Օրեր առաջ հանդիպեցի իմ մտերիմներից մեկին եւ հազիվ ճանաչեցի նրան։ Վերջին անգամ մոտ մեկ ամիս առաջ էի տեսել նրան, եւ հանկարծ իմ առջեւ կանգնած էր մեկ ուրիշը։ Ընկերուհիս երբեք էլ գեր չի եղել, կարելի է ասել՝ թմբլիկ, սակայն այժմ իմ առաջ կանգնած կինը թոփ-մոդելին ոչնչով չէր զիջում։ Նա ոչ միայն ազատվել էր ավելորդ կիլոգրամներից, այլեւ հինգ տարով երիտասարդացել էր։ Հետաքրքրությունից դրդված հարցրեցի, թե ինչպես է նրան հաջողվել այդքան նիհարել եւ նման արդյունքի հասնել։ Նա խոստովանեց, որ «հեղուկներով դիետա» է պահել, որի ընթացքում ազատվում ես ավելորդ կիլոգրամներից եւ մեկ ամսում նիհարում ես 10 կգ...
Բայց մինչ այս դիետային անցնելը պետք է իմանալ մի քանի կանոն, որոնց անպայման պետք է հետեւել՝ վնասակար հետեւանքներից խուսափելու համար։ Այսպիսով, ո՞րն է հեղուկներով դիետայի գաղտնիքը։ Բնականաբար, առաջին հերթին հարկավոր է հրաժարվել պինդ սննդատեսակներից, այսինքն՝ օրգանիզմը կալորիաներ ստանում է բացառապես ըմպելիքներից, հյութերից, կոկտեյլներից, թարմ քամած հյութերից եւ խյուս-ապուրներից։ Դիետայի ընթացքում արգելված է ալկոհոլային խմիչքի, ինչպես նաեւ գազավորված ըմպելիքների օգտագործումը։ Իմ ընկերուհին «սնվում էր» միայն սուրճով (առանց շաքար), մածունով, ոչ յուղալի յոգուրտով, բանջարեղենով եւ մրգային հյութերով (ոչ խանութից գնված), ինչպես նաեւ խյուս-ապուրներով։ Օրինակ, կարելի է պատրաստել հետեւյալ խյուս-ապուրը՝ նեխուրը, լոլիկը, սոխը, կանաչ պղպեղը եւ կաղամբը պետք է շոգեխաշել ձիթապտղի յուղով, աղով եւ պղպեղով։ Երբ բոլոր բաղադրիչները կփափկեն, ապուրը պետք է լցնել բլենդերի մեջ եւ հարել։
Սակայն այս ամենից բացի, օրական մոտ 2 լիտր ոչ գազավորված ջուր է պետք խմել։ Հարկավոր է սնվել 2 ժամը մեկ անգամ 200-350մլ. չափով։ Ընկերուհիս պնդում է, որ առաջին երեք օրը քաղցի զգացումը իսկապես տանջում է, սակայն դրանից հետո օրգանիզմը ընտելանում է այս նոր սննդակարգին։ Նշենք, որ ամբողջ դիետայի ընթացքում հավելյալ սնվելու մեծ ցանկություն է առաջանում, սակայն դրական արդյունքի հասնելու համար պետք է զսպել այդ ցանկությունը։
Իսկ ամենակարեւորը այս դիետայից «ճիշտ դուրս գալն է»։ Եթե դուք երկու շաբաթ եք դիետա պահել, ուրեմն պետք է հետեւեք ձեր սննդակարգին հաջորդող մեկ ամսվա ընթացքում։ Սկզբնական շրջանում պետք է սահմանափակվել շիլաներով։ Այսինքն՝ նախաճաշին հարկավոր է ուտել շիլա, իսկ ճաշին եւ ընթրիքին կրկին դիետային համապատասխան սնունդ։ Երկրորդ շաբաթվա ընթացքում նախաճաշը կարելի է օգտագործել ցանկացած մթերք, ճաշին՝ շիլա, իսկ ընթրիքին խմելու ինչ-որ մի բան։ Երրորդ շաբաթվա ընթացքում նախաճաշին ինչ-որ ըմպելիք են խմում, ճաշին՝ շիլա, իսկ ընթրիքին միրգ բանջարեղեն են ուտում, իսկ չորրորդ շաբաթվա ընթացքում արդեն կարելի է սննդակարգում ավելացնել նաեւ ոչ յուղոտ միս կամ ձուկ, իսկ ընթրիքին՝ ցանկալի է մածուն եւ բանջարեղեն ուտել։
Նշեմ նաեւ, որ այս դիետան կարող են կիրառել միայն առողջ մարդիկ։ Եթե երիկամների, ստամոքս-աղիքային, սիրտ-անոթային համակարգերի խնդիրներ ունեք, ուրեմն այս մեթոդը ձեզ համար չէ։ Լավագույն դեպքում կարող եք մեկ շաբաթ հեղուկով «բեռնաթափման օրեր» անցկացնել, ոչ ավելին։ Սակայն ցանկացած պարագայում դիետա սկսելուց առաջ հարկավոր է դիմել մասնագետի խորհրդին։
Յուլիա Վարդանյան
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
23:13, 24 ապրիլի
«Ցեղասպանությունը եղել է․ իմ մեծ տատն ու պապը զոհ են գնացել այդ սարսափելի ոճրագործությանը»․ Գեւ Օրկյան22:17, 24 ապրիլի
Վահե Բերբերյանը հրապարակել է Հայոց ցեղասպանության զոհ դարձած իր պապի միակ լուսանկարն ու խոսել իր խոստման մասին21:30, 24 ապրիլի
«Մենք ոգեկոչում ենք 1915 թվականին զոհված հայերի հիշատակը: Նրանց թվում են իմ նախնիները»․ ամերիկահայ դերասանուհի Դիանա Մեդիսոն20:48, 24 ապրիլի
«Ուզում եմ հիշել իմ նախնիներին, ովքեր զոհվել են, եւ նրանց, ովքեր ողջ են մնացել»․ Սերժ Թանկյանի գրառումը՝ Հայոց ցեղասպանության 109-րդ տարելիցի կապակցությամբ19:46, 24 ապրիլի
«Այս ողբերգությունը նրա կյանքի անբաժան մասն է եղել»․ Քրիստինա Ազնավուրը արխիվային լուսանկարներ է հրապարակել Շառլ Ազնավուրի՝ Հայաստան կատարած այցից16:33, 24 ապրիլի
«Հայոց պատմության ուսուցիչս նույնիսկ մեր ավարտական երեկոյի ժամանակ ասաց՝ թուրքին բարեկամ չկարծեք…». Ժաննա Բուտուլյան15:04, 24 ապրիլի
«Երբ մենք հիշում ենք Հայոց ցեղասպանությունը, մենք երդվում ենք երբեք չմոռանալ պատմության դասերը»․ լիբանանահայ դիզայներ Գրիգոր Ջաբոտյան14:29, 24 ապրիլի
Լույս է տեսել Հաքան Սեքինելգինի «Հայոց ցեղասպանությունը եւ Թուրքիան. հանրային հիշողություն եւ ինստիտուցիոնալացված ժխտում» գիրքը13:03, 24 ապրիլի
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Հայաստանը ներկայացնող «Լադանիվա» խմբի անդամները հարգանքի տուրք են մատուցել Հայոց ցեղասպանության զոհերի հիշատակին (ֆոտո)12:01, 24 ապրիլի
Մարգարիտա Սիմոնյանը պատմել է Հայոց ցեղասպանությունից փրկված իր նախնիների պատմությունը11:12, 24 ապրիլի
«24.04.2024 ից թող սկսվի Հայաստան-Արցախի վերածննդի հետհաշվարկը: Ես հավատում եմ». Նազենի Հովհաննիսյան10:04, 24 ապրիլի
Աշխարհը՝ Հայոց ցեղասպանության մասին. հայտնի մարդկանց հայտարարությունները՝ ողբերգության 109-րդ տարելիցի կապակցությամբ