեց ռեստորանի գլխավոր հրուշակագործ Անահիտ Միքայելյանը:

Մաթիլդա Շնուրովան հարցազրույցներից մեկում ասել է, որ ռեստորանի շեֆ-խոհարար եւ աղմուկ հանած ծաղկի ու շատ այլ հանրահայտ ուտեստների հեղինակ Իգոր Գրիշեչկինը «պարբերաբար նյարդայնանում է, որ մարդիկ փոխառում են իր գաղափարները, բայց ժամանակն անցնում է, նա հանգստանում է եւ արդեն սկսում է խորհուրդներ տալ, թե պատճենողներն ինչպես կարող են ծաղիկ-աղանդերի համար հավասար ծաղկաման ստանալ»:

NEWS.am Style-ը կապվեց հեղինակավոր շեֆ-խոհարարի հետ եւ նրա կարծիքը հարցրեց հայկական «ծաղկամանի» մասին: Տեսնելով լուսանկարը՝ Գրիշեչկինն անմիջապես գուշակեց, որ այն տիրամիսու է, եւ նշեց, որ նման պատճեններ բազմիցս է տեսել. «Այս աղանդերը ստեղծել եմ մանկական հիշողությունների եւ տպավորությունների ազդեցությամբ... Մի անգամ կոտրեցի մորս սիրելի ծաղկամանը, նա շատ տխրեց: Ամենակարեւորը գաղափարն է, որը բացահայտում է մտածողությունն ու ասոցիացիաները»:

Քանի որ երկու քաղաքում էլ ապրել եմ, բախտ եմ ունեցել համտեսել աղանդերի երկու տարբերակն էլ:

Պետերբուրգյան աղանդերը մուգ շոկոլադից է, ներսում՝ թթվասերային մուս՝ հալվայի գերիշխող համով: Այն, հավանաբար, նախատեսված է հալվայի սիրահարների համար: Մուսը լեզվի վրա պղպեղային պաղպաղակի համ է թողնում՝ կարծես պատժելով կոտրված ծաղկամանի համար: Այս ծաղկանաի շուրջ թափված «հողը» շոկոլադե բրաունի է, ծաղիկը՝ անանուխային զանգակածաղիկ: Աղանդերը մատուցում են սալիկի վրա, ինչն ուժեղացնում է կոտրված ծաղկամանի հետ ասոցիացիան:

Աղանդերի երեւանյան տարբերակի համը տիրամիսուն է հիշեցնում. թեթեւ սերուցքային կրեմ, նուրբ բիսկվիթ, որն ինձ դուր եկավ՝ պարզ բաղադրակազմի շնորհիվ: Սակայն Գրիշեչկինի աղանդերի մատուցման տարբերակն ավելի մտածված է, իր մեջ հիշողություն եւ պատմություն է թաքցնում:

«Մենք հաճախ ենք նկատում, որ աղանդերը պատվիրող այցելուները չգիտեն եւ չեն հասկանում՝ ինչպես պետք է այն ուտել: Գլխավոր սխալն այն է, որ բոլորը հանում են ծաղկամանի միջուկը, իսկ շոկոլադը մնում է: Հարկավոր է կոտրել շոկոլադե ծաղկամանը, որպեսզի բոլոր բաղադրիչները խառնվեն եւ հնարավոր լինի վայելել համերի ամբողջ գունապնակը»,- մեկնաբանում է Անահիտ Միքայելյանը:

 

Մարգարիտա Ավագյան


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում






  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել
  • Հարցում
Մեկնե՞լ, թե՞ մնալ. ինչպես է իր ապագան տեսնում հայ երիտասարդությունը
Այո, մեկնել
Ոչ, մնալ