Այնքան ճշմարտություններ ասվեցին այդ օրը, որ ծրագիրը փակեցին. Արթուր Բախտամյան

Գունավոր մարդիկ, բարձր տրամադրություն. Գույների փառատոնը՝ Երեւանում

Football Fest. մրցույթներ, չելենջներ ու մարտահրավերներ

Երևանում պաշտոնապես բացվեց Armflix-ի գրասենյակը

Էսօր քշել չկա, էսօր գինու փառատոն ա

Տոտալ դրամա Երեւանում

«Ազգային երգիչ 2»-ի մեծ համերգը, Սամվելի նոր երգը, ու մասնակիցներն՝ իրենց նոր բենդի մասին (VIDEO)

Stylish Faces. Աստղիկ Սաֆարյան. «Ասել եմ՝ չեմ սիրում, ու հեռացել եմ սիրելով»

Տիհանա Vibes. Dasein-ը սիրո եւ տարբերվող մարդկանց մասին է

«Սրտի վալետ». նոր հումորային սիթքոմի մանրամասները. BACKSTAGE

Գեւորգ Մկրտչյանի եւ Քրիստինա Հովհաննիսյանի առաջին տանգոն

Գեևորգ Մկրտչյանը և Քրիստինա Հովհաննիսյանը պսակադրվեցին

Աներեւակայելի էմոցիաներ. Համասյանի համերգը Խուստուփ լեռան լանջին

Տիհանա Vibes. Ո՞րն է ամուսնության լավագույն տարիքը, եւ կարելի՞ է արդյոք դավաճանել

MOCT 5. Անդերգրաունդ կյանքը Հայաստանում

«Armflix»-ի «Տանդեմ» սերիալի առաջին 3 սերիաների ցուցադրությունը, կարմիր գորգն ու հայտնի հյուրերը (VIDEO)

Անդրեյ Մակարեւիչ. «Ինտերնետը շատ շուտ է հասել մարդկությանը»

Գուշակիր գույնը, ստացիր ծաղկեփունջ. մեկ օր՝ Մայիս Վարդանյանի հետ

«Ճանապարհորդելու եմ սննդի համար. 11 խոհարարական փորձառություն Հայաստանում». Forbes-ի թղթակցի անդրադարձը հայկական խոհանոցին (ֆոտո)

21:48, 17 նոյեմբերի

Հանրահայտ Forbes ամսագրի թղթակիցն անդրադարձել է Հայաստանի խոհանոցին ու սնունդին: Իր «Ճանապարհորդելու եմ սննդի համար. 11 խոհարարական փորձառություն Հայաստանում» անվանմամբ հոդվածում Բրիանա Ուիլսոնն նշել է, որ հայկական ուտեստները հարուստ են ո՛չ միայն համով, այլեւ՛ պատմությամբ: Նա գրել է, որ համեստ պարզությամբ ներկայացված ճաշատեսակները եւ գինու ավանդույթն այստեղ՝ աշխարհում առաջիններից է, ինչը կարելի է հասկանալ միայն այն ժամանակ, երբ ոտք դնեք երկիր՝ Հայաստանը դարձնելով մի վայր, որն այլեւս չպետք է անտեսվի, հատկապես գաստրոնոմների եւ էնոֆիլների կողմից:

Խոսելով հայկական խոհանոցի գրավչության մասին`հեղինակը մեջբերել է խոհարարական գրքի հեղինակ Լենա Թաշչյանի խոսքերը. «Հայկական խոհանոցը թույլ է տալիս համտեսել պարզ կերակուրներ, որոնք ընդգծում են բաղադրիչները՝ թույլ տալով փայլել եւ խոսել իրենց մասին»:

Հեղինակը խորհուրդ է տալիս մինչեւ երեւանյան տարբեր ռեստորաններում եւ սրճարաններում լինելը ունենալ սննդի հետ կապված 11 փորձառություն:

  • Փորձառությունների շարքում Ուիլսոնն առանձնացրել է 2492-ի Wild Food Adventures-ի հետ ինտերակտիվ խոհարարական փորձառությունը, որի շրջանակում մասնակիցները այցելում են Հայաստանի մարզերի ընտանիքներին եւ նրանց հետ սեղան նսում`համտեսելով տանը պատրաստված երեք տեսակի ճաշատեսակ: Հեղինակը խորհուրդ է տալիս նախաձեռնության շնորհիվ այցելել Արենիի ժայռեր, Արենիի խաղողի այգի եւ Երանոսի լեռներ:

960x0.jpg (91 KB)

  • Այցելություն «Սոնա հյուրատուն», որտեղ հնարավոր է համտեսել տեղական սունկ, խոտաբույսեր, հատապտուղներ: Բացի այդ հյուրատան տերերը`Անահիտ եւ Աշոտ Բեժանյանները սովորեցնում են, ինչպես պատրաստել ապուրներ, աղցաններ, հյութեր եւ անուշներ`հայկական ավանդական տարբերակով:

960x0 (1).jpg (76 KB)

  • Սասնա կլուլիկի պատրաստում «Նուշ հյուրատանը»: Հյուրատունն իր անվանումը ստացել է տարածքում առկա 23 նշի ծառերի շնորհիվ: Այստեղ հյուրերին ծանոթացնում են Սասունի մշակույթի հետ, եւ, ճիշտ ծրագրելու դեպքում, նրանց ներկայացվում են նաեւ Սասունի երգն ու պարը:

960x0 (2).jpg (163 KB)

  • Հորած պանրի պատրաստումը «Հին Մարտիրոս» հյուրատանը, որտեղ տանտիրուհին, բացի հյուրերին գիշերելու տեղ տալուց, սովորեցնում է պանիր հորել եւ այն թողնել նկուղում, որպեսզի առաջիկա 3-ից 5 ամիսների ընթացքում պատրաստ լինի:

960x0 (3).jpg (158 KB)

  • Հեղինակը առանձնացնում է Հայաստանի հարավային շրջանները՝ համերով, մրգերով եւ հյուրընկալությամբ: Նա խորհուրդ է տալիս լինել Մեղրիի «Խաչաց տուն» հյուրանոցում: Նա նշում է, որ քաղաքում հպարտանում են տեղական նռներով, ինչը Հայաստանի խորհրդանիշերից է համարվում, բացի այդ այստեղ կա ձիթապտուղ, սերկեւիլ, խուրմա, կիվի եւ այլ մրգեր:

960x0 (4).jpg (97 KB)

  • Եգանյանների գաստրո բակը Աշտարակում իր յուրահատկություններն ունի ըստ հեղինակի: Այստեղ տանտերերը հյուրասիրում են տնական ճաշատեսակներ, սովորեցնում գինու պատրաստման եղանակն ու թույլատրում սեփական գինու շիշն ինքնուրույն շշալցնել:

960x0 (5).jpg (183 KB)

  • Հայկական պանրի համտես Միքայելյանների ընտանեկան ֆերմայում, որը գտնվում է Գեղարքունի մարզի Արծվաքար գյուղում: Այստեղ հյուրերը կարող են պտտվել պանրի նկուղում եւ համտեսել պանիրները գինու հետ:

960x0 (6).jpg (93 KB)

  • Պտույտ խաղողի այգիներում եւ գինու ու համադամ ուտեստների համտես Momik Wines-ում, որն առանձնանում է OneArmenia-ի Farm to Bottle նախաձեռնությամբ: Նախաձեռնության շրջանակում խաղողագործներին խրախուսում են սեփական արտադրության գինիները ստեղծել: Հեղինակը նշում է, որ այստեղ է գտնվում աշխարհի ամենահին խաղողի այգիներից մեկը, որտեղ պետք է նստել եւ վայելել բնությունն ու սնունդը:

960x0 (7).jpg (173 KB)

  • Խոհարարական վարպետության դաս Գորիսի «Միրհավ» հյուրանոցում, որը հետխորհրդային շրջանի առաջին հյուրանոցներից է Հայաստանում: Այստեղ հյուրանոցի տնօրենն իր հյուրերին առաջարկում է հայկական ճաշատեսակների պատրաստման վարպետության դաս`լցոնից մինչեւ ժենգյալով հաց: Հնարավոր է նաեւ հանդիպումներ տեղացի ընտանիքների հետ`սովորելու օղու թորման մեխանիզմը:

960x0 (8).jpg (180 KB)

  • Չանախի եւ փոխինձի պատրաստում «Շալե Գյումրի»-ում: Սեփականատեր Կարինե Թումասյանի ղեկավարությամբ քաղցած հյուրերին հնարավորություն է տրվում պատրաստել իր ընտանեկան բաղադրատոմսը կավե կաթսայում եւ մինչ դա եփվում է, հյուրերը սովորեւմ են փոխինձ պատրաստել:

960x0 (9).jpg (134 KB)

  • Գաթայի պատրաստման դասընթաց «Լեգենդներ հյուրատանը» եւ այցելություն դեպի Սմբատաբերդ: Հեղինակը նշում է, որ գաթան կարելի է գտնել ողջ երկրում, սակայն դրանց մեջ աենահայտնին Գեղարդի եւ Գառնիի տարբերակներն են:

 960x0 (10).jpg (184 KB)


Հետևեք NEWS.am STYLE-ին Facebook-ում, Twitter-ում և Instagram-ում





  • Այս թեմայով



@NEWSam_STYLE

  • Արխիվ
Որոնել