Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք կկարողանայի՞ք պատասխանել այս հարցերին

Pop NEWS. Շաբաթվա ամենաքննարկված իրադարձությունները

Սիրո տոնը՝ Սիրուշոյի հետ. բացառիկ կադրեր՝ երգչուհու համերգից, որի տոմսերն անմիջապես սպառվել էին

Տիհանա Vibes. փեսացուն հյուսիսից եւ Տրնդեզի խարույկի բոցերը

Kinodaran-ի՝ մեծ աղմուկ հանած «Սուրբը» սերիալը նոր իրականություն է սահմանում Հայաստանում

«2024-ին, վերջապես, կամուսնանանք». Գևորգ Մկրտչյան

«Վիշապի լեգենդը» շքեղ շոուով «Երեւան պարկում» բացվեց ընդարձակ սահադաշտը

STYLETravel. Ֆրանսիա՝ գաստրոնոմիական ճանապարհորդություն մարզերով

18:30, 12 փետրվարի

Ուղեւորությունը դեպի Ֆրանսիա կարող է եւ պետք է լինի նաեւ գաստրոնոմիկ․ իզուր չէ, որ այս երկրի խոհանոցը համարվում է լավագույններից մեկն աշխարհում:

«Որքան աղքատ էին ֆրանսիացիները, եթե ստիպված էին հնարել սոխով ապուրը»,-ասում էր մեզ մեր ուղեկցորդը Լուարի ամրոցներով շրջագայության ժամանակ,- «բայց, միեւնույն ժամանակ, որքան հնարամիտ, որ այն վերածել են դելիկատեսի»:

Իսկապես, ֆրանսիական սոխով ապուրը հայտնի է ամբողջ աշխարհում։ Բայց, իրականում, ըստ պատմական աղբյուրների՝ բաղադրատոմսը ամենեւին էլ աղքատության ու սովի հետեւանքով չի հորինվել։ Որոշ աղբյուրներ հայտնում են, որ այն ստեղծել է պետության առաջին դեմքը՝ Լյուդովիկոս 15-րդը։ Մի անգամ, իր որսորդական տնակի խոհանոցում բացի սոխից, շամպայնից ու կարագից ոչինչ չգտնելով՝ նա ապուր  պատրաստեց հենց այդ բաղադրիչներով:

Այսօր շամպայնն այլեւս չեն ներառում բաղադրիչների ցանկում, իսկ իսկական սոխով ապուրը պետք է պատրաստված լինի խիտ պանրային շերտով։ Ֆրանսիայում այս ուտեստի հետ կապված հետաքրքիր ավանդույթ կա. հարսանիքին, երբ բոլոր հյուրերն արդեն պարել են ու հասցրել սովածանալ, մատուցվում է սոխով ապուր։ Սա տեղի է ունենում գիշերվա ժամը 2-3-ի սահմաններում:

Գնացեք Ռոն-Ալպեր-ի շրջան․ նրա մայրաքաղաք Լիոնը Ֆրանսիայի գաստրոնոմիական կենտրոնն է: Այնտեղ մինչ օրս պահպանվել են բուշոնները («bouchonlyonnais»)։ Սրանք այս տարածաշրջանի ավանդական ռեստորաններն են, որոնք մատուցում են տեղական ուտեստներ: Խոհանոցը հիմնականում պարունակում է մսային ուտեստներ` երշիկների տեսականի, պաշտետ, խոզ։ Այստեղ տնական մթնոլորտ է՝ զուրկ պերճ դեկորներից։ Ամեն բան պարզ է՝ վանդակավոր սփռոցներ եւ փայտե կահույք, ինչպես ֆրանսիացի տատիկների տներում: Նման հաստատություններում շարունակվում են 17-18-րդ դարերի ավանդույթները։ Այդ ժամանակահատվածում այստեղ ճաշում էին մետաքսի գործարանների բանվորները։

еда4.JPG (64 KB)

Չի կարելի անտեսել նաեւ Լիոնի Les Halles de Lyon Paul Bocuse շուկան, որն անվանվել է հայտնի խոհարար Փոլ Բոկուզի անունով․ նրան «գաստրոնոմիայի հայր» են կոչվել: Այստեղ համտեսեք համեղ գյուղմթերքներ՝ պանիրներ՝ այծի եւ կովի կաթից, համեղ միս, աղանդեր, խմորեղեն:

Այս տարածաշրջանի աղանդերից անպայման փորձեք նուգա՝ Մոնտելիմարից, պրալինե կարկանդակ, la pogne՝ նարնջի համով բուլկիներ:

Ավանդական ֆրանսիական դելիկատեսը` Մադլեն թխվածքաբլիթները, որոնց մասին գրել է Մարսել Պրուստը, ծագումով Լոթարինգիայից են: Թխվածքաբլիթները, սովորաբար, վաճառվում են ստվարաթղթե տուփերում: Դուք կարող եք դրանք գնել հացաբուլկեղենի խանութներից եւ ուտել անմիջապես մայթին, ինչպես սիրում են անել ֆրանսիացիները:

еда8.jpg (108 KB)

Գաստրոնոմիական բացահայտումների համար կարող եք գնալ Պրովանս՝ պարզելու, թե ինչպիսին է Ֆրանսիայի հարավի խոհանոցը։ Քաղաքների կենտրոններում գտնվող շուկաներն ամառային շոգ օրերին ամեն ինչ արժեն: Ամենագունեղներից մեկը Սեն Ռեմիի շուկան է, որն անցկացվում է ամեն չորեքշաբթի առավոտյան։ Անպայման փորձեք Նոնի հայտնի ձիթապտղի յուղը եւ ֆուգաս հացը, բանջարեղենը՝ դեղաբույսերով: Հենց այս տարածաշրջանից է գալիս հայտնի ռատատույը։ Ֆրանսիայում ոչ մի տեղ ոչինչ չես կարող ուտել առանց պանրի. Պրովանսում դրանք հիմնականում պատրաստվում են այծի կաթից: Ապուրներից պետք է անպայման փորձել Մարսելի հայտնի ձկան ապուրը, որը կոչվում է բույաբես։

еда2.JPG (62 KB)

Եթե ​​կամեմբերի սիրահար ես, ուրեմն պետք է գնաս Նորմանդիա։ Այստեղ, նույնիսկ, «Կամեմբերի ճանապարհ» կա։ «Կամեմբերն իր նեխած բուրմունքով գերազանցում է լիմբուրգյան պանիրների ոչ սուր բույրերին. դրա խեղդող բույրը տարածվում էր ամբողջ խանութով՝ իր փտած շնչով չեզոքացնելով մյուս բոլոր հոտերը»,-Le Ventre de Paris գրքում գրել է Էմիլ Զոլան։

еда6.jpg (98 KB)

Բայց Նորմանդիայի շրջանը հայտնի է ոչ միայն պանրի այս տեսակով․ այստեղ կարող եք փորձել լիվարոտ, պոն-լեւեկ եւ սրտաձեւ նեյշաթել։ Նորմանդիայում նախաճաշին ուտում են հատուկ ձվածեղ, որը գալիս է Մոն Սեն-Միշել կղզուց: Այստեղ պետք է փորձել նաեւ ձկնային ուտեստներ, ծովամթերք, այցելել ոստրեների ֆերմաներ։ Ի թիվս այլ բաների, Նորմանդիան հնդկացորենի ալյուրից պատրաստված նրբաբլիթների ծննդավայրն է։

еда7.jpg (99 KB)

Ֆուա-գրան ֆրանսիական մեկ այլ հայտնի ուտեստ է: Այն ճաշակելու համար պետք է գնաք Օքսիտանիա: Թուլուզում պետք է փորձեք թուլուզյան երշիկը՝ տապակած կամ շոգեխաշած վիճակում: Bigorre-ի սեւ խոզը Օքսիտանիայի տարածաշրջանին հատուկ եւս մեկ ուտեստ է: Որպես աղանդեր, ֆրանսիացիների համար ընդունված է մատուցել պանիր՝ համտեսում ենք ռոքֆոր, լագիոլ, ռոկամադուր եւ տոմ։

еда5.jpg (67 KB)

Փարիզում բոլոր շրջանների խոհանոցները միաձուլված են, այստեղ տիրում է իսկական գաստրոնոմիական առատություն։ Դուք կգտնեք թե պանիրներ, թե խխունջներ, թե աղավնիներ, թե ոստրեներ, իհարկե, նաեւ՝կրուասաններ եւ շատ ավելին: Տաք եղանակին կարող եք նստել մայթին գտնվող տեռասներից մեկում, ճաշել՝ վայելելով քաղաքի կյանքը։

еда1.jpg (117 KB)

Անաստասիա Բարու


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել