Նիհարելու սննդակարգերը հաճախ ոչ միայն չեն օգնում նիհարելուն, այլև սխալ կիրառման դեպքում վնասում են օրգանիզմին: Հանրահայտ սննդակարգերից հատկապես երեքն, ըստ մասնագետների, չափազանց վտանգավոր են, և հարկավոր է զերծ մնալ դրանցից՝ հատկապես եթե ցուցված չեն բժշկի կողմից:
Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս պահպանել սննդի բուրգի սկզբունքը և օրվա կերակրաբաժնում ներառել օրգանիզմի համար չափազանց կարևոր բոլոր բաղադրիչները՝ ածխաջրեր, սպիտակուցներ, ճարպեր, վիտամիններ, միկրոօրգանիզմներ: Ընդ որում՝ մեկ օրաբաժինը խորհուրդ է տրվում ուտել երեք-չորս անգամից: Բայց շատերը շարունակում են օրգանիզմը հյուծել տարատեսակ սննդակարգերով, որոնք եթե անգամ որևէ արդյունք տալիս են, ապա այն տևական չի լինում, և որոշ ժամանակ հետո մարդը նորից գիրանում է: Մինչդեռ սննդի սահմանափակումները հաճախ բավականին թանկ են արժենում մարդուն, քանի որ տարբեր հիվանդություններ են առաջացնում՝ երբեմն լուրջ ու անդառնալի:
Սննդաբանները ներկայացրել են առողջության համար ամենավտանգավոր սննդակարգերը և պատմել, թե ինչու է հարկավոր խուսափել դրանցից:
Պալեոսննդակարգ (քարե դարի սննդակարգ)
Սննդակարգի այս տեսակը բաղկացած է բուսական և կենդանական ծագման որոշ մթերքներից, որոնք ենթադրաբար օգտագործել են մեր նախնիները քարե դարում: Այլ կերպ ասած՝ այն ժամանակակից մոտեցում է պալեոլիտի ժամանակաշրջանի մեր նախնիների սննդակարգին, որը հիմնականում բաղկացած է կենդանիների՝ այդ թվում թռչնի, ձկան որակյալ մսից, մրգերից, բանջարեղենից, ընկուզեղենից, սերմերից և բացառում է հատիկավորները, ընդեղենը, կաթնամթերքը, շաքարը և բուսայուղը, մշակված և ճարպոտ միսը: Այս սննդակարգը հարուստ է վիտամիններով, հանքանյութերով և բջջանյութով, որոնք չափազանց կարևոր են օրգանիզմի համար և միևնույն ժամանակ կալորիական չեն: Առաջին հայացքից թվում է, թե նման սննդակարգը ոչնչով չի կարող սպառնալ օրգանիզմին, ավելին՝ այն օգտակար է ոչ միայն նիհարելու համար, այլև առողջության:
Սակայն պարզվում է, որ սննդակարգով պարտադրվող որոշակի զրկանքները բացասաբար են անդրադառնում մեզ վրա: Մասնագետների պնդմամբ՝ այն ոչ բոլորի համար է խրախուսելի, ուստի չի կարելի առանց երկար-բարակ մտածելու կամ մասնագետի հետ խորհրդակցելու անցնել նման սննդակարգի: Իրականում այն նախատեսված է որոշակի հիվանդությունների բուժման համար և չի կարելի երկարատև օգտագործել: Հակառակ դեպքում մարդու մոտ կարող է վիտամին D-ի և կալցիումի պակաս առաջանալ, իսկ չափազանց մեծ քանակությամբ սպիտակուցի պատճառով կարող են տուժել երիկամները:
Ալկալիական սննդակարգ
Այս սննդակարգը նախատեսում է թթվային և հիմնային սննդի միաժամանակյա օգտագործում: Թթվային սնունդը սպիտակուցներով հարուստ է և կարող է նպաստել ստամոքսահյութի չափից ավելի շատ արտադրմանը, իսկ դա կարող է ավելորդ ինսուլինի արտադրման պատճառ դառնալ: Հիմնային բուսական սնունդը չեզոքացնում է ավելորդ թթվայնությունը և օգնում է օրգանիզմին առավելագույնը յուրացնել մթերքների բոլոր օգտակար բաղադրիչները: Ուստի այս սննդակարգի կողմնակիցները խորհուրդ են տալիս սննդի օրաբաժնում ներառել միայն 30 տոկոս թթվային և 70 տոկոս հիմնային սնունդ: Այսինքն՝ թույլատրվում է ուտել մրգեր, բանջարեղեն և տավարի կամ գառան անյուղ միս՝ միաժամանակ վերահսկելով խոլեստերինի մակարդակը օրգանիզմում: Բադի և սագի միսը մեծ քանակությամբ ճարպ և խոլեստերին է պարունակում, ուստի խորհուրդ չի տրվում օգտագործել: Հիմնային մթերքներից կարելի է ներառել ցորեն, հնդկաձավար, զեյթունի ձիթայուղ, նուշ, մեղր, սերուցք, պաղպաղակ, մուրաբա և այլն:
Սակայն ինչպես նշում են մասնագետները՝ այս սննդակարգը նպաստելով օրգանիզմում թթվայնության նվազեցմանը՝ կարող է նյութափոխանակության խանգարումներ առաջացնել:
Իսկ եթե մարդն արդեն սրտի հիվանդություն ունի, գաստրիտ, ապա այս սննդակարգը պարզապես հակացուցված է:
Բժիշկ Դյուկանի սննդակարգը
Աշխարհում մեծ համբավ վայելող սննդակարգերից մեկն իրականում ամենևին առողջարար չէ: Այս սննդակարգի շնորհիվ հնարավոր է շատ արագ և զգալի նիհարել՝ ամբողջ կյանքի ընթացքում պահպանելով ցանկալի քաշը: Ցածր ածխաջրածնային և մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ պարունակող սննդակարգը հնարավորություն է տալիս ուտել սրտիդ ուզածի չափով, բայց միայն սպիտակուցային սնունդ: Ցանկության դեպքում երբեմն կարելի է մրգեր և բանջարեղեն ուտել:
Սննդակարգը բաղկացած է 4 փուլից: Առաջին փուլում կարելի է միայն սպիտակուցային սնունդ ուտել: Երկրորդ փուլում թույլատրվում է սպիտակուցային սննդի հետ նաև բանջարեղեն ուտել, բայց միայն որոշակի օրերի: Երրոդ փուլում կարելի է նաև բրինձ, մակարոնեղեն և որոշ ածխաջրածնային սննդամթերք ուտել: Եզրափակիչ փուլում նորից միայն սպիտակուցային սնունդ է պարտադրվում:
Մասնագետները պնդում են՝ օրգանիզմին բազմազան սնունդ է հարկավոր, որպեսզի հնարավոր լինի ստանալ բոլոր օգտակար տարրերը: Սպիտակուցային սնունդը շատ արագ է հագեցնում և հետո երկար ժամանակ մարդը քաղցի զգացում չի ունենում: Պատճառն այն է, որ սպիտակուցը շատ դանդաղ է մարսվում, և մարդու մոտ տևական ժամանակ հագեցվածության զգացումը պահպանվում է: Նման սնունդը նպաստում է արագ նիհարելուն: Սակայն այն նաև վատ հետևանքներ է ունենում: Միայն սպիտակուցներով սնվելու դեպքում կարող է հոդաբորբ առաջանալ, լյարդը և երիկամները նույնպես կարող են տուժել: Սննդակարգի բարդություններն ի հայտ են գալիս ոչ միանգամից, այլ 4-6 ամիս հետո:
Աղբյուրը՝ Wday.ru
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
23:16, 28 մարտի
Ռիհաննան անհավանական տեսք ունի չինական Vogue-ի շապիկին22:15, 28 մարտի
Ռեբել Ուիլսոնը ուզում է «դրական հաղորդագրություն» տարածել՝ բացահայտելով, որ կորցրել է կուսությունը 35 տարեկանում21:35, 28 մարտի
TikTok-ը նվաճել է նիհարելու նոր թրենդը. «Կախարդական» Oatzempic ըմպելիքը20:30, 28 մարտի
Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան20:25, 28 մարտի
Հոլիվուդյան աստղեր, ովքեր նկարահանվել են պոռնոֆիլմերում20:12, 28 մարտի
Միխայիլ Շուֆուտինսկի. Ես սիրում եմ Երևանն ու Հայաստանը19:47, 28 մարտի
Wine Story. Ինչպես ընտրել ճիշտ գինի Սուրբ Զատիկին18:36, 28 մարտի
Միխայիլ Շուֆուտինսկու ճեպազրույցը Երեւանում (ՈՒՂԻՂ)17:02, 28 մարտի
Աբու Դաբին նախատեսում է դրախտ ստեղծել գեյմերների համար. աշխարհում առաջին կիբեռսպորտի կղզին16:33, 28 մարտի
Breitling-ի վերջին Navitimer ժամացույցները նշում են ընկերության պատմական կապը ավիացիայի և տիեզերքի հետ15:11, 28 մարտի
Մարտին Սկորսեզեն Fox Nation-ում կպատմի սուրբերի մասին14:10, 28 մարտի
Կառլ Լագերֆելդի ֆուտուրիստիկ բնակարանը Փարիզում վաճառվել է 10,8 մլն դոլարով