Եթե դուք սառը սուրճի սիրահար եք, բայց չեք սիրում այդքան երկար սպասել դրա պատրաստվելուն, ապա գիտնականները ձեզ կօգնեն այս հարցում։
Հետազոտողների խումբը պարզապես գտել է ուլտրաձայնային ալիքների միջոցով երեք րոպեում սառը սուրճ պատրաստելու միջոց, հայտնում է Sprudge-ը։ Ավստրալիայի Նոր Հարավային Ուելսի համալսարանի գիտնականներն ի սկզբանե փորձել են պարզել, թե արդյոք ուլտրաձայնի միջոցով կարելի է ավելի շատ հակաօքսիդանտներ ստանալ սուրճից: Չնայած այս փորձը անհաջող է անցել, նրանք պատահաբար արել են մի հայտնագործության, որը կուրախացնի սառը սուրճի սիրահարներին:
«Այսպիսի բան տեսած չեք լինի»,-New Scientist-ին ասել է հետազոտության հեղինակ Ֆրանցիսկո Տրուխիլյոն։ «Համը հաճելի է, բույրը՝ անմահական, համն ավելի մածուցիկ է, ավելի քիչ դառնություն կա, քան սովորական էսպրեսսոյում։ Եվ այն ունի թթվայնության այնպիսի մակարդակ, որը կարծես մարդկանց դուր է գալիս: Սա հիմա սուրճ պատրաստելու իմ ամենասիրած միջոցն է»։
Սառը ըմպելիքն արագ պատրաստելու համար հետազոտողները օգտագործել են սովորական էսպրեսսոյի մեքենա, որը շատ ավելի հասանելի ապրանք է, քան 18800 դոլար արժողությամբ ուլտրաձայնային սարքավորումը, որը նրանք սկզբում օգտագործում էին: Սառը ջուրը հոսեցնելով էսպրեսսոյի տուփի միջով՝ նրանք սուրճը ենթարկել են ուլտրաձայնային ալիքների տարբեր ազդեցությունների: Մեկ րոպե անց սառը շոթն, ասես, 24 ժամվա ընթացքում սառեցված լիներ, բայց ավելի քիչ ինտենսիվ էր համային առումով: Երեք րոպե անց բույրն ավելի նմանվեց սովորական սառը սուրճին, բայց համն ավելի դառը դարձավ։ Այսպիսով, պատրաստման իդեալական ժամանակը կարող է լինել ինչ-որ տեղ մեջտեղում:
Թեեւ սառը ըմպելիքի արագացված գործընթացի հիմքում ընկած գիտությունը, հավանաբար, բարդ է սովորական սուրճ խմողի համար, հետազոտողները ասում են, որ «ակուստիկ կավիտացիայի» միջոցով ուլտրաձայնային ալիքներն իրականում կոտրում են սուրճի մրուրը: Սա թույլ է տալիս ավելի կարճ ժամանակահատվածում հասնել արտադրության ավելի մեծ ծավալների: Եվ մինչ Տրուխիլյոն նշել է, թե որքան հաճելի է ստացված սառը ըմպելիքը, սուրճն ավելի անթափանց կլինի, քան սովորական սուրճը, քանի որ ուլտրաձայնային ալիքները էմուլսացնում են սուրճի յուղերը:
Անցյալ տարեվերջին հետազոտողները նաեւ հայտնաբերեցին, որ սուրճի հատիկները մանրացնելուց առաջ դրանք խոնավեցնելը հանգեցնում է սուրճի որակի բարելավմանը:
Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում
10:20, 27 հուլիսի
Սելին Դիոնի գրանդիոզ վերադարձը բեմ՝ Փարիզի Օլիմպիական խաղերում09:00, 27 հուլիսի
ՀՈՒԼԻՍԻ 27-Ի ՁԵՐ ՌՈՄԱՆՏԻԿ ՀՈՐՈՍԿՈՊԸ23:05, 26 հուլիսի
Կանանց մոտ, ովքեր հազվադեպ են սեքսով զբաղվում, 70%-ով մահվան ռիսկն ավելի բարձր է21:19, 26 հուլիսի
Իտալայում «Սիրո ուղին» 12 տարի անց վերաբացվում է21:12, 26 հուլիսի
Կիթառահար Լեւոն Սիմոնյանի պահանջված լինելու գաղտնիքը20:33, 26 հուլիսի
Ծաղիկներ տան համար եւ ոչ միայն. Աստիլբները գույն եւ ծավալ են հաղորդում պարտեզի ստվերային տարածքներին19:45, 26 հուլիսի
5 ամառային Spritz կոկտեյլներ, որոնք կարող եք խմել արեւի տակ16:16, 26 հուլիսի
Իլոն Մասկը կրկին խոսել է Մարկ Ցուկերբերգի հետ «մենամարտի» մասին15:22, 26 հուլիսի
Լեդի Գագան եւ Սելին Դիոնը 2024-ի Օլիմպիական խաղերի բացման արարողությանը միասին կկատարեն «La Vie en Rose» խորհրդանշական երգը14:09, 26 հուլիսի
Ինչ են հագել աստղերը Փարիզի Louis Vuitton հիմնադրամում Prelude to Olympics միջոցառմանը13:18, 26 հուլիսի
Արքայազն Հարրին իր մտավախություններն է ներկայացրել՝ Մեգան Մարքլի՝ Մեծ Բրիտանիա վերադառնալու հետ կապված12:16, 26 հուլիսի
Բիանկա Սենսորիի եւս մեկ համարձակ կերպարով. վարտիք եւ հազիվ ծածկված պտուկներ