MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

Տիհանա Vibes Դավիթ Մանոյանի հետ. Իվետա Մուկուչյանի հետ տեսահոլովակի, Կասպերի եւ այլ թեմաների մասին

Տիհանա Vibes. ZatikArtFest-ի գույներն ու մարդիկ

Տիհանա vibes. Թվում է՝ պարզ հարցեր են, պարզվում է՝ ոչ այնքան

Միխայիլ Շուֆուտինսկին ժամանեց Հայաստան

Տիհանա Vibes. Ընկերները, սեքսը, շաուրման. իսկ ձեզ ի՞նչն է երջանկացնում

Ի՞նչ ակնկալիքներ ունեն երեւանցիները «Եվրատեսիլում» Լադանիվայի մասնակցությունից

«Օսկար 2024». Լավագույնները, «ամենամերկը», հմայիչ Քենն ու մյուս հիշարժան պահերը

Տիհանա Vibes. Իսկ դուք պատրա՞ստ եք ձեր կնոջ համար այսպիսի «քննություն» հանձնել

«Մենչի վերջը» ստենդափի պրեմիերան, հայտնի հյուրերն ու գլխավոր «մեսիջը»

Տիհանա Vibes. մի քանի շոթ ու դեսից–դենից զրույց Վաչե Երիցյանի հետ

POP NEWS. Շաբաթվա իրադարձությունները` մեկ տողով

«Բարի օր»՝ տաքսիստ Հենդոյի հետ. Մհեր Մխիթարյանի հայտնի կերպարի մասին ֆիլմի պրեմիերան ու կարմիր գորգը

Տիհանա Vibes. Ո՞վ է Նեմրայում ամենաcute-ն ու ամենաsexy-ն

Տիհանա Vibes Արսեն Գրիգորյանի հետ. Ընկերուհի չունեմ, ժամանակ չունեմ

Forbes Woman․ Պարտադիր այցելության վայրեր՝ Հայաստանում

12:02, 14 փետրվարի

NEWS.am STYLE-ը պաշտում է, երբ հեղինակավոր պարբերականները նման նյութեր են տպագրում մեր երկրի ՝ առավել եւս Երեւանի մասին։ Հիմա էլ Forbes Woman-ն է կազմել այն զբաղմունքների ցանկը, որոնք կարելի է հեշտությամբ անել Մոսկվայում, բայց, այնուամենայնիվ, նախընտրելի է դրանք տեղափոխել Հայաստանի մայրաքաղաք։

1.Մոռանալ ղեկի մասին ու ոտքով շրջել

Երևանում չկա ոչ մի նույնատեսակ փողոց կամ շենք։ Կան և վարդագույն տուֆից նեոկլասիցիզմի ոճով կառույցներ, և կոնստրուկտիվիզմի ժամանակների կառույցներ, և իսկական ետնախորշեր։ Տների պատուհանների շուրջ նախշերը նման են Հայաստանի եկեղեցիների նախշերին՝ բարելյեֆները չեն կրկնում իրար։

Քաղաքի պատմական մասն ամբողջովին նախագծվել է 1920-ին խորհրդային ճարտարապետ Ալեքսանդր Թամանյանի կողմից։ Հենց 1920-ին է Երևանը մայրաքաղաք դարձել ու սկսել ձեռք բերել իր ժամանակակից կերպարանքը։ Թամանյանի հուշարձանը կանգնած է Կասկադի առաջ՝ քանդակների պուրակում, որն այցելության համար պարտադիր վայրերից է։ Սա բազմամակարդակ հուշարձան է՝ բաղկացած աստիճաններից ու շատրվաններից, իսկ ներսում՝ Գաֆեսչյան արվեստի կենտրոնն է, որի հավաքածուն ընդգրկում է Ժոմ Պլենսայի, Լինն Չեդվիկի ու Տադաշ Սումայի ստեղծագործությունները։ Իսկ մշակութային խորը հարստացման համար կարելի է այցելել հին ձեռագրերի պահոց՝ Մատենադարան։ Այստեղ 17 000 նմուշների մեջ կարելի է գտնել նաև 7-րդ դարի Ավետարան՝ մագաղաթի վրա գրված ու հայերեն ամենամեծ ձեռագիրը՝ 27,5 կգ քաշով։

2. Գնալ համերգ, նախընտրելի է՝ ջազային

Ջազ այդտեղ լսում ու նվագում են 1938-ից։ Կոլորիտային Malkhas Jazz Club ակումբում կարելի է հիանալ Լևոն Մալխասյանի վիրտուոզային կատարումներով, որը համարվում է հայկական ջազի առասպել։ Հայաստանում անցնում են բազմաթիվ երաժշտական ու այլ մշակութային իրադարձություններ։

3․Քաղաքից դուրս գնալ

Արժե մի քիչ հեռանալ Հայաստանի մայրաքաղաքի սահմաններից, ու Ձեզ համար կբացվեն ապշեցնող լեռնային տեսարաններ ու կոլորիտային գյուղեր։

Մոտակա տեսարժան վայրերից է Սևանա լիճը, որը գտնվում է ծովի մակարդակից 1916 մ բարձրության վրա։ Սա ամենամեծ լեռնային լիճն է ամբողջ Կովկասում, նրա մեջ 28 գետ է հոսում։ Վարկածներից մեկով՝ լիճն իր անվանումը ստացել է հենց այստեղ գտնվող Սևանավանք եկեղեցու շնորհիվ, որը սև տուֆից է կառուցված։ Ազատ գետի ավազանում՝ Երևանից 28 կմ հեռավորության վրա գտնվում է Գառնիի հեթանոսական տաճարը, որը հելենիզմի դարաշրջանին է պատկանում ու իր վեհաշուք սյուներով հունական ճարտարապետություն է հիշեցնում։ Այն փլվել էր 1679-ի երկրաշարժի հետևանքով ու վերականգնվել խորհրդային տարիներին։

4. Ուտել լավաշ ու որեւէ այլ համեղ բան

Ավանդական հայկական խոհանոցը միայն լավաշը չէ։ Այդուհանդերձ, թոնրից նոր հանված լավաշ համտեսել պետք է։ Ու անպայման դրա մեջ փաթաթելով բանջարեղեն, պանիր ու թարմ կանաչի։
Մնացած խոհարարական հաճույքներից են պանրի զանազան տեսակները՝ չեչիլ ու չանախ, խաշը, որը հայերը պատրաստում են մեկ ամբողջ օր, քյուֆթան (միս՝ հալեցրած սերուցքային կարագով ու կոնյակով հարած), եւ վարսակաշիլայի անալոգը՝ հարիսան, որը ցորենից ու հավից պատրաստված շիլա է։

5․ Համտեսել կոնյակ

Լիարժեք գնահատելու համար, թե ինչ մանրակրկիտ ու բազմափուլ գործընթաց է անցնում կոնյակն իր ապրանքային տեսքով վաճառասեղաններին հայտնվելուց առաջ, կարելի է շրջայց կատարել Երեւանի կոնյակի գործարանում։ Այնտեղ կիմանաք բոլոր մանրամասները կոնյակի պատրաստման մասին ու ամենակարեւորը՝ կհամտեսեք տարբեր խմիչքներ՝ այդ թվում 1934 թ․ պահպանված։

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել