Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

Հոլանդական պանրի ամենահայտնի տեսակները

20:02, 5 սեպտեմբերի

Հոլանդիայում պանրի արտադրությունը սկսվել է դեռեւս Հուլիոս Կեսարի ժամանակաշրջանից։ Փաստորեն հոլանդական ծաղիկներն ու պանիրը վաղուց են հոլանդացիների կյանքի մի մասնիկը դարձել, եւ այդ պատճառով հոլանդացիները մշտապես ծաղկի ու պանրի փառատոններ են կազմակերպում։  Պետք է նշել, որ պանրի արտադրությունը երկար ժամանակ մեծ ու կարեւոր դեր է ունեցել Հոլնդիայի տնտեսական կյանքում։

Դեռեւս 1526թ-ին Կառլոս V թագավորը Էդամի (Հոլանդիա) բնակիչներին հայտարարեց, որ պետք է ամենամյա պանրի տոնավաճառ կազմակերպեն, եւ այդ ժամանակից ի վեր հոլանդացիները սկսեցին հոլանդական պանրի տարբեր տեսակներ ու համեր մտածել ու տարածել ամբողջ աշխարհով մեկ։

Ճիշտ է, տեսակները շատ են, բայց աշխարհում առավել տարածված ու ճանաչված են երեքը՝ գաուդա, էդամ եւ մաասդամ։ Եկեք խոսենք դրանց մասին։

Գաուդան բոլորիս հայտնի պանրի տեսակ է, որը համարվում է ամենահին պանիրներից մեկը։ Այն ստեղծվել է 14-րդ դարում հոլանդական Գաուդա քաղաքում (այստեղից էլ պանրի անվանումը)։ Սովորաբար այն ունի բաց դեղին գույն, մանր անցքեր, եւ նուրբ ու մեղմ համ։

Էդամը կարելի է հեշտությամբ տարբերակել ի շնորհիվ իր մոմե «ծածկույթի» եւ գնդաձեւ կառուցվածքի։ Նշենք, որ մոմե «ծածկույթը» ավանադաբար պետք է կարմիր լինի, քանի որ հնում  պատրաստման ժամանակ կարմիր գինի էին ավելացնում։ Պանիրն ունի սերուցքային նուրբ համ, որն ավելի է մեծանում պանրի հասունացման ժամանակ։

Մաասդամ պանիրը շատ դժվար է շփոթել այլ պանիրների հետ, քանի որ այն ունի մեծ անցքեր ու քաղցր ընկույզի համ։ Մաասդամ պանիրն առաջին անգամ արտադրվել է Նիդեռլանդներում 1984թ-ին (որոշ մարդիկ կարծում են, որ ավելի ուշ՝ 190-ականներին) Baars ընկերության կողմից։ Այժմ այս պանիրը սկսել են արտադրել ոչ միայն հոլանդացիները, այլեւ ֆրանսիացիներն ու գերմանացիները։

Պետք է նշել, որ Մաասդամ պանիրը շվեյցարական Էմմենտալ պանրի մի փոքր վերափոխված ու մշակված տարբերակն է, այդ պատճառով երկուսն էլ ունեն համային, արտաքին տեսքի եւ պատրաստման տեխնոլոգիաների նմանություն։ Բայց իհարկե, կան նաեւ որոշ տարբերություններ. Մաասադամն ավելի  նուրբ համ ու կոնցենտրացիա ունի եւ ավելի էժան է, քան Էմմենտալը։

 

Աղբյուրը՝ best-guide.ru


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել