Էմմա Մկրտչյանը` մանկության վառ հուշերի, Երեւանում բնակվելու եւ իր սիրտը կոտրելու մասին

Գոհար Հարությունյանը` մանկության, հայրիկի բացի եւ 16 տարեկանում նշանադրությունը չեղարկելու մասին

«Խորոտիկ-մորոտիկ»․ Սոֆի Մխեյանը՝ իր նոր տեսահոլովակի մասին

«Չէի կարողանում պատկերացնել, որ մայրս չկա». Աղաս Մանուկյանը` իր մեծ կորստի եւ անցած ճանապարհի մասին

BACKSTAGE. Ինչպես են անցել «Սիրուն Սոնայի» վերջին նկարահանումները

«Հորս վերաբերմունքը փոխվեց իմ հանդեպ»․ Վիկտորիա Սահակյանը՝ դիպլոմ չստանալու եւ չստացված սիրո մասին

Ինչպես են ընթացել Արամեի նոր տեսահոլովակի նկարահանումները քաղաքից դուրս

Ամենամեծ կորուստը, կյանքի նպատակը եւ ծնողների խորհուրդը․ Բլից հարցեր Ժաննա Բուտուլյանի հետ

Լիա Զախարյանը՝ հայկական շոուբիզնեսի ամենահմայիչ մարդու, ամենամեծ կորստի և առօրյայի մասին․ ԲԼԻՑ ՀԱՐՑԵՐ

Քրիստինե Պեպելյանը՝ իր նոր նախագծի եւ որդու՝ Արեգի մասին

Քիմ Քարդաշյանի 60 մլն դոլորանոց առանձնատունը

Մանուկ Ալեքսանյանը՝ սեզոնի թրենդների, հակաթրենդների եւ Pillow Challenge-ի մասին

Մարիամ Ալեքսանյանը՝ մոլերից մեկում խայտառակ լինելու եւ ամուսնության հարցից խուսափելու մասին․ ԲԼԻՑ ՀԱՐՑԵՐ

Մանկության ամենավառ հուշից մինչեւ զավեշտալի սիրո խոստովանությունը․ բլից հարցեր՝ Դիանա Տոռեսի հետ

Մատնահարդարման 5 տարածված միֆեր

90-ականներին ծնողներս թույլ չեն տվել, որ ես ու քույրս մտածենեք տան հոգսերի մասին»․ Իրինա Թովմասյան

5 խորհուրդ առողջ մազեր ունենալու համար. Ջեք Թեքեյան

BACKSTAGE. Գոշը, Քրիստինա Եղոյանը, Լիանա Վանոյանը, Արուս Տիգրանյանը եւ այլ դերասաններ` «Կինստարգրամ» նոր սիթքոմում (ֆոտո/վիդեո)

50 գրամ օղի մանղալի մոտ ու տեղի ճաշկերույթների կոլորիտը՝ բրիտանական հեղինակավոր պարբերականի էջերին

12:03, 26 հունիսի

Հայկական ճաշկերույթ տավուշյան Չինչին գյուղում եւ խորովածը՝ որպես Հայաստանի խոհանոցային գլխավոր ու ուշադրության արժանի երեւույթ։ Այս կարծիքին է Ալբերտ Շտումը՝ The Week պարբերականի լրագրողը։ Բրիտանացին Հայաստն իր ճամփորդության մասին պատմությունը սկսել է այրված մսի ու փայտի ծխի հոտի նկարագրությունից։ Այդ բույրի հետ Շտումն առաջին անգամ բախվել է, երբ հատել է Հայաստանի սահմանը։

Հեղինակը պատմել է խորովածի մասին. այպես անվանում են բարբեքյուն, ավանդույթներով ու մշակույթով նույնքան հարուստ, որքան նրա «գործընկերն» ԱՄՆ հարավում։

«Հայաստանում այն յուրաքանչյուր ընտանեկան իրադարձության համն է. գրիլը, որը կոչվում է մանղալ, ամենասպասված հյուրն է։ Խորովածի համար ամսվա ընթացքում մի քանի անգամ հավաքվելու հնարավորությունը համարվում է հարմարավետ կյանքի նշան։ Կա նույնիսկ երգ, որը կատարում են, երբ ճաշկերույթի ընթացքում բերում են մսային ուտելիքը»,- պատմում է լրագրողը։

Շտումը գրում է, որ թեեւ այդ բառը նշանակում է գրիլի վրա պատրաստված ինչ-որ բան, «խորովածը» ենթադրում է խոզի միս, որը եփվում է կրակի վրա շամփուրների օգտագործմամբ։ Միսը պարզապես համեմված է՝ աղ, պղպեղ, կտրատած սոխ, հնարավոր է՝ կարմիր պղպեղ եւ տեղական, չորացված բույսեր, ինչպես օրինակ՝ ծիտրոն, որը նման է օրեգանոյին։ Հեղուկ համեմունքներն այնքան էլ ավանդական չեն, բայց մեր օրերում երիտասարդներն առավել ստեղծագործ են դառնում։

«Ես մտածում եմ նռից ու ռեհանից մարինադ պատրաստելու մասին, բայց հայրս ասում է, որ դա ամեն ինչ կփչացնի»,- լրագրողը մեջբերել է Արփինե Եսայանի՝ Երեւանում Envoy Hostel-ի իր ուղեւարի խոսքերը։

Շտումը պատմել է խորովածի մասին, որը փորձել է Չինչին գյուղում։ Ըստ ավանդույթի՝ 50 գրամ օղին խմվել է մանղալի մոտ՝ այն համադրելով պատրաստի խորովածի հետ։ Բրիտանացին խոստովանել է, որ հիացած է Հայաստանով եւ այդ ճամփորդությունը կհիշի երկար։

 


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում






  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել
  • Հարցում
Հայաստանի ամենահայտնի տղամարդը
Նիկոլ Փաշինյան
Սերժ Թանկյան
Մկրտիչ Արզումանյան
Հայկ Մարության